<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az Iszlám Állam robbantása után a Fehér Ház szorosabban akar egyeztetni a Talibánnal és ma az afgán fővárosba küldi a CIA főnökét, hogy a Talibán politikai vezetőjével tárgyaljon. Washington és Moszkva csütörtökön információs egyeztető mechanizmust állított fel az afgán folyamatok figyelemmel kísérésére. Káncz Csaba jegyzete.

 

Biden elnöknek sikerült kétpárti támogatást szereznie a gigantikus infrastrukturális projektjéhez, amelyhez foghatót utoljára az Egyesült Államok Lyndon Johnson elnöksége alatt látott 1964-ben. 

Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

De ezekben a napokban az amerikai polgárt százszor jobban foglalkoztatja a COVID delta variánsának villámgyors terjedése, az öles léptekkel megugró infláció (amely mintha csak a jegybankot nem izgatná), a latin-amerikai migránsok előtt elesett délnyugati határszakasz és az elképesztő afgán megszégyenülés.

Biden támogatottsága

A szakértők izgatottan vitatják, hogy Kabul villámgyors eleste a hírszerzés hibája volt-e, vagy a katonaságé, avagy a diplomáciáé. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó pontosan egy hete az Iszlám Állam Khoraszán (IS-K) fenyegetését „akutnak” és „állandónak” nevezte. De az átlagember mindenekelőtt a Fehér Ház csődjét látja és valószínűleg igaza is van.

Biden támogatottsága már júliusban esésnek indult - gyakorlatilag az új COVID-fertőzöttek számának megugrásakor – és a héten többségbe kerültek az elnök tevékenységével elégedetlenek. Azt fontos kiemelni, hogy a COVID-járvánnyal is összefüggő gazdasági konjunktúra alakulása jóval fontosabb Biden politikai sorsa szempontjából, mint az afganisztáni fiaskó. A Talibán hatalomátvétele ellenére az amerikaiak kétharmada támogatja a kivonulást.

Republikánus támadások

A washingtoni politikai boszorkánykonyhában a csütörtöki kabuli robbantássorozat azonnal megindította a vádaskodás hullámát. Marsha Blackburn republikánus kongresszusi képviselő volt a legharsányabb, aki Biden mellett az alelnök, a külügyminiszter, a védelmi miniszter és a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője távozását is követeli.

A republikánusok körében a legsúlyosabb kritika mára az lett, hogy a Biden-kormányzat az elmúlt napokban nyíltan együttműködött a Talibánnal – noha több kormányzati képviselő is nemrégiben hangsúlyozta, hogy bennük nem lehet bízni. Sokan kritizálják a több kifutópályával rendelkező Bagram katonai reptér júliusi feladását is, amely jóval védhetőbb lett volna, mint az egyetlen kifutóval ellátott kabuli polgári reptér.  Összességében Amerika és Biden elnök hitelessége komoly csapásokat szenvedett el a rendezett kivonulási stratégia hiánya miatt.

A CIA tárgyal

Sokak megdöbbenésére William Burns, a CIA főnöke egy hete Kabulban tárgyalt a Talibánnal. 

De az IS-K robbantása után a Fehér Ház szorosabban akar egyeztetni a Talibánnal és ma is az afgán fővárosba küldi Burnst, hogy a Talibán politikai főnökével, Abdul Baradarral tárgyaljon. 

A robbantássorozat átalakította a politikai dinamikát: Washington és Moszkva csütörtökön állított fel információs egyeztető mechanizmust az afgán folyamatok figyelemmel kísérésére.

Ebbe a vitába már Kína is beleavatkozott a kabuli robbantás után és a pekingi külügyminisztérium most határozottan követeli, hogy a Talibán sújtson le a terrorista szervezetekre. A Pentagon jelentése szerint jelenleg mintegy 10 ezer külföldi harcos van Afganisztánban és több, mint 2 ezer IS-K tag.

Azt a Bloomberg elemzője állapítja meg helyesen, hogy az afgán kudarc Európa számára még rosszabb, mint Amerikának - már csak azért is, mert a menekültek számára az öreg kontinens sokkal könnyebben elérhető célpont. Az európai választók ezentúl nem helyeslik majd, hogy országuk miért vállal szerepet más amerikai missziókban.Hiszen komoly kétségek merülnek fel az USA által adott biztonsági garanciák körül. Viszont a jelenlegi helyzet afelé tereli főként a kisebb tagokat, hogy fű alatt egyezzenek meg Oroszországgal és Kínával.

Török helyezkedés

Erdoğan török elnök pénteken bejelentette, hogy kormánya tárgyalásokat kezdett a Talibán vezetéssel a kabuli reptér üzemeltetéséről. A törökök azután vennék át a területet, hogy a nemzetközi erők augusztus végén befejezik az állampolgáraik és a veszélybe került afgán személyzet evakuálását.

Törökország NATO-tagként egyébként már 6 éve biztosítja a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repteret. A török csapatokat csak szerdán kezdték el kivonni a területről - eddig 350 katonát és több mint 1400 civilt vittek ki Afganisztánból.

A török elnök szerint a három és fél órás tárgyalás során a Talibán nyitottnak mutatkozott az együttműködésre, de ahhoz ragaszkodnak, hogy a reptér biztonságát ők biztosíthassák, a törököknek a logisztikai feladatokat engednék át. A reptér fenntartása fontos az ország működése szempontjából, a távozó amerikaiak is jelezték, hogy ennek működnie kell, hogy Afganisztánban megmaradjon a külvilággal való kapcsolat látszata. Korábban a Talibán is kért már technikai segítséget a törököktől a reptér üzemeltetéséhez.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG