1p
Késve, de ma megjelent a jegybank hitelprogramjának terméktájékoztatója. A 2,5 százalékos költségplafon felett is lehet költsége majd a hitelért folyamodó cégeknek, a részletekből az tetszik ki, az MNB óvatos. A kisebb cégek továbbra is szigorú hitelfeltételekkel találhatják szembe magukat.
Meglódítják a növekedés motorjait - az MNB Szabadság téri épülete.

Késve, de megjelent az MNB Növekedési Hitel Programjának (NHP) első két pillérének termékleírása. A program első pillérében a jegybank zéró kamattal ad hitelt a pénzintézeteknek, melyet azok 2,5 százalékos garanciadíjjal terhelt kamattal adhatnak tovább, így a hitellel már rendelkező kisvállalkozások finanszírozási költsége csökkenhet. A program másik lába a devizában eladósodott kkv-knak segít, a jegybank szerint ezeknek a cégeknek nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így erősen ki vannak téve az árfolyamváltozás hatásainak. Az MNB szerint a program abban is segít, hogy ne romoljanak tovább, sőt inkább javuljanak a banki hitelportfóliók, ami szintén hozzájárulhat a hitelezés beindulásához.

Hogy osztják le az ingyen pénzt?

A hitelintézetek zéró kamattal kapják a forrást, de maximum 2,5 százalékos kamattal (ami a garanciadíjat is tartalmazza) helyezhetik ki a cégekhez. A plafonba azonban nem számítanak bele az egyéb, harmadik fél számára fizetendő tételek, így például a közjegyzői díjat vagy az értékbecslést díját a bankok a cégekre terheljetik. A program hitelei után érdeklődő cégeknek érdemes lesz majd megnéznie pontosan a hitelek termékleírását, hogy ezeket a tételeket nekik kell-e fizetniük, így könnyen spórolhatnak.

Az MNB az NHP I. és II. pillérének keretében 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a programban részt vevő hitelintézetek számára.A forgatókönyv a következő: az MNB "ingyen" forrást biztosít a kereskedelmi bankoknak, azok pedig az MNB-től kapott keretet kihelyezik a cégekhez, akik vagy beruházást finanszíroznak az így kapott nagyon olcsó hitelből, vagy forinthitelre váltják át meglévő devizatartozásukat. A jegybanknak a programra kétszer 250 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, erre jelentkezhetnek be a különböző hitelintézetek. Az igényeket péntekig kell jeleznie a pénzintézeteknek, akik a programban részt akarnak venni. De hogy osztják szét a 250 milliárdos keretet?

A termékleírás szerint a kártyaleosztás elve alapján 1 millió forintonként osztják szét a pénzt. Vagyis az MNB fokozatosan, ugyanakkora összegekkel tölti fel az egyes hitelintézetek keretét, így a nagyobb igényt jelző hitelintézetek csak akkor kaphatnak másoknál magasabb összeget, ha a kisebb igénnyel rendelkező hitelintézeteknek már nincs kielégítetlen hitelkeret igénye. A takarékszövetkezetek az ernyőbankjukon keresztül is részt vehetnek amúgy a programban, ami úgy tűnik, a kisebb takarékokat hozhatja helyzetbe a hitelezési piacon. Az ernyőbankok amúgy ugyanígy, a kártyaleosztás elve szerint allokálhatják a nekik megítélt hitelkeretet.

A ki nem helyezett pénzekért büntet az MNB

Péntekig a hitelintézetek jelzik forrásigényüket, jövő hét kedden pedig az MNB már eredményt is hirdet. A csúszás egyik oka amúgy az volt, mint azt a Privátbankárnak korábban a jegybank sajtóosztályán elmondták, hogy a vártnál jóval több pénzintézet érdeklődött a program iránt, a jegybanki stáb pedig igyekezett minél több, a pénzügyi szektorból érkező javaslatot beépíteni a programba. Így például az új beruházásokra adott hiteleknél a program kifutásának augusztus 31-ei határideje csak a "hitelkeret rendelkezésre tartásának határideje", az így igényelt összegeket elég jövő év februárjáig kiutalni. A szerződéseket azonban augusztus 29-éig itt is meg kell kötni, a hitel 30%-át pedig a hónap utolsó napjáig ki kell utalni (a cégek által igényelt hiteleket lehet több részletben is folyósítani). Forgóeszköz-finanszírozásnál a meghosszabított időkerettel már nem lehet élni. A devizahitelek kiváltásánál csak egy összegben folyósítható a hitel, és ennek legkésőbb szeptember 3-áig meg is kell történnie.

Mi lesz azokkal a pénzekkel, amikor a bankok nem tudnak cégekhez kihelyezni? A terméktájékoztató szerint ezekre az MNB büntető járulékot ró ki: az I. pillér esetében fix (nem évesített) 2 százalékos, a II. pillér esetében fix (nem évesített) 1 százalékos rendelkezésre tartási jutalékot számít fel a jegybank.



Kin segít az MNB és kin nem?

A program első pillérének forrásai beruházási hitelekre, forgóeszköz-hitelekre, EU-s önrészre vagy projekt előfinanszírozására költhetőek, vagy régebbi, e célra felvett hitelek megújítására. Ez utóbbival a cégek tulajdonképpen olcsóbb hitelre cserélhetik a meglévőt. A jegybankban ettől várják, hogy a hitelezési piacon megélénkül majd a verseny. Az I. pillér másik nagy "feladata", hogy lökést adjon a gazdaságnak. A Szabadság téren is úgy számolnak, hogy a 250 milliárdos keret nem teljes egészében megy majd új beruházásokra, ha ez így lenne, akkor 0,7 százalékkal toldaná meg idén a nemzeti összterméket (GDP).

Hitelkiváltásra azok a cégek jelentkezhetnek, akik március 31-ig deviza- illetve devizaalapú hitel vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek - a jegybank itt is figyelembe vette a pénzintézetek javaslatát, a körbe ugyanis a lízingszerződések is bekerültek. A március 31-jét követően átstrukturált, vagy 90 napon túl nem teljesítő hitel kiváltására egyik pillér esetében sincs lehetőség. A bankok lízinget nem nyújthatnak a jegybanki forrásból, az csak hitelezésre vagy hitelkiváltásra használható fel.

Büntetések és szigorú feltételek

Törlesztés és előtörlesztés
Mindkét esetben a hitelintézetnek annak arányában kell a refinanszírozási hitelt az MNB-nek visszafizetnie, amilyen arányban (elő)törleszt az adott kkv.

A hitelintézetnek kötelességük ellenőrizni, hogy a kihelyezett hitelek a program céljának megfelelően kerülnek-e felhasználásra. Az MNB is ellenőrizhet, ha a felhasználás nem megfelelő, ha ilyet talál a bankoknak az alapkamat dupláját kell visszafizetnie a hitelt a jegybanknak, de ugyanilyen büntetés jár az érintett cégnek is.

Amennyiben a hitelintézet a keretszerződés szerint átstrukturálja, megújítja a kkv-kölcsönt vagy a kkv 90 napot meghaladó késedelembe esik, akkor a hitelintézetnek az ahhoz kapcsolódó refinanszírozási hitelét haladéktalanul vissza kell fizetnie az MNB részére - ez igencsak kemény feltétel.

Jól jár a váltással a jegybank

A devizahiteleseket segítő II. pillér keretében az MNB - ha bankváltás nélkül megy végbe a hitelkiváltás - eurót vált az aznapi jegybanki árfolyamon a banknak, de csak a forintösszegnek megfelelő mennyiségben. Az MNB ezzel az ügylettel amúgy még a mostani, erősebb euró forintkurzus mellet is jól jár, hiszen a devizatartalék bekerülési költsége ennél alacsonyabb volt. Az ügylet feltétele ugyanakkor, hogy a kapott deviza összegének megfelelő mértékben a bankoknak csökkenteniük kell rövid külső forrásukat. Ez tulajdonképpen már a program korábban bejelentett, de még ki nem dolgozott III. pilléréhez kapcsolódik, melynek keretében az MNB a kéthetes körvényállományát akarja csökkenteni.

Ki fizet majd kinek?

A gyakorlatban a program úgy fog kinézni, hogy a jegybank azon nyomban fizet a hirelprogramban részt vevő bankoknak, amint azok hitelösszeget helyeztek ki, de előfinanszírozást nem nyújt az MNB.

A hitelintézet tehát választása szerinti ütemezésben jelenti be az MNB-hez a program keretében refinanszíroztatni kívánt, a feltételeknek megfelelő kkv-kölcsönöket. "T" napon a hitelintézetnek a legkésőbb "T" napig folyósított kkv-kölcsönök összállománya alapján nyílik meg a joga az MNB-től a refinanszírozási hitelt lehívni, azzal, hogy a "T" napi lehívásnál az MNB a "T" nap 12:00-ig beérkezett adatokat veszi figyelembe.

Forrás: MNB


Az első pillér esetében a jegybank még aznap elutalja a hitelösszeget, ha a bank időben jelzi igényét, a II. pillér esetében a devizaváltás miatt két nap lesz az átfutási idő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG