<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Erről és más ügyekről is szó esett a mai Kormányinfón.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ma Kormányinfót tartott, amelyen sok kérdést kapott a befagyasztott európai uniós források ügyének állásáról.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson Brüsszelben 2022. december 15-én. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET
Charles Michel, az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök az EU-csúcson Brüsszelben 2022. december 15-én. Fotó: EPA/OLIVIER HOSLET

A miniszter elmondta, hogy a magyar kormány teljesítette a Bizottság által megszabott feltételeket, majd az ezekkel kapcsolatos újabb követelésekre is előállt újabb törvénytervezetekkel, de ezekre egyelőre nem kapott válaszokat.

"Csúsznak a visszajelzésekkel azokban az ügyekben, amelyeket végigtárgyaltak az illetékes biztosokkal. Ígértek egy határidőt a visszajelzésre, de ezt nem tartják be"

- fogalmazott Gulyás Gergely az uniós pénzek érkezésének idejét firtató kérdésre. A legnagyobb akadályt jelenleg az igazságügyi reform kérdése jelenti, de ebben is van egy "kölcsönösen elfogadott" törvénytervezet, azonban a visszajelzésre itt is folyamatosan csúsztatja a határidőt a Bizottság.

Az uniós forrásokhoz szintén kapcsolódó a magyar "gyermekvédelmi" törvény ügyében zajló bírósági eljárásra reagálva pedig azt mondta:

"A bíróság döntését természetesen megvárjuk, és a bíróság döntéseinek Magyarország mindig is eleget tett, de az a szándékunk változatlan, hogy a lehető legerősebb, leghatékonyabb eszközökkel védjük meg a fiatalokat, a gyermekeket, és erre mindig lesz kellő eszközünk."

Ettől függetlenül a törvény tervezett szigorítása már "legkésőbb nyárra" elkészülhet, Gulyás Gergely azt tartja a jelenlegi szabályozásokkal kapcsolatban a legnagyobb problémának, hogy a 14 éven felüli gyermekeket "semm sem védi.

Laptársunk, az Mfor kérdéseire a miniszter kijelentette, hogy a Yettel-Vodafone részvénycserével

"az állam jól járt",

a monetáris tanács új tagjainak ügyében egyeztetések folyank, a betéti kamatstop meghosszabbítása pedig a pénzügyi stabilitást szolgálja, amelyet egyelőre nem lehetséges kivezetni, de erre előbb-utóbb szükség lesz, mint minden, a piacot korlátozó intézkedés esetében.

Ide tartozik, hogy a kormány egyelőre nem döntött a hatósági árak a jelen határidőn túli fenntartásáról, de egy korábbi kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az infláció ütemének "jelentős csökkenésére" nyártól számít a kormány, addig pedig szükség van az infláció hatásait mérséklő intézkedésekre.

A svéd és finn NATO-csatlakozást lehetővé tévő törvény a magyar Országgyűlés általi megszavazásával kapcsolatban Gulyás Gergely nem árult el sok konkrétumot, a finn csatlakozásról a korábban közölt napon szavaz a parlament, a svéd ügyében viszont csak "reméli" a kormány, hogy a tavaszi ülésszak vége előtt sor kerülhet rá.

A Kormányinfóról részletes tudósítást az Mfor oldalán olvashat.

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG