BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 7. 10:06

Irán politikai, katonai és pénzügyi örvénybe került. Közben az utóbbi két hétben sorra jönnek a titkozatos katonai- és kibertámadások, amelyek mögött biztonságpolitikai források Izraelt sejtik. Káncz Csaba jegyzete.

Másfél hónapja ezeken a hasábokon számoltunk be az Irán és Izrael között kirobbant kiber-csatározásról. Nos, az elmúlt két hétben ez az ütközet új szintre eszkalálódott és ebben a fejezetben kizárólag Irán kapja az ütéseket. Az izraeli külügyminiszter nem is tagadta, hogy országa állna a támadások mögött, csupán annyit jegyzett meg: „Hosszú távú politikánk…hogy nem engedjük Iránt nukleáris képességeket fejleszteni”.

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

De nézzük az incidenseket időrendi sorrendben:

Június 26: Robbanás a Teherántól 30 kilométerre fekvő parcsini katonai bázison, ahol szilárd hajtóanyagot gyártanak a Fadzs-rakéták, a cirkálórakéták és a 2000-4500 kilométeres hatótávolságú Szeddzsil közép hatótávolságú ballisztikus rakéta-család számára. A kuvaiti al-Dzsarida napilap értesülése szerint a robbanást egy izraeli 5. generációs lopakodó F-35-ös vadászgép légicsapása okozta.

Pár órával később, ezer kilométerre délre, Siráz városában elment az áram. Sirázban egy fontos légikikötő található, valamint itt van a központja az 55. Ejtőernyős Dandárnak.

Június 30: Teherán központjában egy orvosi klinikán történt robbanásnak 19 halálos áldozata lett. Egyes értesülések szerint a klinika valójában csak fedést biztosított egy parancsnoki központ számára.

Július 2: Robbanás a Natanz nukleáris létesítményben. Közel-keleti hírszerzői források szerint kétségtelen, hogy Izrael áll a robbanás mögött. A fent említett kuvaiti lap szerint ebben az esetben kibertámadás okozta a robbanást. A létesítményt 10 éve már érte kibertámadás: mégpedig a valószínűleg amerikai-izraeli-holland közös fejlesztésű “Stuxnet” nevű számítógépes vírus. A kártevő megfertőzte a telep gépeit és mintegy 1000 urándúsító centrifugát tett tönkre azzal, hogy észrevétlenül túlpörgette azokat.

Július 3: Újra Siráz városa, ezúttal egy óriási tűz üt ki.

Július 4: A dél-iráni Ahwaz város erőművében tűz üt ki.

Politikai, katonai és pénzügyi örvényben

Irán számára ezek a csapások politikailag egyre kezelhetetlenebbek. Az állami médiák (ISNA, Fars News, Tasnim) nem tárgyalják ki ezeket az incidenseket és nem vádolnak senkit. Az Arab-öböl országai visszafojtott lélegzettel figyelik a fejleményeket, a kuvaiti média a kezdeti beszámolók után befejezte a híradást. De az iráni törvényhozók már felelősöket követelnek, és a hétvégén sértegették és kifütyülték a külügyminisztert a parlamentben.

Mint arról már két hete ezeken a hasábokon beszámoltunk, az iráni riál szabadesésben van – ahogyan a két szoros szövetséges, Szíria és Libanon devizája is. A Forradalmi Gárdánál is fejetlenség uralkodik Szulejmáni tábornok januári kilövése óta. Az új vezető, Iszmáil Gáni korábban Afganisztánnal és Pakisztánnal foglalkozott, Izraelhez és az arab világhoz viszont egyáltalán nem ért.

Szerzői oldal: https://www.facebook.com/kancz.geopolitika/

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél