4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bár hivatalosan Vlagyimir Putyin visszafogottan nyilatkozott a Brexitről, a Kreml propagandagépezete úgy adja elő, mintha ezzel a Szovjetunió felbomlásához hasonló nagy esemény történt volna. A Brexit leginkább Oroszországnak kedvez, hiszen Nagy-Britannia kemény volt az oroszokkal. De Kínának is jó lehet.
(Fotó: Wikimedia Commons)

„Putyin csendes reménykedése Európa széthullásában” a címe a Die Welt cikkének, amiben azt írja, hogy a britek kilépése az EU-ből rendkívüli módon erősíti Oroszország helyzetét. Bár Putyin maga visszafogott, pörög a propagandagépezete, médiavezére, Dmitrij Kiszeljov például nemrég egy óriási „Széthullik az EU” felirat előtt mondta be a híreket.

A britek bátor nép, ők lépnek ki először, de már sorakoznak mögöttük a többiek” – folytatta, mintha legalábbis a Szovjetunió széthullásáról lett volna szó – írja a német lap. A médiafőnök és műsorvezető évek óta hétről hétre megénekli Európa halálát, migráns hordákról, a keresztény értékektől való elfordulásról, a homoszexuálisok házasságáról és államilag kötelezően előírt toleranciáról, az EU totalitárius allűrjeiről beszél. Most pedig beigazolódva láthatja mindezt, szerinte a gyűlölt Európának vége.

Kiválóan tereli a figyelmet

Putyin visszafogott volt a Brexit kérdésében, talán korábban azért is, nehogy a bennmaradók táborát erősítse hozzászólásaival, de azért pozitívnak értékelte azt. Valójában nagyobb ajándékot alig kaphatott volna, hiszen Nagy-Britannia eddig az Oroszország elleni erős vonal híve volt, például a Krím-félsziget vagy Kelet-Ukrajna elszakítása kapcsán.

A lap szerint Moszkvában azt remélik, hogy Nagy-Britannia nélkül legközelebb még nehezebb lesz az ellenük alkalmazott szankciók meghosszabbítása. Ráadásul a Brexit miatt most az európai politikusok fokozottabban saját országuk problémáival lesznek elfoglalva, nem például Kelet-Ukrajnával.

Durva törvényt hoztak

Ennek máris megvan a hozadéka a moszkoviták számára: az orosz parlament pénteken, a Brexit napján elfogadott egy új, minden korábbinál keményebb terrorizmus-elleni törvényt, amely lényegében a tömeges megfigyelést teszi lehetővé az országban. Korábban ezért komoly kritikákat kapott volna, most azonban Európa mással foglalkozott – írja a Die Welt.

További hozadék Putyin számára, hogy a Brexittel lekerült a napirendről az EU további bővítése, például olyan területekkel, amelyeket ő természetes befolyási övezetének tekint, mint Ukrajna, Moldova vagy Grúzia.

Szemétben játszó szlovák gyerekek

Az EU nem csak a jólétről, hanem a demokráciáról és az emberi jogokról is szól, olyasmiről, ami Putyin Oroszországában nem igazán létezik – írják. Felsorolják azokat a rágalmakat is, amelyeket az állami orosz televízióban összehordtak. Cameron eszerint vért onttatott volna a Brexit elleni titkos kampányában (célzás arra, hogy Jo Cox képviselőt kevéssel a népszavazás előtt meggyilkolták), vagy a közvélemény-kutatások manipulásával vádolta meg a briteket.

A Nagy-Britanniáról szóló orosz riportfilmek szemétben játszó bevándorló-gyerekeket és a hazáját visszakövetelő brit halászt ábrázolnak, és hősként állítják be a brit kisembert, aki elutasította a migránsáradatot és a brüsszeli diktátumokat. Putyinnak persze sokkal inkább ínyére volna, ha a Marine Le Penhez hasonló nacionalista politikusok irányítanák a széttagolt nemzetállamokat, mint az egységes EU.

Kína a másik nyertes

Ki nyer a Brexiten? Kína – írta viszont a Bloomberg kommentátora. Bár Kína rövid távon sokat veszíthet gazdaságilag, ha második legfontosabb kereskedelmi partnerénél, az EU-nál gazdasági problémák, káosz, visszaesés történik, hosszú távon a Brexit megfelel a gazdasági és politikai érdekeinek.

Még egy teljesen egységes, de adósság-, bürokrácia- és versenyképességi problémákkal küzdő Európa is nehezen tudott versenyezni Kínával. Egy csonka Európának még kevésbé sikerülhet ellensúlyoznia Kína felemelkedését – írják. Az EU-ban egyesült országok annak idején megértették, hogy együtt sokkal erősebbek, mint széttagoltan. Közös piaccal, közös intézményekkel és közös devizával több az esélyük, mint ha külön-külön versenyeznének.

Egységben lenne az erő

Kínának már eddig is volt, hogy sikerült megosztania az európai államokat, mint tavaly, amikor David Cameron és Angela Merkel külön-külön kilincseltek ott gazdasági előnyökért. Ez a jövőben még gyakoribbá válhat – írja az amerikai híroldal. Pedig sokkal nagyobb lenne az esélye az EU-nak, hogy a belföldiekkel megegyező feltételekkel indulhassanak Kínában a cégei, ha együtt lépne fel.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG