4p

Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 

A világ tőzsdei cégeinek gyorsjelentéseiben a korábbinál sokkal többet szerepel az a szó, hogy „geopolitika” – kezdi a napokban megjelent új világgazdasági helyzet elemzését a Bloomberg. Ez a Coca-Colától kezdve a Teslán át a BalckRockig minden komolyan vehető vállalatra igaz. A geopolitika szó tizenkétezerszer fordult elő a gyorsjelentésekben 2023-ban, ami háromszor több a két évvel ezelőtti gyakoriságnál.

A számok is azt mutatják, hogy a több mint egy évtizede elhangzó figyelmeztetések után valóban eljott a fordulat ideje. Legalábbis úgy néz ki, vége a globalizáció mindent elsöprő korszakának, amit az ezredforduló előtti és utáni évtizedben lehetett tapasztalni. 

A háború megosztotta a cégeket

A nyugati multinacionális vállalatok, amelyek évtizedeken át csak azzal törődtek, hogy miként növelhetnék profitjukat tevékenységük minél optimálisabb elosztásával a világon, egyre inkább olyan országokat választanak befektetési célpontjuknak, amelyek jó viszonyt ápolnak saját államukkal.

Komoly átrendeződést hozott a háború. Fotó: Depositphotos
Komoly átrendeződést hozott a háború. Fotó: Depositphotos

A Bloomberg Economics elemzése szerint a közvetlen tőkebefektetések jól láthatóan aszerint határolódnak el, hogy mely országok ítélték el Oroszország Ukrajna elleni agresszióját az ENSZ szavazásán, illetve melyek tartózkodtak ettől. A 2022-ben zöldmezős beruházásokba áramlott 1200 milliárd dollár - azaz 438 billió forint -  közvetlen működőtőke-befektetésből (FDI) 180 milliárd dollár - közel 66 billió forint - oszlott el e határvonal mentén, azaz ekkora összegű beruházás került át az orosz agrresziót elítélő országokhoz. 

Árfolyamok és grafikonok

A szavazáson tartózkodó országok az elmúlt két évben a globális FDI átlag 15 százalékát kapták, szemben a 2019-et megelőző évtized 30 százalékos átlagával. Kína részesedése beleértve ebbe Hongkongot is két százalékra esett a 2010-2019-es 11 százalékról, Oroszországé nullára. A legtöbb FDI az Egyesült Államokban és a világ leggazdagabb országaiban (G7) kötött ki.

Nagy ára lenne egy új hidegháborúnak

A Nemzetközi Valutalap közgazdászai kiszámolták, milyen költsége lenne, ha a világgazdaság a hidegháborúhoz hasonlóan mereven elhatárolódó blokkokra oszlana. A globalizáció előnyeinek teljes feladásával járó forgatókönyv megvalósulása hosszabb távon hét százalékkal csökkentené a világgazdaság GDP-jént. Ez olyan lenne, mintha eltűnne Franciaország és Németország gazdasági teljesítménye együttvéve.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szakértőinek számítása szerint az ENSZ-határozat mentén szétoszló országok között folyó kereskedelem 4-6 százalékkal lassabban nő az ukrajnai háború kitörése óta. Ugyanakkor a szétválás nem kiegyensúlyozott és nem olyan merev, mint a hidegháború idején. Az orosz agressziót elítélő országok magva, leegyszerűsítve a nyugati országok adják a világgazdaság termelésének több mint kétharmadát. A másik oldal legfőbb állama, Kína gazdaságának lassulásával kénytelen szembe nézni, ami mélyebb okok – az Egyesült Államok és Kína közötti szembenállás és a népesség elöregedése – miatt hosszabb távú probléma lehet.

Kockázatos játék

Ugyanakkor az új vasfüggöny inkább egy vasháló. A világ országainak gazdaságai mélyebben függenek egymástól, mint a második világháború után. A kialakuló új blokkok vállalatai kölcsönösen meg akarják tartani értékesítési piacaikat a másik oldalon és nem tudják teljesen függetleníteni magukat az onnan érkező beszállításoktól.

Ezzel együtt a számok makacs dolgok, és ezek azt mutatják, hogy aki leragadt az egy-két évtizeddel ezelőtti gondolkodásnál a „világ folyásáról”, az rosszul fog járni. Aki azt hiszi, hogy a globalizáció összemossa a világ elkülönülő részeit, és szabadon lehet hajózni a világgazdaság tengerén, a vesztesek oldalára kerülhet. Aki nem választ oldalt vagy nem jól választ oldalt a kialakuló langyos gazdasági háborúban, az pórul járhat. 

Elég kiemelni az adatok közül a Nomura pénzügyi szolgáltató cég megállapítását. E szerint Kína részesedése mintegy „házon belül”, azaz az ázsiai exportban két évtizede nem látott tempóban veszít a súlyából. Ennek oka, hogy az ország cégeinek vásárolói diverzifikálják beszállítói láncaikat. A folyamat nyertes oldalán Mexikó áll, amely nemrégiben átvette Kínától az USA legnagyobb kereskedelmi partnerének helyét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Makro / Külgazdaság Kína most sérülékeny – az EU ma jó pozícióból tárgyal Pekingben
Káncz Csaba | 2023. december 7. 09:31
A kereskedelmi deficit és az orosz szankciók kijátszása lesz ma a napirenden Pekingben. Kína gazdasága most több sebből vérzik, ezért az EU-s vezetők keményebben léphetnek föl. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG