3p

A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 

New York megszámlálhatatlanul sok irodájának dolgozói nem tértek vissza teljesen a koronavírus-járvány lecsengése után a home office-ból. Ennek eredményeként a város közlekedési hatósága (Metropolitan Transportation Authority, MTA) súlyos jegyárbevételt-kiesést szenved el – derül ki a CNBC riportjából.

Kiürültek a New York-i irodák, így sokkal kevesebben metróznak. Fotó: Pixabay
Kiürültek a New York-i irodák, így sokkal kevesebben metróznak. Fotó: Pixabay

Az MTA adatai szerint a metróhálózaton 2023 júniusában hétköznaponként átlagosan 3,6 millióan fizettek az utazásukért, ami több mint harmadával marad el a 2019-es napi átlag 5,5 millió utastól. Ez nem az utazók teljes száma, ugyanis az amerikai nagyvárosban is elterjedt a bliccelés.

Bár logikus arra gondolni, hogy ahol beléptetőkapuk vannak, ott nem lehet trükközni, ám ez nem így van. TikTok-videókon okítják egyes influencerek, hogyan lehet a kapuk két oldalán megtámaszkodva átugrani a forgóajtót. Ez a fiatalok szokása, az idősebbek átpasszírozzák magukat a kapukon. Tervek szerint megfigyelőrendszerrel összekötött ajtós beléptetőkapukra cserélik a régieket, de ez drága mulatság, nehezen megtérülő beruházás lesz.

Az infláció ráadásul ösztönzi a bliccelést, mert sokan úgy érzik, ha a rezsin és az élelmiszeren nem tudnak spórolni, akkor nem marad más, mint hogy kevesebbet fizessenek az utazásért. Végül nem tett jót a metró imázsának, hogy a 2019 előtti viszonylag kedvező bűnügyi statisztika romlani kezdett. Akkor évente egy-két embert öltek meg a metróban, míg 2022-ben több mint fél tucat esetet jelentettek a rendőrségnek.

Problémás a matek

Összességében hétköznapokon a korábbi utaslétszámnak csak 68 százalékát, péntekenként 37 százalékát mérik az MTA szakemberei. A képlet úgy néz ki, hogy a kevesebb jegyárbevétellel szemben ugyanazt a szolgáltatást kell nyújtani, ami rövid úton kilyukasztaná bármely cég költségvetését.

A metró két legnagyobb bevételi forrása közül az egyik az állami támogatás, amely a költségek 36 százalékát fedezi, a másik jegybevétel, amiből a kiadások 38 százalékát kellene kifizetni. Az összes kiesett bevétel 2022-ben 690 millió dollár volt, ami 37 százalékkal több a 2021-es 500 milliós hiánynál. Miután közel háromdolláros jegyárat nem lehet emelni, a szakértők a finanszírozás gyökeres átalakítása nélkül nem látnak kiutat a jelenlegi helyzetből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Makro / Külgazdaság Kína most sérülékeny – az EU ma jó pozícióból tárgyal Pekingben
Káncz Csaba | 2023. december 7. 09:31
A kereskedelmi deficit és az orosz szankciók kijátszása lesz ma a napirenden Pekingben. Kína gazdasága most több sebből vérzik, ezért az EU-s vezetők keményebben léphetnek föl. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG