<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.

Németország hazai összterméke (GDP) 0,5 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte hétfőn első becslése alapján a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). A naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye az előző év azonos időszakához képest 1,1 százalékkal emelkedett.

Az előző negyedévhez mérten 0,2 százalékkal csökkent a német GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy a német gazdaság tavaly a január–szeptemberi időszakban a nehéz körülmények ellenére ugyan jól tartotta magát, de az utolsó három hónapban enyhén csökkent – írta a Destatis. Különösen a háztartások fogyasztási kiadásai estek vissza a negyedik negyedévben, pedig addig éppen ez volt a növekedést fenntartó fő tényező.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy a GDP tavaly egész évben az első adatok alapján számított mértéknél kevésbé, 1,9 százalék helyett 1,8 százalékkal nőtt.

A Handelsblatt című üzleti lap a 0,2 százalékos negyedéves szintű csökkenéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a Destatis első becslése a várakozásoknál rosszabb eredményt hozott, mert az elemzői felmérésekben megkérdezett szakértők stagnálásra számítottak.

Rámutattak: ha az idei első negyedévben is folytatódik a visszaesés, a német gazdaság technikai recesszióba kerül.

Ugyanakkor a 2022 egészében végbement 1,8 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az EU első számú gazdasága az Oroszország Ukrajna elleni háborújából adódó gondok ellenére jól teljesített.

A növekedés ugyan elmaradt a 2021-ben, vagyis a koronavírus-világjárvány okozta visszaesés után elért 2,6 százaléktól, de nem igazolódtak be a háborúval összefüggő mély válságról szóló jóslatok, és a német gazdaság minden nehézség dacára elérte a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

Ráadásul a kilátások már nem annyira borúsak, mint az Ukrajna elleni orosz támadás tavaly februári kezdete után. A fogyasztók és a vállalatok is bizakodóbbak, az elemzők pedig azzal számolnak, hogy a német gazdaság teljesítménye legfeljebb enyhén csökken az idén. Az utóbbi hetekben megjelent az a vélemény is, hogy a százmilliárd eurós nagyságrendű állami támogatási programok révén nem is csökkenés, hanem inkább enyhe növekedés lehet.

A szövetségi kormány is módosította előrejelzését, a korábban számított 0,4 százalékos visszaesés helyett már 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2023-ra – emelte ki a Handelsblatt.

(MTI)

Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Makro / Külgazdaság Idős nők hozhatnak nagy bajt a svájci kormány fejére
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:04
A több mint kétezer idősebb nő által benyújtott bírósági keresethez orvosi leleteket is csatoltak.
Makro / Külgazdaság Biden feje is főhet Szaúd-Arábia legújabb lépésétől
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 11:39
Nagyon jóban kezd lenni Szaúd-Arábia Kínával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG