<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A Fehér Ház bejelentette: a NATO döntése lesz, hogy életbe lépteti-e az 5. cikkelyt az Albánia elleni iráni kibertámadásokra válaszul. Az amerikai neokonzervatívok számára a MEK fegyveres- és kiberharcosai kitűnő bázist szolgáltatnak az iráni rezsim destabilizációjához. Káncz Csaba jegyzete.

Albánia szerdán megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal, miután Teherán július 15-n kibertámadásokat indított a NATO-szövetséges ország ellen.  A nagykövetség diplomatáinak 24 órán belül el kellett hagyniuk az országot.

Az USA azonnal nyilatkozott

Edi Rama albán miniszterelnök azt állította, hogy Irán négy hackercsoportot bérelt fel az ország közszolgálati rendszereinek megtámadására és kormányzati adatok ellopására.

Az Egyesült Államok elítélte a támadásokat, és azt állította, hogy lépéseket tesz Irán felelősségre vonása érdekében. Fehér Ház pedig bejelentette: a NATO döntése lesz, hogy életbe lépteti-e az 5. cikkelyt az Albánia elleni iráni kibertámadásokra válaszul.

Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte: „Irán magatartása figyelmen kívül hagyja az állam felelős békeidőbeli viselkedésének normáit a kibertérben, amely magában foglalja a lakosságnak szolgáltatásokat nyújtó kritikus infrastruktúra károsításától való tartózkodás normáját”.

Egyre komolyabban veszi az USA a kibertámadásokat. Fotó: DepositphotosEgyre komolyabban veszi az USA a kibertámadásokat. Fotó: Depositphotos

Teherán idegesen hárít

Az iráni külügyi szóvivő „alaptalannak” minősítette a vádakat, mondván, Teheránnak „elvi pozíciói” vannak a kibertér területén, és maga az ország is kibertámadások „célpontja”. Az albán hatóságok által Irán ellen felhozott vádakat „harmadik feleknek” tulajdonította, közvetve az Egyesült Államokra és Izraelre hivatkozva. A szóvivő szerint az Egyesült Államok azonnali nyilatkozata és annak az izraeli médiában való tudósítása azt mutatja, hogy „egy előre kidolgozott terv létezik az Irán elleni politikai légkör megteremtésére”.

Régen parázsló feszültség

A július 15-i kibertámadások a július 23-24-n megtartott „Szabad Irán Világcsúcs” előtt történtek Albániában, amely kapcsolatban állt egy iráni ellenzéki csoporttal. A támadások egybeesnek azzal, hogy Irán és Izrael továbbra is támadó kibertámadásokkal veszi célba egymást.

A Washington és Irán között eszkalálódó geopolitikai feszültség közepette a NATO-tag és EU-tagjelölt Albánia már 2020 januárjában az iszlám köztársaság célkeresztjébe

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zelenszkij: azonnal fel kell venni Ukrajnát a NATO-ba
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:27
Gyorsított eljárásban.
Makro / Külgazdaság Tombol Ian: legalább 21 ember meghalt a hurrikán miatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:51
 A vihar most Dél-Karolina partjaihoz közelít.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter máris kijelentette: nem fogják támogatni a nemzeti érdekekkel ellentétes szankciókat
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 16:26
Ma elfogadták az Európai Bizottság négy elemből álló javaslatcsomagját.
Makro / Külgazdaság A német titkosszolgálat összenőtt a radikális csoportokkal?
Káncz Csaba | 2022. szeptember 30. 16:02
A német belföldi hírszerző szolgálat központi szerepe a szélsőséges közeg felépítésében jól dokumentált. A Szövetségi Alkotmánybíróság bírái már 2003-ban elutasították a neonáci NPD betiltását, amikor kiderült, hogy a fasiszta párt minden hetedik funkcionáriusa a titkosszolgálat fizetési listáján szerepel. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Putyin: Örökre Oroszország részei lesznek a most annektált régiók
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:46
Megtörtént az aláírás, Oroszország négy új régiót tekint magához tartozónak. Ezúttal nem volt különösebb fenyegetőzés, de természetesen minden rosszért a Nyugatot tette felelőssé az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG