2p

A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.

Az olasz belügyminiszter lemondását követelték a római minisztérium épületénél rendezett vasárnap esti megmozdulás résztvevői a múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt.

A demonstráción a baloldali diákmozgalmak tagjai vettek részt, valamint a baloldali pártok, köztük a Demokrata Párt (PD) és az Europa+ képviselői. A tüntetők Matteo Piantedosi belügyminiszter lemondását követelték. Fiatalok egy csoportja megpróbálta megközelíteni a minisztériumot, melyet rohamrendőrök kordonja vett körül. Összecsapásra nem került sor. 

A két helyszínen tizennyolc tüntető sérült meg, köztük tíz kiskorú. Fotó: Depositphotos
A két helyszínen tizennyolc tüntető sérült meg, köztük tíz kiskorú. Fotó: Depositphotos

Múlt pénteken Firenzében és Pisában gimnazista és egyetemista fiatalok palesztinbarát menetet tartottak. Firenzében meg akarták közelíteni az Egyesült Államok konzulátusát, Pisában pedig a felvonulók a városi egyetem székházához akartak vonulni. A rendőrök mindkét esetben gumibottal szorították vissza a fiatalokat. A két helyszínen tizennyolc tüntető sérült meg, köztük tíz kiskorú. 

Sergio Mattarella államfő vasárnap közleményben jelentette be, hogy telefonon felhívta Matteo Piantedosit. Az elnök hangsúlyozta, hogy a "hatóságok tekintélye nem gumibottal mérhető". A fiatalokkal szemben használt gumibot kudarcra utal - jelentette ki Sergio Mattarella. 

Matteo Piantedosi vizsgálatot rendelt el az esetleges túlkapások kivizsgálására. A Demokrata Párt főtitkára Elly Schlein kijelentette, a rendőri túlkapás meghaladt minden mértéket. 

Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, volt belügyminiszter kifejtette, az a legjobb, ha nincs összecsapás tüntetők és rendőrök között, de aki a rendőrökre támad, az bűnt követ el. 

A baloldali ifjúsági szervezetek a Hamász palesztin terrorista szervezet október 7-i izraeli támadása és Izrael azt követő fegyveres fellépése óta, minden pénteken vagy szombaton palesztinbarát menetet tartanak. 

Milánóban szintén pénteken tüntetők egy csoportja egy ismert élelmiszerlánc egyik üzletét foglalta el. A szerintük Izraelhez közel álló üzletlánc termékeinek bojkottálására szólítottak fel. A rendőrség helyszínre érkezésekor a tüntetők távoztak.  

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG