BUX
34 589.76
-0.29%
-102.00
OTP
10 170.00
-2.12%
-220.00
MOL
1 739.00
+1.28%
+22.00
RICHTER
6 820.00
+0.66%
+45.00
MTELEKOM
371.00
+0.82%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. május 22. 09:01

Május végétől a magyarok előtt is teljesen kitárja kapuit Horvátország, a járvány végét azonban még nem hirdeti ki. Tegnap Görögország jelentett be hasonló intézkedést. Nemzetközi összefoglalónk következik.

Május 29-vel Magyarországgal, Szlovákiával, Csehországgal és Ausztriával közös határain is feloldja a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket Horvátország, jelentette be Gari Cappelli idegenforgalmi miniszter.

Belföldi turisták a horvátországi Mali Losinj szigetén 2020. május 11-én.  EPA/DOMINIK BAT Belföldi turisták a horvátországi Mali Losinj szigetén 2020. május 11-én. EPA/DOMINIK BAT

Megmentenék a turizmust

Miután megnyílnak a határok a fenti országok állampolgárai előtt, és sikerül a németekkel, valamint a lengyelekkel is megegyezésre jutni,

Horvátország teljes idegenforgalmának több mint 60 százalékát helyreállíthatja,

emelte ki a tárcavezető az MTI szerint.

Horvátország közel két hete már részben újranyitotta határait: azóta beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba. A Szlovéniával közös határán pedig múlt hét végén már teljesen feloldotta a korlátozásokat. 

Az idegenforgalmi miniszter korábban azt mondta: az Európai Bizottság május végén bemutatott helyreállítási terve konkrét részleteket és jelentős finanszírozást tartogat a turisztikai szektor számára, amely a horvát gazdaság húzóágazata. Utalt arra is, hogy az unió 2021 utáni, hétéves költségvetésének is segítenie kell csökkenteni a szektort ért károkat.

A héten Görögország is bejelentette, hogy jövő hónap közepétől ismét várja a turistákat.

Horvátország hivatalosan még nem hirdeti ki a koronavírus-járvány végét, ugyanakkor járvány enyhülésével - szigorú óvintézkedések mellett - fokozatosan feloldotta a korlátozások nagy részét, és újraindította a gazdaságot. 

A szomszédos Szlovénia egy hete viszont már  kihirdette a járvány végét, elsőként az Európai Unióban.

Horvátországban hivatalosan 2237 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 97. A horvátoknál egymillió lakosra 23,5 haláleset jut, Magyarországon mintegy 48.

Európai helyzetkép

Ami a többi európai országot illeti, a legtöbb áldozatot, több mint 36 ezret Nagy-Britanniában jegyezték fel eddig.

Olaszországban 32,5 ezren, Franciaországban és Spanyolországban mintegy 28-28 ezren hunytak el.

Belgiumban csaknem 9200, Németországban 8200, Hollandiában 5800, Törökországban 4200, Oroszországban csaknem 3100 áldozatot regisztráltak ma reggeli adatok szerint.

Az egyetlen különutas válságkezelést folytató nyugati államban, Svédországban csaknem  3900 áldozat van. (Háttéranyagunk: Csatát vesztett, de a háborút még megnyerheti Svédország.)

Globálisan az Egyesült Államokban a legrosszabb a helyzet, ahol csaknem 95 ezren hunytak el.

Brazíliában pedig az áldozatok száma átlépte a 20 ezret. Háttéranyagunk: Lázadoznak Dél-Amerika szegénynegyedei a karantén miatt.)

Világszerte a diagnosztizált fertőzöttek száma 5,1 millió. A vírussal összefüggésben 333 ezren vesztették életüket, csaknem 2 millióan ugyanakkor meggyógyultak.

Magyarországon az igazolt fertőzések száma 3678, 476-an hunytak el. A magyar koronavírusos halálozási ráta Európában átlagos, Közép- és Kelet-Európában magas.

Az országos szűrővizsgálat eredménye alapján a fertőzöttek valós száma itthon minimum 8-szorosa, maximum 22-szerese lehet a diagnosztizáltak számának.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság 80 milliárdos lyukat üt az államkasszán a fesztiválok elmaradása
MTI | 2020. augusztus 3. 10:14
A magyar fesztiválipar áfacsökkentéssel, támogatással élne túl.
Makro / Külgazdaság Már több mint 18 millió koronavírus-fertőzöttet azonosítottak globálisan
MTI | 2020. augusztus 3. 10:05
A halálos áldozatok száma átlépte a 688 ezret.
Makro / Külgazdaság 101 ezren diplomáztak le eddig a koronavírusnak köszönhetően
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:38
Ennyi beragadt diplomát adtak ki a nyelvvizsgamentesség bevezetése óta.
Makro / Külgazdaság Valami megmozdult a magyar gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 3. 09:04
Az elmúlt hónapok erős pesszimizmusa után a júliusi Beszerzési Menedzserindex minimális élénkülést mutat. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság által számolt index azt jelzi, hogy a mélyponton átlendültünk, de az érték alulmúlja az elmúlt évi számot és a korábbi három év átlagát is.
Makro / Külgazdaság Veszélyek leselkednek a magyar hajósokra, mutatjuk a helyszíneket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 15:55
Több sósvizen komoly veszélyek fenyegetik a hajósokat, növekszik az incidensek száma a tengereken. Ám jó hír, hogy tavaly ötödével kevesebb nagy vizijárműről kellett azt a jelentést írni, hogy odaveszett.
Makro / Külgazdaság Erre készüljön, ha jön a járvány második hulláma
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 11:52
Az első hullám több mint két hónapig ejtette foglyul az országot. Jelentős gazdasági sebeket ejtett, akárcsak a legtöbb európai államban. Sok környező országban szigorításokat léptettek életbe, nálunk épp a héten közölte a kormány, hogy érvényben maradnak a korlátozások. Megnéztük, hogy milyen kockázatokat látni most.
Makro / Külgazdaság Végül az oroszok nyerik az oltóanyag-háborút?
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 11:14
Moszkva októberre ígéri a tömeges oltás elkezdését. Oroszországban magas a fertőzöttek száma, de a vírus terjedésének rátája már stabilan a kritikus 1-es szint alatt van. Oroszország a negyedik helyen áll a világon a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve. A hackereknek is van ebben szerepe?
Makro / Külgazdaság Csak 9 új fertőzött volt Magyarországon és nem halt meg senki
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 2. 09:53
Az előző napoknál jóval alacsonyabb számú, kilenc új koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon. Jelentősen csökkent az aktív fertőzöttek száma, sokan meggyógyultak.
Makro / Külgazdaság A koronavírus-segély lustává tesz? Zsákutcában az új mentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 2. 09:10
A Kongresszus és a Fehér Ház tárgyalásai a koronavírus hatásait enyhíteni hivatott újabb törvényjavaslatról zsákutcában vannak. A republikánus szenátorok szerint a 600 dolláros kifizetések arra ösztönzik az embereket, hogy otthon maradjanak és ne térjenek vissza a munkába.
Makro / Külgazdaság Román osztogatás: brutálisan emelik a családi pótlékot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 1. 15:49
Húsz százalék plusz minden félévben. Ja, idén választások lesznek.
hírlevél