<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Szomszédunkban már sorozatosan likvidálják autóba rejtett pokolgépekkel a magasrangú ukrán kémeket. Budapesten egy betörés során ellopták a letelepedési kötvényesek személyes adatait. A behatolás külföldi titkosszolgálati műveletre utal - ha a dokumentumok rossz kezekbe kerülnek, a külföldi milliárdosok és egy magyar miniszter is zsarolhatóvá válhat.

A geopolitikai hőmérséklet 2008 óta exponenciálisan emelkedik a világban és botorság lenne feltételezni, hogy térségünk ebből kimaradhat. Az utóbbi hónapokban egyre több jel utal arra, hogy újabb szintre lépett a biztonságpolitikai feszültség környezetünkben. Erre csalhatatlan jelzés volt a tavaly októberi puccskísérlet Montenegróban, amelynek szálai Moszkváig nyúltak és amelynek célja a NATO-barát miniszterelnök likvidálása volt.

Merénylet-sorozat Kijevben

Kedden egy újabb hír rázta meg térségünket, amikor fényes nappal egy pokolgép végzett az ukrán katonai hírszerzés egy ezredesével Kijevben. Nem, nem Bejrútban, hanem egy szomszédos ország fővárosában! Az amerikai sajtó által megszólaltatott szakértő, Mark Galeotti szerint az orosz állam még az alvilágtól vette át ezt a módszert. Így végeztek például 2004-ben Katarban Jandarbijev csecsen vezetővel is.

Az ukrán ezredes likvidálása már a második autóba rejtett pokolgépes merénylet az elmúlt három hónapban Ukrajnában. Március végén az ukrán hírszerzés (SBU) alezredesével végzett a bomba Mariupolban. Múlt évben pedig egy belarusz származású oknyomozó újságíróval végzett egy pokolgép Kijevben.

Kik telepedtek le nálunk valójában?

Hazánk a keleti nyitás stratégiával olyan országokkal is szorosabbra fűzte gazdasági és politikai kapcsolatait, ahol nem a civilizált világ mércéi uralkodnak. Átláthatatlan hátterű szaúdi és jordán oligarchák tűntek fel egyik napról a másikra a miniszterelnök és családjának környezetében. Ezek után 2013-ban óriási nemzetbiztonsági kockázatot felvállalva Budapest megnyitotta kapuit a Közel-Kelet és egyéb térségek gazdag polgárai előtt az úgynevezett letelepedési kötvényprogrammal. Más országokban - ahol egyáltalán létezik hasonló konstrukció - állami intézmény végzi a kötvények árusítását, nem pedig horribilis jutalékokat felszámító offshore cégek.

A program indulása óta közel száz milliárd forintot tettek zsebre a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Cipruson, Szingapúrban és Máltán bejegyzett offshore közvetítőcégek csupán e program révén. Az Országgyűlés Rogán Antal vezette gazdasági bizottsága nem hirdetett pályázatot ezeknek a cégeknek a kiválasztásakor, azokat meghívás alapján választották ki.

Rogán a központban

Káncz Csaba

A program nemzetbiztonsági veszélyeit már jól előrejelezte az a tavaly őszi eset, amelynek során kiderült: egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár.

A Magyar Nemzet akkor arról is beszámolt, hogy az egyik letelepedési kötvényt forgalmazó cég, az Arton Capital Kft. tulajdonosa, Balogh Radosztina az egyetemi társa volt Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen – Balogh ezzel kapcsolatban később az Indexnek azt mondta: hétszázan voltak az évfolyamban, már az egyetemen sem ismerték egymást, és azóta egyáltalán nem voltak kapcsolatban.

Nos, mint a héten kiderült, egy áprilisi betörés során az Arton Capital irodájából valakik 1,9 millió euró készpénz mellett eltulajdonították a letelepedési kötvények dokumentációját is tartalmazó szervert. Nem tekinthető véletlennek, hogy politikai nyomásra a rendőrség szokatlanul hatalmas erővel mozdult rá az ügyre, több mint ezer tanút hallgattak meg az ügyben, mindenkit behívtak, aki a betörés időpontjában a cellainformációk szerint a környéken tartózkodott.

A betörés körülményei arra utalnak, hogy itt egy külföldi titkosszolgálati behatolás történt, ahol a valódi cél a dokumentumok megszerzése volt – miközben a pénz eltulajdonítása csak fedőtörténetnek kellett. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a közel-keleti milliomosok és Rogán Antal miniszter konkrétan zsarolhatóvá váltak. Mindez nem megnyugtató hír éppen most, a hazai választási kampány megindulásakor.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
Makro / Külgazdaság Rengetegen jönnek át Ukrajnából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 08:14
Az ukrán-magyar határszakaszon 7588 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 8193-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Kiderült, ki engedélyezte a házkutatást Donald Trumpnál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 07:08
Az amerikai igazságügyi miniszter személyesen engedélyezte a Donald Trump volt amerikai elnök floridai rezidenciáján folytatott házkutatást - közölte maga Merrick Garland csütörtökön rövid sajtónyilatkozatban, ami az első hivatalos bejelentés a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hét elején történt intézkedése óta.
Makro / Külgazdaság Újranyit a McDonald's Ukrajnában, új fegyverekhez juthatott Kijev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 06:56
Az elmúlt órák történései az orosz-ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Ebből óriási katasztrófa lehet: továbbra is lövik a zaporizzsjai atomerőművet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:24
Egy tucat orosz vadászgépet semmisíthettek meg a krími Szaki légibázison – Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 169. napján.
Makro / Külgazdaság A világátlagnál négyszer gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 19:09
A klímaváltozás okozta globális felmelegedés az eddig feltételezettnél jobban érinti az Északi-sarkvidéket, amelynek hőmérséklete a globális átlagnál majdnem négyszer gyorsabban, évtizedenként 0,75 Celsius-fokkal emelkedett az elmúlt 43 évben - állítják finn kutatók.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG