Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Késve, de ma megjelent a jegybank hitelprogramjának terméktájékoztatója. A 2,5 százalékos költségplafon felett is lehet költsége majd a hitelért folyamodó cégeknek, a részletekből az tetszik ki, az MNB óvatos. A kisebb cégek továbbra is szigorú hitelfeltételekkel találhatják szembe magukat.
Meglódítják a növekedés motorjait - az MNB Szabadság téri épülete.

Késve, de megjelent az MNB Növekedési Hitel Programjának (NHP) első két pillérének termékleírása. A program első pillérében a jegybank zéró kamattal ad hitelt a pénzintézeteknek, melyet azok 2,5 százalékos garanciadíjjal terhelt kamattal adhatnak tovább, így a hitellel már rendelkező kisvállalkozások finanszírozási költsége csökkenhet. A program másik lába a devizában eladósodott kkv-knak segít, a jegybank szerint ezeknek a cégeknek nincs természetes vagy mesterséges fedezete, így erősen ki vannak téve az árfolyamváltozás hatásainak. Az MNB szerint a program abban is segít, hogy ne romoljanak tovább, sőt inkább javuljanak a banki hitelportfóliók, ami szintén hozzájárulhat a hitelezés beindulásához.

Hogy osztják le az ingyen pénzt?

A hitelintézetek zéró kamattal kapják a forrást, de maximum 2,5 százalékos kamattal (ami a garanciadíjat is tartalmazza) helyezhetik ki a cégekhez. A plafonba azonban nem számítanak bele az egyéb, harmadik fél számára fizetendő tételek, így például a közjegyzői díjat vagy az értékbecslést díját a bankok a cégekre terheljetik. A program hitelei után érdeklődő cégeknek érdemes lesz majd megnéznie pontosan a hitelek termékleírását, hogy ezeket a tételeket nekik kell-e fizetniük, így könnyen spórolhatnak.

Az MNB az NHP I. és II. pillérének keretében 0 százalékos kamatozású, legfeljebb 10 éves futamidejű refinanszírozási hitelt nyújt a programban részt vevő hitelintézetek számára.A forgatókönyv a következő: az MNB "ingyen" forrást biztosít a kereskedelmi bankoknak, azok pedig az MNB-től kapott keretet kihelyezik a cégekhez, akik vagy beruházást finanszíroznak az így kapott nagyon olcsó hitelből, vagy forinthitelre váltják át meglévő devizatartozásukat. A jegybanknak a programra kétszer 250 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, erre jelentkezhetnek be a különböző hitelintézetek. Az igényeket péntekig kell jeleznie a pénzintézeteknek, akik a programban részt akarnak venni. De hogy osztják szét a 250 milliárdos keretet?

A termékleírás szerint a kártyaleosztás elve alapján 1 millió forintonként osztják szét a pénzt. Vagyis az MNB fokozatosan, ugyanakkora összegekkel tölti fel az egyes hitelintézetek keretét, így a nagyobb igényt jelző hitelintézetek csak akkor kaphatnak másoknál magasabb összeget, ha a kisebb igénnyel rendelkező hitelintézeteknek már nincs kielégítetlen hitelkeret igénye. A takarékszövetkezetek az ernyőbankjukon keresztül is részt vehetnek amúgy a programban, ami úgy tűnik, a kisebb takarékokat hozhatja helyzetbe a hitelezési piacon. Az ernyőbankok amúgy ugyanígy, a kártyaleosztás elve szerint allokálhatják a nekik megítélt hitelkeretet.

A ki nem helyezett pénzekért büntet az MNB

Péntekig a hitelintézetek jelzik forrásigényüket, jövő hét kedden pedig az MNB már eredményt is hirdet. A csúszás egyik oka amúgy az volt, mint azt a Privátbankárnak korábban a jegybank sajtóosztályán elmondták, hogy a vártnál jóval több pénzintézet érdeklődött a program iránt, a jegybanki stáb pedig igyekezett minél több, a pénzügyi szektorból érkező javaslatot beépíteni a programba. Így például az új beruházásokra adott hiteleknél a program kifutásának augusztus 31-ei határideje csak a "hitelkeret rendelkezésre tartásának határideje", az így igényelt összegeket elég jövő év februárjáig kiutalni. A szerződéseket azonban augusztus 29-éig itt is meg kell kötni, a hitel 30%-át pedig a hónap utolsó napjáig ki kell utalni (a cégek által igényelt hiteleket lehet több részletben is folyósítani). Forgóeszköz-finanszírozásnál a meghosszabított időkerettel már nem lehet élni. A devizahitelek kiváltásánál csak egy összegben folyósítható a hitel, és ennek legkésőbb szeptember 3-áig meg is kell történnie.

Mi lesz azokkal a pénzekkel, amikor a bankok nem tudnak cégekhez kihelyezni? A terméktájékoztató szerint ezekre az MNB büntető járulékot ró ki: az I. pillér esetében fix (nem évesített) 2 százalékos, a II. pillér esetében fix (nem évesített) 1 százalékos rendelkezésre tartási jutalékot számít fel a jegybank.Kin segít az MNB és kin nem?

A program első pillérének forrásai beruházási hitelekre, forgóeszköz-hitelekre, EU-s önrészre vagy projekt előfinanszírozására költhetőek, vagy régebbi, e célra felvett hitelek megújítására. Ez utóbbival a cégek tulajdonképpen olcsóbb hitelre cserélhetik a meglévőt. A jegybankban ettől várják, hogy a hitelezési piacon megélénkül majd a verseny. Az I. pillér másik nagy "feladata", hogy lökést adjon a gazdaságnak. A Szabadság téren is úgy számolnak, hogy a 250 milliárdos keret nem teljes egészében megy majd új beruházásokra, ha ez így lenne, akkor 0,7 százalékkal toldaná meg idén a nemzeti összterméket (GDP).

Hitelkiváltásra azok a cégek jelentkezhetnek, akik március 31-ig deviza- illetve devizaalapú hitel vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek - a jegybank itt is figyelembe vette a pénzintézetek javaslatát, a körbe ugyanis a lízingszerződések is bekerültek. A március 31-jét követően átstrukturált, vagy 90 napon túl nem teljesítő hitel kiváltására egyik pillér esetében sincs lehetőség. A bankok lízinget nem nyújthatnak a jegybanki forrásból, az csak hitelezésre vagy hitelkiváltásra használható fel.

Büntetések és szigorú feltételek

Törlesztés és előtörlesztés
Mindkét esetben a hitelintézetnek annak arányában kell a refinanszírozási hitelt az MNB-nek visszafizetnie, amilyen arányban (elő)törleszt az adott kkv.

A hitelintézetnek kötelességük ellenőrizni, hogy a kihelyezett hitelek a program céljának megfelelően kerülnek-e felhasználásra. Az MNB is ellenőrizhet, ha a felhasználás nem megfelelő, ha ilyet talál a bankoknak az alapkamat dupláját kell visszafizetnie a hitelt a jegybanknak, de ugyanilyen büntetés jár az érintett cégnek is.

Amennyiben a hitelintézet a keretszerződés szerint átstrukturálja, megújítja a kkv-kölcsönt vagy a kkv 90 napot meghaladó késedelembe esik, akkor a hitelintézetnek az ahhoz kapcsolódó refinanszírozási hitelét haladéktalanul vissza kell fizetnie az MNB részére - ez igencsak kemény feltétel.

Jól jár a váltással a jegybank

A devizahiteleseket segítő II. pillér keretében az MNB - ha bankváltás nélkül megy végbe a hitelkiváltás - eurót vált az aznapi jegybanki árfolyamon a banknak, de csak a forintösszegnek megfelelő mennyiségben. Az MNB ezzel az ügylettel amúgy még a mostani, erősebb euró forintkurzus mellet is jól jár, hiszen a devizatartalék bekerülési költsége ennél alacsonyabb volt. Az ügylet feltétele ugyanakkor, hogy a kapott deviza összegének megfelelő mértékben a bankoknak csökkenteniük kell rövid külső forrásukat. Ez tulajdonképpen már a program korábban bejelentett, de még ki nem dolgozott III. pilléréhez kapcsolódik, melynek keretében az MNB a kéthetes körvényállományát akarja csökkenteni.

Ki fizet majd kinek?

A gyakorlatban a program úgy fog kinézni, hogy a jegybank azon nyomban fizet a hirelprogramban részt vevő bankoknak, amint azok hitelösszeget helyeztek ki, de előfinanszírozást nem nyújt az MNB.

A hitelintézet tehát választása szerinti ütemezésben jelenti be az MNB-hez a program keretében refinanszíroztatni kívánt, a feltételeknek megfelelő kkv-kölcsönöket. "T" napon a hitelintézetnek a legkésőbb "T" napig folyósított kkv-kölcsönök összállománya alapján nyílik meg a joga az MNB-től a refinanszírozási hitelt lehívni, azzal, hogy a "T" napi lehívásnál az MNB a "T" nap 12:00-ig beérkezett adatokat veszi figyelembe.

Forrás: MNB


Az első pillér esetében a jegybank még aznap elutalja a hitelösszeget, ha a bank időben jelzi igényét, a II. pillér esetében a devizaváltás miatt két nap lesz az átfutási idő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az utolsó pillanatban kaphat mentőövet a Dunaferr
Király Béla | 2021. április 20. 05:37
Az elmúlt napokban azzal került a hírekbe a Dunaferr, hogy kigyúrt verőlegények próbálták elfoglalni a gyárat. A cég többségi és kisebbségi tulajdonosai között nem ez volt az első és vélhetőleg nem is az utolsó konfliktus. Közben a cég óriási problémákkal küzd, a talpon maradása is kérdéses. A hétfői hírek szerint a 24. órában érkezhet új befektető.
Makro / Külgazdaság Putyin a héten hivatalosan is bekebelezheti Fehéroroszországot
Káncz Csaba | 2021. április 19. 18:29
A Lukasenka-rezsim teljes elszigeteltsége és az ország devizatartalékainak lemerülése kedvező körülményeket teremt a Kreml számára, hogy tovább erősítse politikai és katonai befolyását. A csütörtöki moszkvai csúcstalálkozón történelmi léptékű áttörés sem kizárt a két állam jövőbeli együttműködését illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bevásárolnak az osztrákok az orosz vakcinából
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 17:59
Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcina vásárlásáról döntött, mindazonáltal az orosz vakcinával történő oltás csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után kezdődhet meg - jelentette be Sebastian Kurz kancellár.
Makro / Külgazdaság Munkanélküli segélyek: százezreken spórol a kormány az ideológiája miatt
Székely Sarolta | 2021. április 19. 17:44
Nem igényelne rengeteg forrást az álláskeresési járadék 9 hónapra történő meghosszabbítása. Az Orbán-kormány ideológiájába azonban csupán 3 hónapos segélyezés fér bele, azon még csak átmenetileg sem hajlandóak változtatni, hiába kérték már sokan sokféle módon.
Makro / Külgazdaság Iskolanyitás: két táborra szakadtak a szülők
Kormos Olga | 2021. április 19. 17:19
Hát eljött a sokat vitatott április 19. is, amiről sok szülő úgy nyilvánított véleményt, hogy nem engedte el gyermekét az iskolába. Az ország kettészakadt: egyes gyerekek ma lázméréssel kezdték a napjukat az iskola bejáratánál, míg mások továbbra is otthon, egyedül vagy szülőkkel próbálják tartani a lépést a tananyaggal.
Makro / Külgazdaság Újabb gazdaságélénkítő javaslatok kerülnek a kormány elé
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 16:34
A Nemzeti Versenyképességi Tanács hétfői üléséről Varga Mihály pénzügyminiszter egy Facebook-videóban számolt be. 
Makro / Külgazdaság A Pedagógusok Szakszervezete ezt kéri az oktatásirányítástól
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 12:01
Ma kinyitottak az általános iskolák és az óvodák, ezért a Pedagógusok Szakszervezete a következő védelmi intézkedések betartását várja el az oktatásirányítástól. 
Makro / Külgazdaság Jó hírek jöttek a Szputnyikról a világ másik végéről
Wéber Balázs | 2021. április 19. 11:19
Ez a leghatékonyabb oltóanyag Argentínában az eddigi tapasztalatok szerint. Már az első oltás után is csaknem minden beoltott szervezetében találtak ellenanyagot.      
Makro / Külgazdaság Megint többet kell fizetni az üzemanyagokért
Privátbankár.hu | 2021. április 19. 09:57
Szerdától a 95-ös oktánszámú üzemanyagért literenként átlagban bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 3 forinttal többet kell leszurkolni a hazai kutakon.
Makro / Külgazdaság Navalnij-ügy: az európai és az amerikai diplomácia is nyomás alá helyezte Moszkvát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 19. 07:52
A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij egészségi állapotáról napvilágot látott hírek kapcsán több politikus is megszólalt. Ők rendre Moszkva felelősségét emlegetik, jelezve, hogy sürgősen megfelelő orvosi ellátást kell számára biztosítani, miközben fenyegetésként is beillő nyilatkozatok is elhangzanak.
Friss
hírlevél
depositphotos