<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A magyar jegybank elnöke a közelmúltban publikált írásában és előadásában is azt jelezte, hogy a fiskális és monetáris ösztönzőkkel át kell lendíteni a gazdaságot a válságon, utána lehet majd a költségvetést konszolidálni és az adósságot csökkenteni. Némileg meglepő módon a restrikció világából korábban kilépni nem tudó IMF is azt mondja, hogy amelyik kormány megteheti, az most csak költekezzen.

Nem találkozunk gyakran olyan IMF-es véleménnyel, mint ami most napvilágot látott. A Nemzetközi Valutaalap egyik vezetője ugyanis kvázi szembement azzal az alapelvvel, amit a szervezet évtizedeken keresztül képviselt. Sokáig úgy tűnt ugyanis, hogy az IMF receptkönyvében a fiskális fejezetnél csak a megszorításra vonatkozó különböző módszerek találhatóak. A bajba jutott országok számára, ha az IMF-hez fordultak, legfeljebb az lehetett a kérdés, hogy melyik ujjukat harapják.

Új jelszó: költekezni!

Most viszont egészen más elveket képviselnek, a Financial Timesnak nyilatkozva Vitor Gaspar, a Valutaalap fiskális politikájának vezetője ugyanis azt hangoztatta, hogy most a korábbi tanácsokkal szöges ellentétben lévő megoldást javasolnak. Szerintük ugyanis most nem a megszorítások ideje van itt, hanem a kormányoknak költekezni kell, és céltudatos fiskális politikával segíteni a gazdaságok talpra állását. A szakértő szerint azok az országok, amelyek állami segítséggel, akár komolyabb hitelfelvétel árán be tudják indítani a gazdasági növekedést, valószínűleg képesek lesznek stabilizálni államadósságukat az évtized közepére anélkül, hogy később adókat kellene emelniük vagy csökkenteniük kellene az állami kiadásokat.

A globális államadósság 2020-ban valószínűleg a világ bruttó hazai termékének csaknem 100 százalékát fogja eléri, és az IMF arra számít, hogy az államadósság jelentősen emelkedni fog a legfejlettebb gazdaságok nemzeti jövedelméhez képest ebben az évben. Ugyanakkor abban is bíznak, hogy ezt 5 év alatt képes lesz kinőni a világ, és GDP-arányosan 2025-ben már a válság előtti szinten lesz az adósságállomány.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a jegybank épületében (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az IMF szakértőjének a szavai egybecsengenek a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek a véleményével. A közelmúltban zajlott 58. Közgazdász Vándorgyűlésen tartott előadásában a jegybank elnöke is azt hangsúlyozta, hogy most a fiskális politikán a sor, és a legfontosabb cél a gazdaság dinamizálása. Matolcsy György azt hangoztatta, hogy míg egy évtizede az volt a feladatuk, hogy először stabilizálják a költségvetés helyzetét és mérsékeljék az adósságot, majd ezt követően került a fókuszba a növekedés, most fordítva kell eljárni, hiszen előbb a gazdaság újraindítását kell megtenni, azt követően pedig lesz lehetőség az adósság és a költségvetés konszolidálására.

Magyarország sokkal jobb helyzetben van, mint 2008-ban

Az IMF unortodox fordulata, és az a tény, hogy a jelenlegi magyar gazdaságpolitikai vezetés egy hullámhosszon van a nemzetközi szervezettel, akár meglepőnek is tekinthető. Emlékezhetünk ugyanis rá, hogy 2010 után az Orbán kormány egyik fontos gazdasági célkitűzése volt, hogy az IMF "rabigáját" levessék, és a tanácsadóikat kitessékeljék az országból. Ennek hátterében részben az állt, hogy jelezni akarták, a 2008-as válság előtti gazdasági intézkedésekkel nem értettek egyet, ahogy a szocialista kormány válságkezelésével sem.

Más kérdés, hogy a 2008-as hitelpiaci összeomlás egy nagyon rossz állapotban lévő magyar gazdaságot talált meg (erről szóló részletes elemzésünk itt érhető el), és a Gyurcsány Ferenc lemondását követően válságkezelésre létrejött Bajnai kormány gyakorlatilag kényszerpályán mozgott, csak a megszorítások irányába tudtak elmozdulni. Ezzel szemben a most regnáló Orbán kormány gyakorlatilag megszorítások nélkül, a gazdaság élénkítésére fókuszálva cselekedhet. Így gyakorlatilag most Magyarország is az IMF receptjét követi, vagy megfordítva a kérdést, akár azt is mondhatjuk, hogy a Valutaalap a magyar sikerek előtt fejet hajtva módosította a recepttárját.

Zöldüljön a gazdaság!

Hogy a fent idézett IMF-es szakértő nem saját véleményét hangoztatta, hanem a szervezet új álláspontját közvetítette, azt az is jelzi, hogy Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerdán arra figyelmeztetett, hogy súlyos következményekkel járhat a világgazdaságra nézve a koronavírus-járvány megfékezését és a gazdasági következmények enyhítését célzó kiadások túl korai leállítása.

Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója (Forrás: imf.org)Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója (Forrás: imf.org)

Krisztalina Georgieva a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank idén ősszel virtuálisan tartott közgyűlését megnyitó sajtótájékoztatóján felszólította a világ országait, hogy fektessenek be zöld projektekbe és a digitális infrastruktúrába a termelékenység és a jövedelmek növelése érdekében. Kijelentette, segíteni kell az alacsony jövedelmű országokat a súlyos adósságterhek kezelésében, hogy tovább tudják támogatni polgártársaikat.

"Az utóbbi hónapok alatt javult, így nem olyan szörnyű a helyzet, de továbbra is arra számítunk, hogy a nagy világgazdasági válság óta nem tapasztalt súlyos recesszió sújtja a világot - mondta Georgieva, hozzátéve, hogy a járvány kilenc hónap alatt több mint egymillió emberéletet követelt, válságba taszította a gazdaságot, meredeken megemelte a munkanélküliséget és a szegénységet. A valutaalap az előző prognózisához képest kevésbé mély világgazdasági visszaesést vár az idei évre, de arra számít, hogy a javulás útja hosszú és rögös lesz, ezért mérsékelte a jövő évre várható növekedés ütemét. Kedden közzétett prognózisában az idei évre a globális bruttó hazai termék (GDP) 4,4 százalékos csökkenését jelezte előre az IMF, 2021-re viszont 5,2 százalékos növekedést jósolt.

Az IMF több mint 280 milliárd dollár értékű hitelnyújtási kötelezettséggel bír, ennek több mint egyharmadát március óta, a járvány által okozott válság kirobbanása után hagyták jóvá. A valutaalap 81 országnak segített, és könnyítette legszegényebb tagjai számára az adósságszolgálatot. Emellett további 21 milliárd dollárt mozgósított a tagállamaitól kedvezményes, nulla kamatozású hitelek támogatására.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb ország csatlakozott az olajársapka-egyezményhez
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 10:07
A G7-ekhez csatlakozott Ausztrália is.
Makro / Külgazdaság A Twitterről tárgyalt Emmanuel Macron és Elon Musk
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:31
A fő téma a szólásszabadság kérdése volt.
Makro / Külgazdaság Spanyolországtól kapott amerikai rakétarendszereket az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 09:08
A háború az éjjel is folytatódott. Ez történt az orosz–ukrán konfliktusban szombat reggelig.
Makro / Külgazdaság Orosz háborús bűnök: újabb vizsgálat
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 20:08
Miközben mindkét harcoló fél mélyen hallgat a saját veszteségeiről, egy amerikai becslés elképesztő számokról tanúskodik. Péntek esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság 60 dollár lesz az olaj esetén az ársapka
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 19:53
Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz - erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.
Makro / Külgazdaság Újabb hétre maradnak üzemanyag nélkül a kis kutak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 16:48
A következő héten sem fognak üzemanyagot kapni a kisebb kutak a Moltól. Ez immár a harmadik ilyen hét lesz, amit aligha lehet csupán a kis kutak hergelésének betudni.
Makro / Külgazdaság Elképesztő német kormányzati kritikák Katar felé
Káncz Csaba | 2022. december 2. 15:41
Miközben a német kormányzati politikusok a napokban harsányan kritizálják Katart, Berlin hosszas lobbizásának hála egy LNG megállapodás született a két ország között. A vezető német fegyverkezési vállalatok serényen támogatják Dohát saját fegyver-iparának felállításában. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A sok új amerikai munkahelytől ijedtek meg a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 15:31
Novemberben az elemzők által vártnál több új munkahely jött létre a nem mezőgazdasági ágazatokban az Egyesült Államokban, miközben a várakozásoknak megfelelően stagnált a munkanélküliségi ráta. Az adatok hatására az amerikai határidős indexek komolyabb esést vetítettek előre a mai tőzsdei kereskedésre.
Makro / Külgazdaság Scholz beszólt Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 14:48
Németország elítéli az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat - közölte Olaf Scholz német kancellár Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken telefonon a német szövetségi kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint.
Makro / Külgazdaság Bűncselekmény lenne a szankciók megsértése
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 13:51
Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG