4p
A demokrata párt Hillary Clinton bukása óta nem újult meg, sem személyi állományában, sem programját tekintve. Az idei demokrata kongresszusi jelöltek negyede katonai-hírszerzői háttérrel rendelkezik. Elkezdhetünk aggódni a civil ellenőrzés rohamos visszaszorulása miatt az Egyesült Államokban?

Steve Bannon egykori Trump-főstratéga szerint az amerikai demokraták esetleges novemberi kongresszusi győzelmük esetén még aznap elindítják az alkotmányos visszahívási (impeachment) eljárást, mivel más nincs a kezükben Trump ellen. A stratéga az őszi választásokat ezért egy népszavazásnak tartja az elnök visszahívásáról, hiába fognak a választási listákon más egyéni jelöltek nevei szerepelni. Bannon szerint a demokraták a mai napig nem határozták meg a vereség utáni politikai programjukat, és nem kezdtek el foglalkozni olyan társadalmi-gazdasági kérdésekkel, amelyek miatt vesztettek.

A politikai múmiák panoptikuma

Bannon-nak ebben bizony igaza van, hiszen a demokrata párt Hillary Clinton bukása óta nem újult meg, sem személyi állományában, sem programját tekintve. Valóban, a demokratáknak jót tenne, ha végre hamut szórnának a fejükre és beismernék, hogy túl sokáig sajnálták le és ignorálták a globalizáció veszteseit. De mindeddig idegenkednek attól, hogy a legkisebb mértékben is tanuljanak a 2016 novemberi felsülésükből.

A demokraták továbbra is a leszerepelt garnitúrával parádéznak, így a 78 éves Nancy Pelosi frakcióvezetővel, vagy a 85 éves Dianne Feinstein szenátorral, akik a világ minden kincséért sem hajlandók feladni a bársonyszéket fiatalabbaknak. A radikális baloldal jelöltjeként Bernie Sanders szenátor szeptemberben lesz 77 éves, míg egy másik vezető baloldali, Elizabeth Warren szenátor szinte fiatalnak számít, hiszen ő csak 69 lesz júniusban. Mindeközben Joe Biden volt alelnök a maga 75 évével lehetséges demokrata jelöltnek számít Trump ellenében a 2020-es elnökválasztásokra.

Kémek és kommandósok

A Demokrata Párt moguljai vereségük óta túl sok energiát fektettek a Moszkva-ellenes hisztériába. A „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban egyre kevésbé hatja meg a választókat. A hidegháborús hisztéria örve alatt ráadásul a demokraták már tavaly egy aggasztó útra léptek: egyre több kémet és különleges egységeknél szolgált személyt jelölnek  kongresszusi képviselőnek.

Kedden mind a négy demokrata jelölti versenyen (Kentucky és Texas) olyan személy futott be győztesen, akik a hadsereghez vagy a hírszerzéshez kötődnek. Ezek az eredmények csak megerősítik azt a trendet, amely során a nemzetbiztonsági apparátus átveszi a demokrata pártot. Érdekes módon az amerikai főáramlatú médiában szinte semmifajta vita nem folyik erről a folyamatról. Ahogyan arról sem, milyen következménye lehet annak, ha a katonai-hírszerzői ’frakció’ királycsinálóvá válik a novemberi 6-i kongresszusi választáson.

Káncz Csaba

Márpedig, ha a demokraták 24 helyet elnyernének és átvehetnék az ellenőrzést a képviselőházban, akkor pontosan ez a csoport kerülne kulcspozícióba, ami a törvényhozásban korábban még soha nem fordult elő az Egyesült Államokban. Holott a CIA 1947-es megalapítása óta – a demokrata Harry Truman elnöksége alatt -, az intézményt törvény tiltja el attól, hogy belföldön bármilyen tevékenységet folytasson. De az elmúlt 15 éves „terror elleni küzdelemben” jócskán megnőtt ez az apparátus és mára önálló életre kelt.

Így érkeztünk el ahhoz az elképesztő helyzethez, hogy az idei demokrata kongresszusi jelöltek negyede katonai-hírszerzői háttérrel rendelkezik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Trump mellett több aktív és nyugdíjas tábornok szolgál vezető politikai pozícióban, mint eddig bármikor az amerikai történelemben, akkor tényleg elkezdhetünk aggódni a civil ellenőrzés rohamos visszaszorulása miatt az Egyesült Államokban.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG