5p
A Törökországban állandósult üldöztetések elől egyre többen menekülnek el és kérnek menedékjogot Európában. A helyzet azonban egy emberi jogi szervezet szerint sokkal rosszabb is lehetne, ha az EU-val nem lenne együttműködési megállapodásuk. Eközben Törökország háborúzik és menekülttáborokat épít a szíreknek.
Török és iraki katonák gyakorlatoznak a határ mellett. EPA/SEDAT SUNA

“A görögök jobban bánnak velünk, mint a saját honfitársaink” – idéz a Der Spiegel német lap egy török családot, akik “gülenistaként” a török hatóságok elől, Görögországban kértek menedékjogot. A 2017-es évben 2000 török állampolgár volt ugyanebben a szituációban, tízszer annyi, mint egy évvel korábban. Pedig a görögök és a törökök régóta riválisok, sőt gyakran ellenségek – írja a német lap.

Emellett “több ezer török migráns” él Görögországban, akik ingatlant vásároltak, ezért tartózkodási engedélyt kaptak – írja a lap. Főleg diplomások hagyják el Törökországot, “újságírók, bírók, orvosok” – állítják.

Emlékeztetnek arra, hogy Erdogan elnök az USA-ban élő Fethullah Gülen híveit teszi felelőssé a 2016 júliusi puccskísérletért, és azóta rendkívüli állapotot tart fent az országban, és valóságos boszorkány-üldözést visz véghez a gülenisták között. (Tízezreket börtönöztek be vagy bocsátottak el állásukból – a szerk.)

A háborúnak nem lesz vége

Miközben a sajtó azzal van elfoglalva, hogy Észak-Szíriában milyen harcok folynak, Törökország már a következő katonai beavatkozást tervezi, ezúttal Szíriában – írja a német Handelsblatt.com. A terv hasonló, mint Szíriában: a terrorszervezetnek kikiáltott kurd PKK-val és testvérszervezeteivel kívánnának leszámolni.

Az iraki kormány szereti őket

Idézik Mevlüt Cavusoglu külügyminisztert, aki szerint a hadműveletet az iraki csapatokkal karöltve fogják véghezvinni. Felemlegetik, hogy a török külpolitika az utóbbi másfél évben agresszívvé vált, a Görögországgal határos, vitatott hovatartozású területeken is fokozottan cirkálnak a török őrhajók.

Nemrég pedig Ciprus közelében egy török fregatt egy olyan hajót tartott fel, amely ásványi kincsek után kutatott. Most két görög határőrt vettek őrizetbe a törökök kémkedés vádjával török területen, pedig ők valószínűleg csak eltévedtek a nagy havazásban.

Fogolycsere háború nélkül?

Visszaadásukért azt a nyolc török katonát kérik, akik a puccskísérlet után helikopterrel Görögországban landoltak. “Nem állunk háborúban Törökországgal”, így fogolycserére sem kerülhet sor – reagált a görög külügyminiszter.

Irakban május 12-én választások lesznek, ez előtt a szíriai hadműveletet lehetőleg befejeznék, és ez után a dátum után kezdenének akcióba Irakban. Ám a külügyminiszter szerint elég katonai kapacitásuk van ahhoz, hogy szükség esetén két fronton is harcolhassanak egyszerre.

Német páncélosok Szíriában

Németország különösen érzékeny Törökország ügyeire, számos okból, az ott élő több milliós török (és kurd) népesség, a szövevényes kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok miatt, de például a NATO vagy a török hadseregben rendszeresített és Szíriában bevezetett német páncélosok miatt is. Az Ázsia és Európa határán fekvő muzulmán ország pár hete hosszú fogság után elengedett egy német állampolgárságú újságírót, akit terrorizmus vádjával tartottak fogva, ezzel a kapcsolatok legalábbis sokat javultak.

Ne beszélj sokat, ha turista vagy

A kapcsolatokat ugyanakkor beárnyékolja, hogy az Erdogan-féle tisztogatások elől sok török menekült Németországba, akiket Törökországnak újabb és újabb követelései ellenére sem adnak ki. Más újságírók és más német állampolgárok pedig továbbra is börtönben vannak.

A német újságokban időnként olyan jó tanácsok látnak napvilágot, hogy ne utazz Törökországba, vagy ha mégis, mi az, amit ott nem szabad mondani. Állítólag egyszerű turistaként is könnyű börtönbe kerülni, ha valaki a rendszert vagy az elnököt bírálja.

Jobban megértik őket

Egyre több török kap menedékjogot Németországban – írja az osztrák Krone.at is. Míg 2017 januárjában csak a török menedékkérelmek 6,4 százalékát bírálták el pozitívan, júliusban ez már 22, idén januárban pedig 38 százalék volt. Idén januárban konkrétan 741 török állampolgár kért és 410 kapott menekültstátuszt.

Ők is emlékeztetnek rá, hogy a 2016 nyári puccskísérlet óta Törökországban folyamatosan rendkívüli állapot van, és a tisztogatások, tömeges letartóztatások elől sokan külföldre menekülnek. A becslések szerint eddig 50 ezer embert börtönöztek be és több mint 150 ezer közalkalmazottat bocsátottak el vagy függesztettek fel állásából.

Ez még istenes

Eközben Törökország Észak-Szíriában 170 ezer ember befogadására is alkalmas menekülttáborokat állítana fel – írják német lapok.

A Törökországból érkező menekültek száma az emberi jogok megsértésének drámai mértékéhez képest felettébb alacsony – nyilatkozott a Pro Asyl az osztrák lapnak. Az emberi jogi szervezet abból indul ki, hogy a menekültkérelmek alacsony száma a török és európai uniós hatóságok rendőri és katonai együttműködésének köszönhető. Egyébként főleg újságírók, ellenzékiek és kurdok veszélyeztetettek Törökországban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG