4p
A demokrata párt Hillary Clinton bukása óta nem újult meg, sem személyi állományában, sem programját tekintve. Az idei demokrata kongresszusi jelöltek negyede katonai-hírszerzői háttérrel rendelkezik. Elkezdhetünk aggódni a civil ellenőrzés rohamos visszaszorulása miatt az Egyesült Államokban?

Steve Bannon egykori Trump-főstratéga szerint az amerikai demokraták esetleges novemberi kongresszusi győzelmük esetén még aznap elindítják az alkotmányos visszahívási (impeachment) eljárást, mivel más nincs a kezükben Trump ellen. A stratéga az őszi választásokat ezért egy népszavazásnak tartja az elnök visszahívásáról, hiába fognak a választási listákon más egyéni jelöltek nevei szerepelni. Bannon szerint a demokraták a mai napig nem határozták meg a vereség utáni politikai programjukat, és nem kezdtek el foglalkozni olyan társadalmi-gazdasági kérdésekkel, amelyek miatt vesztettek.

A politikai múmiák panoptikuma

Bannon-nak ebben bizony igaza van, hiszen a demokrata párt Hillary Clinton bukása óta nem újult meg, sem személyi állományában, sem programját tekintve. Valóban, a demokratáknak jót tenne, ha végre hamut szórnának a fejükre és beismernék, hogy túl sokáig sajnálták le és ignorálták a globalizáció veszteseit. De mindeddig idegenkednek attól, hogy a legkisebb mértékben is tanuljanak a 2016 novemberi felsülésükből.

A demokraták továbbra is a leszerepelt garnitúrával parádéznak, így a 78 éves Nancy Pelosi frakcióvezetővel, vagy a 85 éves Dianne Feinstein szenátorral, akik a világ minden kincséért sem hajlandók feladni a bársonyszéket fiatalabbaknak. A radikális baloldal jelöltjeként Bernie Sanders szenátor szeptemberben lesz 77 éves, míg egy másik vezető baloldali, Elizabeth Warren szenátor szinte fiatalnak számít, hiszen ő csak 69 lesz júniusban. Mindeközben Joe Biden volt alelnök a maga 75 évével lehetséges demokrata jelöltnek számít Trump ellenében a 2020-es elnökválasztásokra.

Kémek és kommandósok

A Demokrata Párt moguljai vereségük óta túl sok energiát fektettek a Moszkva-ellenes hisztériába. A „Nem mi vesztettünk, hanem Putyin győzött” magyarázkodás azonban egyre kevésbé hatja meg a választókat. A hidegháborús hisztéria örve alatt ráadásul a demokraták már tavaly egy aggasztó útra léptek: egyre több kémet és különleges egységeknél szolgált személyt jelölnek  kongresszusi képviselőnek.

Kedden mind a négy demokrata jelölti versenyen (Kentucky és Texas) olyan személy futott be győztesen, akik a hadsereghez vagy a hírszerzéshez kötődnek. Ezek az eredmények csak megerősítik azt a trendet, amely során a nemzetbiztonsági apparátus átveszi a demokrata pártot. Érdekes módon az amerikai főáramlatú médiában szinte semmifajta vita nem folyik erről a folyamatról. Ahogyan arról sem, milyen következménye lehet annak, ha a katonai-hírszerzői ’frakció’ királycsinálóvá válik a novemberi 6-i kongresszusi választáson.

Káncz Csaba

Márpedig, ha a demokraták 24 helyet elnyernének és átvehetnék az ellenőrzést a képviselőházban, akkor pontosan ez a csoport kerülne kulcspozícióba, ami a törvényhozásban korábban még soha nem fordult elő az Egyesült Államokban. Holott a CIA 1947-es megalapítása óta – a demokrata Harry Truman elnöksége alatt -, az intézményt törvény tiltja el attól, hogy belföldön bármilyen tevékenységet folytasson. De az elmúlt 15 éves „terror elleni küzdelemben” jócskán megnőtt ez az apparátus és mára önálló életre kelt.

Így érkeztünk el ahhoz az elképesztő helyzethez, hogy az idei demokrata kongresszusi jelöltek negyede katonai-hírszerzői háttérrel rendelkezik. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Trump mellett több aktív és nyugdíjas tábornok szolgál vezető politikai pozícióban, mint eddig bármikor az amerikai történelemben, akkor tényleg elkezdhetünk aggódni a civil ellenőrzés rohamos visszaszorulása miatt az Egyesült Államokban.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG