6p

Honnan kerít pénzt a kormány a 14. havi nyugdíjra?
Mit okoznak a kedvezményes hitelek?
Lesz ítélet az MNB-botrányban a választásokig?

Online Klasszis Klub élőben Simor Andrással!

Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi jegybankelnököt!

2025. november 12. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai magas konyhaművészet jelesei már hónapok óta a közelgő Bocuse d’Or versenyre készülnek, amelyre március 23-án és 24-én kerül sor a Hungexpo szakmai kiállításán. De ki is volt Paul Bocuse, aki már életében legendává vált, minden elképzelhető kitüntetést megkapott, akiért rajongtak tanítványai, miközben munkatársai nagyon féltek tőle?

Azt tudjuk, hogy a franciák nem tréfálnak, ha étkezésről van szó, és ez így volt már akkor is, amikor Paul még meg sem született. Felmenői, sok-sok generációval ezelőtt, egy kis falu molnárjai voltak. A molnár felesége már 1765-ben is híres volt a jó főztjéről, amellyel az őröltetésre várakozó gazdákat vendégelte meg. Amikor 1840-ben megépítették a Párizs–Lyon–Marseille vasútvonalat, a malmot le kellett bontani, és a család egy közeli farmon nyitott fogadót, a Saône partján.

Amit Bocuse művelt, az a konyhaművészet csúcsa. Fotó: Wikipédia
Amit Bocuse művelt, az a konyhaművészet csúcsa. Fotó: Wikipédia

A később étteremmé alakított házat 1921-ben Paul nagyapja, Joseph váratlanul eladta. Apja, Georges 1925-ben feleségül vette Irma Roulier-t, és átvette az Irma szülei által üzemeltetett „Hotel du Pont de Collonges”-t (ma „Restaurant Paul Bocuse”). Akkor, a Joseph Bocuse által kötött szerződés miatt nem adhatta még éttermének a jól csengő nevüket.

A kis Paul már kilencévesen apja éttermének konyháján dolgozott, majd Eugenie Brazier háromcsillagos lyoni éttermében tanult. A negyvenes és ötvenes években  Párizs több jelentős éttermének konyháján is dolgozott. 1950-ben már Fernand Point háromcsillagos vienne-i étterme, a „La Pyramide” konyháján tökéletesítette a tudását. 1956-ban átvette apjától az anyai nagyszülei által alapított étterem vezetését.

Rá két évre, 1958-ban nyerte el az első Michelin-csillagát, 1962-ben a másodikat, 1965-ben a  harmadikat. Innentől már záporoztak a kitüntetések: 1961-ben megszerezte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet. 1965-ben megnyitotta a L’Auberge-t. 1966-ban sikerült visszavásárolnia a nagyapja által eladott éttermet, melyet „L’Abbaye de Collonges”-ra keresztelt át, visszanyerve a család neve feletti rendelkezés jogát. 

Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte, amelyet a későbbiekben még több francia és külföldi állami kitüntetés követett.

Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte. Fotó: China Daily
Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte. Fotó: China Daily

A lovaggá ütés alkalmából Bocuse Paul és Jean-Pierre Haeberlinnel, Michel Guérard-ral és Jean Troisgrosme-mal ötfogásos – mára legendássá vált – vacsorát készített. Ennek egyik fogása a fekete szarvasgombával készült leves – szárnyaserőleves zöldségekkel, marhahússal, szarvasgombaszeletekkel és libamájjal, rásütött levelestészta-fedéllel – azóta is megtalálható „La soupe aux Truffes V.G.E” néven Bocuse éttermeinek étlapján.

1989-ben a Gault Millau-kalauz, másik három társával egyetemben, az Évszázad szakácsának választotta. Bár Bocuse 2018-ban elhunyt, neve, rangja természetesen tovább él. Ma már a franciaországi éttermeken túl a floridai Orlando Walt Disney birodalmában is létezik az ő szellemiségét követő étterem. Japánban két bisztró – valójában luxusétterem – is a nevéhez fűződik.

Amit Bocuse művelt – és ebben a szellemben dolgoznak munkásságának éltetői – az a konyhaművészet csúcsa. Egy Bocuse étterembe elmenni nem elsősorban az evésről szól – ez egy élmény. Aki nap, mint nap megengedhetné magának, az sem tér be hozzá, csak jeles alkalmakkor, mint ahogy Chanel vagy Dior ruhát sem viselnek mindig a filmsztárok sem.

A fekete szarvasgombával készült leves 1975 óta szerepel a Bocuse étlapján. Fotó: Académie du Goút
A fekete szarvasgombával készült leves 1975 óta szerepel a Bocuse étlapján. Fotó: Académie du Goút

Kétség sem fér hozzá, hogy a nouvelle cuisine terjesztésével nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez. Több tanítványa, köztük Franz Keller, Eckart Witzigmann vagy Heinz Winkler is híres séf lett. Witzigmann az első osztrák séf, aki három Michelin-csillagot kapott. Megjegyzendő, hogy Witzigmann az, akinek a nevét mindenki ismeri a német nyelvterületen, ugyanis nem átall hétről-hétre praktikus főzési tanácsokat adni és recepteket ajánlani népszerű női magazinokban, amitől a tekintélye egyáltalán nem csorbult.

Bocuse könyveit, mint a Bibliát, olvassák a feltörekvő séfek. Nevét viseli az 1987 óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, melynek döntőjét minden második évben rendezik meg Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon. Ez a Salon international de la restauration de l'hôtellerie et de l'alimentation – szavak rövidítése.  1987-ben rendezték meg az első ilyen versenyt, amit Albert Romain, a kiállításszervező akkori igazgatója a gasztropápa  tiszteletére Bocuse d'Or-nak nevezett el.

A világ legrangosabb főzőversenyén Magyarországról elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia a döntőbe; ő a 2013-as versenyen a 10. helyen végzett. A 2016-os európai döntő rendezésének jogát Budapest nyerte el, akkor Széll Tamás már első helyezett lett. Egy ilyen verseny hangulata leginkább a Forma-1-hez hasonlítható, drukkoló tömeg, zaj, izgalom, sírás, nevetés, előtte hetekig komoly edzések. Várható, hogy most, március 23-án és 24-én is így lesz a Hungexpo területén rendezett megmérettetésen.

A versenyen mindennek frissen kell készülnie (az egyetlen engedmény, hogy alapleveket vihetnek a séfek). 2009 óta külön ellenőrök vigyázzák, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem. Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy tányér- és egy táltémát. A versenyboxban ketten tartózkodhatnak, a szakács és a commis, azaz a segéd, vagy kukta. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a coach, aki a felkészítést végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.

A zsűri 24 neves külföldi és helybéli séfből áll. A két 12 fős csoport egyike a tányértémát bírálja, míg a másik csapat a hústálat. A pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg, egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a szakács az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért szakács kapja a trófeát.

1999-ig létezett egy szabály, miszerint a győztes ország nem vehet részt a következő versenyen, de ezt törölték, miután '99-ben Franciaország először nem nyert. 2017-ig francia és norvég győztesek közé csak egy luxemburgi (Lea Linister), egy svéd (Mathias Dahlgren) és egy dán (Rasmus Kofoed) versenyzőnek sikerült befurakodnia és a győzelmet jelentő aranyszobrot megszereznie.

2008-tól Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában külön elődöntőn választják ki a lyoni döntő résztvevőit. 2017-ig az USA saját jogán küldhetett versenyzőt. 2018-tól már az egész amerikai kontinensre kiterjedően elődöntőt szerveznek. Ugyanekkor rendezték meg az első afrikai regionális válogatót is.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezen is múlhat Putyin békeszándéka? Oroszország egyik legnagyobb partnere irányt vált
Imre Lőrinc | 2025. november 12. 05:58
Az elmúlt időszak egyik legfontosabb, a magyar közéleti, politikai diskurzust is meghatározó bejelentése Donald Trumphoz és az új, vezető orosz energiavállalatokat célzó amerikai szankciókhoz kapcsolódik. Úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok gazdasági büntetőintézkedései, ha nem is kényszeríthetik térdre Oroszországot, de jelentős ütést vihetnek be az agresszornak, amely egyik legfontosabb vásárlóját, Indiát is kezdi elveszíteni.
Makro / Külgazdaság Komoly bajban a német gazdaság?
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 13:02
A feldolgozóiparban különösen sötéten látják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Valami nagyon félrement a brit gazdaságban, az elemzők is másra számítottak
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 12:48
A Covid óta nem voltak ennyien munka nélkül.
Makro / Külgazdaság Szerbiában már hatottak az amerikai szankciók – lelépne az orosz tulajdonos
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 10:44
Átadná a NIS irányítását másnak az orosz tulajdonos.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájhat az OTP-nek a bankadó tervezett emelése
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 10:27
Akár 60 milliárddal is nőhet a bank adóterhe a tervezett emelés hatására.
Makro / Külgazdaság Benéztünk az első budapesti orosz fapados boltba, és azt is megtudtuk, mikor nyit
Vámosi Ágoston | 2025. november 11. 10:17
Hamarosan találkozhatunk annak az orosz üzletláncnak a hirdetéseivel, amelyet korábban Mere néven akartak elindítani Magyarországon. Az első bolt a Mohu egyik budapesti hulladékudvara mellett kap helyet, az egyik álláshirdetésükre pedig litvániai telefonszámon lehet jelentkezni. A céghálóban Rogán Antal apósának egyik üzlettársa is a képbe kerül.
Makro / Külgazdaság Jelentősen megemelné a kormány a bankadót – túl nagy a költségvetés hiánya
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 09:19
185 helyett 370 milliárdot szednének be a bankoktól, zárolják a költségvetési tartalékot is.
Makro / Külgazdaság Megállt az idő az inflációnál, ennek most örülhetnek Nagy Mártonék
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 08:30
2025. októberben a fogyasztói árak átlagosan 4,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Szeptemberhez viszonyítva átlagosan stagnált az infláció – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Makro / Külgazdaság Öt demokrata megtört: vége lehet a rekordhosszúságú amerikai leállásnak
Privátbankár.hu | 2025. november 11. 07:11
Néhány napon belül indulhat újra az amerikai állam gépezete.
Makro / Külgazdaság Megint el fogják inflálni a megtakarításainkat?
Eidenpenz József | 2025. november 11. 05:42
Az amerikai kormány mindössze 71 nap alatt újabb ezermilliárd dollárral növelte az államadósságot. A folyamat megállíthatatlannak tűnik, még gyorsul is, és más fejlett országokban is hasonló folyik. Nem látszik más megoldás, mint az államadósság elinflálása, ami a legkisebb ellenállás útja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG