BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 22. 09:01

Május végétől a magyarok előtt is teljesen kitárja kapuit Horvátország, a járvány végét azonban még nem hirdeti ki. Tegnap Görögország jelentett be hasonló intézkedést. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Május 29-vel Magyarországgal, Szlovákiával, Csehországgal és Ausztriával közös határain is feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Horvátország, jelentette be Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter.

Belföldi turisták a horvátországi Mali Losinj szigetén 2020. május 11-én.  EPA/DOMINIK BAT Belföldi turisták a horvátországi Mali Losinj szigetén 2020. május 11-én. EPA/DOMINIK BAT

Megmentenék a turizmust

Miután megnyílnak a határok a fenti országok állampolgárai előtt, és sikerül a németekkel, valamint a lengyelekkel is megegyezésre jutni,

Horvátország teljes idegenforgalmának több mint 60 százalékát helyreállíthatja,

emelte ki a tárcavezető az MTI szerint.

Horvátország közel két hete már részben újranyitotta határait: azóta beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba. A Szlovéniával közös határán pedig múlt hét végén már teljesen feloldotta a korlátozásokat. 

Az idegenforgalmi miniszter korábban azt mondta: az Európai Bizottság május végén bemutatott helyreállítási terve konkrét részleteket és jelentős finanszírozást tartogat a turisztikai szektor számára, amely a horvát gazdaság húzóágazata. Utalt arra is, hogy az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésének is segítenie kell csökkenteni a szektort ért károkat.

A héten Görögország is bejelentette, hogy jövő hónap közepétől ismét várja a turistákat.

Horvátország hivatalosan még nem hirdeti ki a koronavírus-járvány végét, ugyanakkor járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozások nagy részét, és újraindította a gazdaságot. 

A szomszédos Szlovénia egy hete viszont már  kihirdette a járvány végét, elsőként az Európai Unióban.

Horvátországban hivatalosan 2237 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 97. A horvátoknál egymillió lakosra 23,5 haláleset jut, Magyarországon mintegy 48.

Európai helyzetkép

Ami a többi európai országot illeti, a legtöbb áldozatot, több mint 36 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 32,5 ezren, Franciaországban és Spanyolországban mintegy 28-28 ezren hunytak el.

Belgiumban csaknem 9200, Németországban 8200, Hollandiában 5800, Törökországban 4200, Oroszországban csaknem 3100 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban csaknem  3900 áldozat van. (Háttéranyagunk: Csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország.)

Globálisan az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ahol csaknem 95 ezren hunytak el.

Brazíliában pedig az áldozatok száma átlépte a 20 ezret. Háttéranyagunk: Lázadoznak Dél-Amerika szegénynegyedei a karantén miatt.)

Világszerte a diagnosztizált fertőzöttek száma 5,1 millió. A vírussal összefüggésben 333 ezren vesztették életüket, csaknem 2 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3678, 476-an hunytak el. A magyar koronavírusos halálozási ráta Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas.

Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Makro / Külgazdaság Így nőtt a magyar gazdaság az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:13
A statisztikai hivatal második becslése megerősítette az elsőként közölt, 2 százalékos, szezonálisan és naptárhatással kiigazított növekedést.
Friss
hírlevél