4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A Scotland Yard szerint ugyanolyan hatóanyagú méreggel kerültek kapcsolatba, mint pár hónappal ezelőtt a ex kém és lánya.

Ahogy arról korábban már írtunk, négy hónappal a volt orosz titkosügynök és lánya megmérgezése után a tetthelytől nem messze egy férfit és egy nőt találtak kritikus állapotban, először kábítószer túladagolásra, majd mérgezésre utaló jelekkel. A Scotland Yard jelentése szerint novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyag okozta annak a két brit állampolgárnak a megbetegedését, akiket szombat óta válságos állapotban kezelnek a délnyugat-angliai Salisbury városának kórházában. Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettősügynök és lánya pár hónapja ugyanilyen hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést.

Szkripal-ügy: az oroszok bele akarnak nézni a britek lapjaiba

Nyilvános nyomozást és orosz részvételt akar Moszkva a merénylettel kapcsolatban, a britek azonban ezt elutasítják. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A két brit állampolgár - egy 44 éves nő és egy 45 éves férfi - Amesbury városában lévő otthonában lett rosszul szombaton, a helyi hatóságok a nőt Dawn Sturgess-ként, a férfit Charlie Rowley-ként azonosították, mindketten helybéli lakosok.

A rendőrség először szennyezett kábítószer fogyasztására gyanakodtak, a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő biológiai és vegyi kutatóintézetének vizsgálata alapján azonban a két brit állampolgár is a novicsok nevű katonai idegméreg-hatóanyagtól betegedett meg. A két brit állampolgár szervezetéből vett mintákat a páciensek tünetei keltette aggályok miatt küldték el a kutatólaboratóriumnak.

Lehet, csak véletlen volt?

A terrorellenes osztály nyomozói most azt vizsgálják, hogy a két brit miként kerülhetett érintkezésbe az idegméreggel – mondta a Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka. Neil Basu hozzátette: egyelőre nem világos, hogy a két britet megmérgező novicsok ugyanabból az "adagból" származik-e, amely Szergej Szkripalt és lányát is megbetegítette, és nincs értesülés, amely arra utalna, hogy a férfit és a nőt célzott támadás érte volna. A BBC nemzetbiztonsági szakértője szerint elképzelhető, hogy a két brit a Szkripalék ellen márciusban használt hatóanyag valahol kidobott, hátrahagyott maradékával került érintkezésbe.

Tiltakoznak az oroszok: üres rágalom a Szkripal-ügy?

Moszkva szerint a vádak mögött nem állnak konkrét tények vagy tisztességes nyomozás. Részletek >>>

Moszkva változatlanul tagadja, hogy bármi köze lenne a volt kém és lánya ügyéhez, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a mérgezést, és az orosz kormányt tartja felelősnek. Ahogy arról korábban már írtunk, az egykori kettős ügynököt és lányát hetekig válságos állapotban kezelték Salisbury kórházában, ugyanott, ahol a most megbetegedett két brit állampolgárt kezelik. Julija Szkripalt áprilisban, apját májusban kiengedték, de hollétükről nem tettek közzé hivatalos információkat.

Folytatódik a Szkripal-ügy?

Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt ügynökének ügye március elején robbant ki, amikor a férfit eszméletlenül találták meg Salisbury egyik bevásárlóközpontja előtt egy padon. A férfi tíz éven át dolgozott a brit szolgálatnak, Nyugat-Európában tevékenykedő orosz ügynökök tucatjait leplezte le, és a hivatalos orosz vádak szerint ezért 100 ezer dollárt kapott az MI6-től. Szkripalt végül 2006-ban Oroszországban 13 év fegyházra ítélték, ám 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során Nagy-Britanniába távozott, és rejtélyes körülmények között leszállt az Oroszországból Amerikába tartó gépről.

Az ügy miatt sorozatosan utasították ki az orosz diplomatákat számos országból, köztük Magyarországról is. Az Egyesült Királyság már korábban kiutasított 23 diplomatát, később számos ország csatlakozott hozzá. Londonnal való szolidaritásának kifejezésére Magyarország is hazaküldött egy orosz nagykövetet, amit Moszkva a kölcsönösség elve alapján egy magyar diplomata kiutasításával honorált. Erről itt olvashatsz részletesebben >>>

Újabb mérgezés Angliában - mégsem az oroszok a hunyók?

London vádja darabjaira esett, ennek ellenére Szkripalék nem érintkezhetnek a sajtóval, a saját családtagjaikkal és az orosz diplomatákkal sem. De ha egy nagy politikai gépezet beindul, akkor nem egyszerű leállítani. Ennek köszönhető, hogy egyelőre "késik" a Chelsea labdarúgóklub oroszországi tulajdonosa, Roman Abramovics lejárt brit befektetői vízumának meghosszabbítása. Tovább >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG