6p

A hazai magas konyhaművészet jelesei már hónapok óta a közelgő Bocuse d’Or versenyre készülnek, amelyre március 23-án és 24-én kerül sor a Hungexpo szakmai kiállításán. De ki is volt Paul Bocuse, aki már életében legendává vált, minden elképzelhető kitüntetést megkapott, akiért rajongtak tanítványai, miközben munkatársai nagyon féltek tőle?

Azt tudjuk, hogy a franciák nem tréfálnak, ha étkezésről van szó, és ez így volt már akkor is, amikor Paul még meg sem született. Felmenői, sok-sok generációval ezelőtt, egy kis falu molnárjai voltak. A molnár felesége már 1765-ben is híres volt a jó főztjéről, amellyel az őröltetésre várakozó gazdákat vendégelte meg. Amikor 1840-ben megépítették a Párizs–Lyon–Marseille vasútvonalat, a malmot le kellett bontani, és a család egy közeli farmon nyitott fogadót, a Saône partján.

Amit Bocuse művelt, az a konyhaművészet csúcsa. Fotó: Wikipédia
Amit Bocuse művelt, az a konyhaművészet csúcsa. Fotó: Wikipédia

A később étteremmé alakított házat 1921-ben Paul nagyapja, Joseph váratlanul eladta. Apja, Georges 1925-ben feleségül vette Irma Roulier-t, és átvette az Irma szülei által üzemeltetett „Hotel du Pont de Collonges”-t (ma „Restaurant Paul Bocuse”). Akkor, a Joseph Bocuse által kötött szerződés miatt nem adhatta még éttermének a jól csengő nevüket.

A kis Paul már kilencévesen apja éttermének konyháján dolgozott, majd Eugenie Brazier háromcsillagos lyoni éttermében tanult. A negyvenes és ötvenes években  Párizs több jelentős éttermének konyháján is dolgozott. 1950-ben már Fernand Point háromcsillagos vienne-i étterme, a „La Pyramide” konyháján tökéletesítette a tudását. 1956-ban átvette apjától az anyai nagyszülei által alapított étterem vezetését.

Rá két évre, 1958-ban nyerte el az első Michelin-csillagát, 1962-ben a másodikat, 1965-ben a  harmadikat. Innentől már záporoztak a kitüntetések: 1961-ben megszerezte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet. 1965-ben megnyitotta a L’Auberge-t. 1966-ban sikerült visszavásárolnia a nagyapja által eladott éttermet, melyet „L’Abbaye de Collonges”-ra keresztelt át, visszanyerve a család neve feletti rendelkezés jogát. 

Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte, amelyet a későbbiekben még több francia és külföldi állami kitüntetés követett.

Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte. Fotó: China Daily
Valéry Giscard d’Estaing 1975-ben a Francia Köztársaság Becsületrendje lovagjává ütötte. Fotó: China Daily

A lovaggá ütés alkalmából Bocuse Paul és Jean-Pierre Haeberlinnel, Michel Guérard-ral és Jean Troisgrosme-mal ötfogásos – mára legendássá vált – vacsorát készített. Ennek egyik fogása a fekete szarvasgombával készült leves – szárnyaserőleves zöldségekkel, marhahússal, szarvasgombaszeletekkel és libamájjal, rásütött levelestészta-fedéllel – azóta is megtalálható „La soupe aux Truffes V.G.E” néven Bocuse éttermeinek étlapján.

1989-ben a Gault Millau-kalauz, másik három társával egyetemben, az Évszázad szakácsának választotta. Bár Bocuse 2018-ban elhunyt, neve, rangja természetesen tovább él. Ma már a franciaországi éttermeken túl a floridai Orlando Walt Disney birodalmában is létezik az ő szellemiségét követő étterem. Japánban két bisztró – valójában luxusétterem – is a nevéhez fűződik.

Amit Bocuse művelt – és ebben a szellemben dolgoznak munkásságának éltetői – az a konyhaművészet csúcsa. Egy Bocuse étterembe elmenni nem elsősorban az evésről szól – ez egy élmény. Aki nap, mint nap megengedhetné magának, az sem tér be hozzá, csak jeles alkalmakkor, mint ahogy Chanel vagy Dior ruhát sem viselnek mindig a filmsztárok sem.

A fekete szarvasgombával készült leves 1975 óta szerepel a Bocuse étlapján. Fotó: Académie du Goút
A fekete szarvasgombával készült leves 1975 óta szerepel a Bocuse étlapján. Fotó: Académie du Goút

Kétség sem fér hozzá, hogy a nouvelle cuisine terjesztésével nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez. Több tanítványa, köztük Franz Keller, Eckart Witzigmann vagy Heinz Winkler is híres séf lett. Witzigmann az első osztrák séf, aki három Michelin-csillagot kapott. Megjegyzendő, hogy Witzigmann az, akinek a nevét mindenki ismeri a német nyelvterületen, ugyanis nem átall hétről-hétre praktikus főzési tanácsokat adni és recepteket ajánlani népszerű női magazinokban, amitől a tekintélye egyáltalán nem csorbult.

Bocuse könyveit, mint a Bibliát, olvassák a feltörekvő séfek. Nevét viseli az 1987 óta megrendezett Bocuse d’Or, a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenye, melynek döntőjét minden második évben rendezik meg Lyonban, a SIRHA Nemzetközi Szálloda, Vendéglátás és Élelmiszerkereskedelmi Kiállításon. Ez a Salon international de la restauration de l'hôtellerie et de l'alimentation – szavak rövidítése.  1987-ben rendezték meg az első ilyen versenyt, amit Albert Romain, a kiállításszervező akkori igazgatója a gasztropápa  tiszteletére Bocuse d'Or-nak nevezett el.

A világ legrangosabb főzőversenyén Magyarországról elsőként Széll Tamásnak sikerült bejutnia a döntőbe; ő a 2013-as versenyen a 10. helyen végzett. A 2016-os európai döntő rendezésének jogát Budapest nyerte el, akkor Széll Tamás már első helyezett lett. Egy ilyen verseny hangulata leginkább a Forma-1-hez hasonlítható, drukkoló tömeg, zaj, izgalom, sírás, nevetés, előtte hetekig komoly edzések. Várható, hogy most, március 23-án és 24-én is így lesz a Hungexpo területén rendezett megmérettetésen.

A versenyen mindennek frissen kell készülnie (az egyetlen engedmény, hogy alapleveket vihetnek a séfek). 2009 óta külön ellenőrök vigyázzák, hogy ne legyenek előre felvágott zöldségek sem. Mind a selejtezőkön, mind a döntőn a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre, hogy elkészítsenek egy tányér- és egy táltémát. A versenyboxban ketten tartózkodhatnak, a szakács és a commis, azaz a segéd, vagy kukta. A séfnek 23 évesnél idősebbnek kell lennie, míg a commis a verseny ideje alatt még nem töltheti be a 22. életévét. A csapat harmadik tagja a coach, aki a felkészítést végzi, de ő maga a konyhában nem lehet jelen a verseny ideje alatt.

A zsűri 24 neves külföldi és helybéli séfből áll. A két 12 fős csoport egyike a tányértémát bírálja, míg a másik csapat a hústálat. A pontszám kétharmadát a felszolgált étel minősége határozza meg, egyharmadát pedig a tálalásért kaphatják a versenyzők, további 20 ponttal értékelhető a csapatmunka, a főzési folyamat tisztasága, és hogy mennyire takarékosan használja a szakács az alapanyagokat. A legmagasabb összesített pontszámot elért szakács kapja a trófeát.

1999-ig létezett egy szabály, miszerint a győztes ország nem vehet részt a következő versenyen, de ezt törölték, miután '99-ben Franciaország először nem nyert. 2017-ig francia és norvég győztesek közé csak egy luxemburgi (Lea Linister), egy svéd (Mathias Dahlgren) és egy dán (Rasmus Kofoed) versenyzőnek sikerült befurakodnia és a győzelmet jelentő aranyszobrot megszereznie.

2008-tól Európában, Ázsiában és Latin-Amerikában külön elődöntőn választják ki a lyoni döntő résztvevőit. 2017-ig az USA saját jogán küldhetett versenyzőt. 2018-tól már az egész amerikai kontinensre kiterjedően elődöntőt szerveznek. Ugyanekkor rendezték meg az első afrikai regionális válogatót is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
Makro / Külgazdaság Ezzel sem fog kampányolni a kormány: szabadesésbe fordult az építőipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:31
Még az előző rossz hónapot is alul tudta múlni a márciusi adat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG