BUX
36 785.28
+1.16%
+422.00
OTP
11 100.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 808.00
+0.72%
+13.00
RICHTER
7 210.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.04%
-4.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 29. 14:29

A nyári turistaszezon megmentése érdekében 15 EU-n kívüli ország előtt is kitárná kapuit az Európai Unió szerdától: Szerbia, Japán, Kanada vagy éppen Uruguay állampolgárai ismét beutazhatnak az uniós közösségbe. Az EU-n belül már számos ország között leomlott a határ, néhol azonban ismét szigorítottak a koronavírus-járvány újraéledése miatt.

Számos nem uniós országgal szemben is feloldaná a beutazási korlátozásokat Brüsszel a koronavírus-járvány enyhülése nyomán.

Turisták a Los Lances strandon a dél-spanyolországi Tarifán 2020. június 28-án. EPA/A. CARRASCO RAGEL Turisták a Los Lances strandon a dél-spanyolországi Tarifán 2020. június 28-án. EPA/A. CARRASCO RAGEL

A 15 kiválasztott

A Financial Times értesülései szerint a listára 15 EU-n kívüli ország (valamint négy európai miniállam) került fel - olyan országokról van szó, ahol a hivatalos közlések szerint sikerült úrrá lenni a járványon.

A tervek szerint Európából Szerbia és Montenegro, Észak-Amerikából Kanada, Dél-Amerikából Uruguay, Ázsiából Grúzia, Japán, Dél-Korea és Thaiföld, Észak-Afrikából Algéria, Marokkó és Tunézia, Fekete-Afrikából Ruanda, Óceánia térségéből pedig Ausztrália és Új-Zéland állampolgárai utazhatnak be ismét Európába szerdától a járvány kitörése előtti időszakban érvényes feltételekkel.  

Emellett Brüsszel a járvány kiindulási országát, Kínát is felteszi a listára, amennyiben a távol-keleti állam ugyanilyen engedményt kínál az uniós országoknak.

A listáról péntek éjjel előzetesen megegyeztek az uniós országok EU-nagykövetei. Keddig véglegesítenék a megállapodást, amit kéthetente felülvizsgálnának.

Az enyhítés célja a nyári turistaszezon megmentése, valamint a gazdasági-üzleti élet normalizálása.  

A határnyitás egyúttal tesztként szolgál arra vonatkozóan, hogyan lehet újraindítani a nemzetközi utazást a járvány első hulláma utáni időszakban.

A brit üzleti lap által idézett diplomaták szerint az uniós viták során feszültség mutatkozott a lazítás szempontjából szkeptikus és az azt gazdasági okokból forszírozó országok között.

Nyitás kérdőjelekkel

A kompromisszumos egyezség – kitárjuk a kapuinkat, de csak 15 ország előtt – ugyanakkor megkérdőjelezhető, hiszen az csak kis mértékben fogja fellendíteni az utazásokat, miközben rossz visszhangra találhat azokban az országokban, amelyek – okkal vagy ok nélkül – nem kerültek fel a listára.

Az EU elvileg azon államokkal szemben oldja fel a korlátozásokat, ahol a hivatalos adatok szerint alacsonyabb a fertőzöttségi szint (és kedvezőbb annak trendje), mint az uniós országokban. Ezek az adatok ugyanakkor nem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet, hiszen jelentősen befolyásolhatja őket például a tesztelések száma.

A fertőzöttségi mutatókat a hivatalos szervek is „kozmetikázhatják” a mielőbbi nyitás és a gazdasági károk enyhítése érdekében, azaz könnyen politikai ügy válhat egy alapvetően szakmai kérdésből.

További kétségeket vethet fel a megállapodással kapcsolatban, hogy a listára felkerült országok – Kínától eltekintve – fenntarthatják a beutazási korlátozásokat (például a két hetes karantén kívánalmát) az uniós országokkal szemben.

Ráadásul a lista nem kötelező érvényű, csak ajánlás: az egyes uniós országok dönthetnek úgy, hogy továbbra is korlátozzák a beutazást az említett államokból.

Megindult a csiki-csuki

Az EU-n belül mindenesetre már korábban kezdtek „leomlani” a járvány miatt ismét feltámasztott határok: az uniós országok egymás után jelentették be az egymással szembeni utazási korlátozások feloldását az elmúlt egy-másfél hónapban.

Spanyolország például júliustól nyílik meg a turisták előtt, sőt, egyes régiók már június közepétől tesztelték az érkezőket.

 Olaszország június elejétől tárta ki kapuit az európai utazók előtt, Görögország június közepén tette meg ugyanezt, és hasonló enyhítésekről döntött májusban Horvátország is.

A cél minden esetben ugyanaz: a gazdaság egyik alappillérének, a turizmusnak és ezzel munkahelyek tömegeinek megmentése.

Spanyolországban például ez az ágazat adja a GDP mintegy 12 százalékát, és 2,5 millió embernek biztosít munkát.

Időközben ugyanakkor bebizonyosodott, hogy a nyitás nem kockázatmentes. Horvátországban például múlt héten több mint két hónapos csúcsra ugrott vissza az új fertőzöttek száma. Főleg olyan horvát állampolgárokról van szó, akik szomszédos országokból érkeztek vissza.           

Emiatt a horvát kormány múlt csütörtöktől szigorított beutazási szabályain: a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hétre karanténba kell vonulniuk.

Az új fertőzések számának növekedése miatt szigorít Szerbia is: a fertőzésgócokban bezárják az éjszakai szórakozóhelyeket, és várhatóan korlátozzák a vendéglátóhelyek működését is az MTI szerint.

Rendkívüli nyomás

Nagy-Britannia ugyanakkor szintén enyhít a beutazási szabályokon: július 6-tól várhatóan nem kell karanténba vonulniuk az európai országokból érkezők egy részének. A szabályozás módosítása a briteknek is lehetőséget teremt a külföldi nyaralásra.

A brit légitársaságok és turisztikai cégek már kezdettől fogva rendkívüli nyomást gyakorolnak a kormányra a karantén-előírások eltörlése érdekÉben.

A British Airwaysnek (BA) jelenleg semmiféle kereskedelmi bevétele nincs, készpénztartaléka ugyanakkor naponta 20 millió fonttal apad, és a cég jelenlegi helyzete fenntarthatatlan

- figyelmeztetett például Willie Walsh, a BA anyavállalatának vezérigazgatója.

Szerinte a légitársaság idén májusban mindössze 485 utasszállító járatot indított el, míg tavaly májusban ezt a járatszámot már egyetlen nap alatt, „ebédidőig teljesítette".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél