Hirdetés
Hirdetés

Moszkva puccskísérlete a Balkánon: kiderültek a részletek

Káncz Csaba, 2017. március 23., 12:47

Egyre több részlet lát napvilágot Moszkva tavaly októberi puccskísérletéről egy balkáni államban. A cél Montenegró NATO-barát miniszterelnökének likvidálása volt. De hogyan lett a varsói orosz haditengerészeti attaséból álnéven egy balkáni puccs szervezője?

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a héten levélben kérte az amerikai szenátus vezetőit, hogy mielőbb hagyják jóvá Montenegró NATO-tagságát, amely szerinte Washington határozott érdeke. A szenátus két republikánus tagja korábban megakadályozta, hogy gyors döntés szülessen a 650 ezres népességű balkáni állam felvételéről. Rand Paul megkérdőjelezte, hogy bölcs dolog-e feldühíteni Moszkvát egy apró ország tagságáért, amely nem játszhat jelentős szerepet az Egyesült Államok védelmében. A szintén republikánus John McCain szenátor azzal vádolta Pault, hogy Putyin elnök kezére játszik. Montenegró abban reménykedik, hogy a májusi NATO-csúcson már a szövetség teljes jogú tagjává válhat.

Sirokov, akinek a valódi neve Sismakov

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

A magyar sajtóban mi számoltunk be elsőként tavaly novemberben arról az orosz hátterű puccsról, amely éppen Montenegró NATO-tagságának megtorpedózását célozta. Tavaly decemberben Montenegró két orosz állampolgárt, Vladimir Popovot és Eduard Sirokovot rakatta rá az Interpol körözési listájára puccs szervezésének vádjával. Az ügyészi hivatal bejelentette, hogy Sirokovot gyanúsítják a montenegrói miniszterelnök, Milo Djukanovics elleni merénylet megtervezésével.

A héten aztán egy vezető montenegrói lap, a Vijesti számolt be az egyik gyanúsított, Alexander Szindelics vallomásáról. A hivatalos vizsgálati anyagok szerint Szindelics elmondta, hogy őt eredetileg Eduard Csesznakovim korábbi orosz nagykövet szervezte be, akit a montenegrói hatóságok az orosz katonai hírszerzéssel (GRU) hoznak összefüggésbe. Szindelics elmondása szerint Eduard Sismakov orosz GRU tiszt vezette ténylegesen azt az 500 fős csoportot, amely 2016 október 16-án célul tűzte ki a montenegrói választások megpuccsolását. A csoport tagjai azt az utasítást kapták, hogy öljék meg a NATO-párti Djukanovicsot.

Varsóból kiutasították

Lengyelország még 2014-ben nyilvánította persona non grata-nak kémkedésért Sismakovot, aki annak idején haditengerészeti attaséként szolgált Oroszország varsói nagykövetségén. Sismakov részt vett egy kiszivárogtatási botrányban, amelyben lengyel tisztviselők beszélgetéseit tették nyilvánossá. A szivárogtatás nyomán Radoszlav Szikorszki Moszkva-ellenes külügyminiszter kénytelen volt lemondani. A lengyel kormány már akkor úgy vélte, hogy Sismakov a GRU-nak dolgozik. Ezek után Sismakov Montenegróba költözött – legalábbis az útlevelének fényképe, születési helye és ideje szerint – és ott Eduard Sirokov álnéven élt. Már magánszemélyként és nem diplomataként. A puccs szervezésére viszont a Kreml a jelek szerint újra aktiválta.

Összességében elmondható, hogy Brüsszel ambíciótlanságával ellentétben Moszkva határozottan avatkozik be a balkáni térség törékeny egyensúlyába. Montenegró mellett a Boszniai Szerb Köztársaság és Macedónia is folyamatosan érzi a Kreml forró lehelletét. A térség politikai hőmérséklete pedig napjainkra két évtizedes csúcsra ugrott.

Káncz Csaba jegyzete

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nem kéne mégis atomerőművekkel megmenteni a Földet?

Nagyon ketyeg az óra, lehet, hogy minden eszközt be kéne vetni a Föld megmentése érdekében. Erről tárgyal holnap a német kormány is. A fosszilis energiahordozók az üvegház-hatású gázok háromnegyedéért felelősek. Vajon ki lehetne-e ezeket váltani mind atomerőművekkel?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?