<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az USA számára az AUKUS csak egy azon számos szövetség közül, amelyek a pekingi rezsimet - valamint moszkvai és teheráni tekintélyelvű partnereit - feltartóztatják. Ausztrál biztonsági szakértők szerint az országnak három éven belül fel kell készülnie a Kína elleni háborúra és szükség van nukleáris fegyverek állomásoztatására Észak-Ausztráliában. Káncz Csaba jegyzete.

A múlt század sorsdöntő éveiben az angolszász országok rendszeresen összefogtak. Ez ismét így van, az ukrajnai orosz háború kapcsán és az egyre ellenségesebb Kínával szemben is. Ez a régi barátság most globális tengelyt épít, amely az Atlanti-óceán északi részétől a Csendes-óceánig húzódik.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök (b-j) a három ország alkotta Aukus védelmi partnerség csúcstalálkozója alkalmából a kaliforniai San Diego Point Miramar haditengerészeti támaszponton tartott sajtótájékoztatón Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent
Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök (b-j) a három ország alkotta Aukus védelmi partnerség csúcstalálkozója alkalmából a kaliforniai San Diego Point Miramar haditengerészeti támaszponton tartott sajtótájékoztatón Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Ausztrália új szerepkörben

Egy amerikai atom-tengeralattjáróval a háttérben Joe Biden amerikai elnök, Risi Sunak brit miniszterelnök és ausztrál kollégája, Anthony Albanese hétfőn San Diegóban mutatta be a 2021 szeptemberében alapított AUKUS katonai szövetségük első fegyverkezési programját. Ennek eredményeképpen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia segítségével Ausztrália mintegy húsz éven belül képes lesz saját atomtengeralattjárókat építeni és üzemeltetni.

A technológiatranszfer nagy bizalmat igényel

Ausztrália Nagy-Britannia után csak a második ország, amellyel az USA megosztja atommeghajtású tengeralattjáró-technológiáját. Ez egyrészt mutatja, hogy Washington mennyit vár ettől a szövetségtől, másrészt, hogy milyen nagy a bizalom Canberra irányába.

Megvan az oka annak, hogy nem mindenkinek van atomtengeralattjárója, magyarázta Biden:

"A nukleáris meghajtás rendkívül bonyolult technológia, amely évekig tartó képzést igényel."

Valóban, az ausztrál személyzetet már ebben az évben amerikai hajókon oktatják. A cél az, hogy a projektet a lehető leggyorsabb ütemben valósítsák meg.

Eközben Peking azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy az AUKUS-megállapodással megsértette az atomsorompó-szerződést, mivel "atomfegyverhez való anyagot" szállítana Canberrába. A kínai kritikák csillapítása érdekében Biden hétfői beszédében többször is hangsúlyozta, hogy az ausztrál tengeralattjárók csak atommeghajtásúak lesznek, és semmiképpen nem lesznek atomfegyverek.

Ausztrália szintén nem állít elő saját üzemanyagot a hajók meghajtására. Az USA szállítja az uránt, de Ausztráliának magának kell ártalmatlanítania a nukleáris hulladékot.

Az USA számára az AUKUS csak egy azon számos szövetség közül, amelyek a pekingi rezsimet - valamint moszkvai és teheráni tekintélyelvű partnereit - feltartóztatják. Az indo-csendes-óceáni térségben Washington Biden vezetésével megerősítette a katonai partnerséget Japánnal és a Fülöp-szigetekkel is.

Az úgynevezett QUAD-ban az USA Indiát, valamint Ausztráliát és Japánt próbálja integrálni, hogy ezzel ellensúlyt teremtsen Kínával szemben. Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan hétfőn kijelentette: "Joe Biden számára a "béke Amerika és szövetségesei erején keresztül" valósul meg.

Háborút vizionál a szigetország

Az ausztrál sajtó ünnepel, szerintük az ország többé nem lesz „középrendű hatalom”. Ahogy a Sydney Morning Herald egyik kommentátora fogalmaz: csak olyan országok hajtanak végre ilyen felvásárlást, amelyek „hatalmat vetítenek ki” messze „a partjaikon túlra”.

Ugyanez a kommentátor megjegyzi:

„A nukleáris meghajtású tengeralattjárók lehetővé teszik az Ausztrál Haditengerészet számára, hogy elérje a Dél-kínai-tengert és a Kelet-kínai-tengert. És miért akarnánk ezt megtenni? Albanese ezt nem mondja ki egyértelműen, de az alapvető ok az, hogy fontos szerepet játszhatnak egy lehetséges háborúban Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnerével, Kínával.”

Ennek a stratégiának a következményeit a múlt héten a Sydney Morning Herald és az Age, Ausztrália két legnagyobb lapjában megjelent „Vörös riasztás” nevű sorozat tette nyilvánvalóvá. Eszerint Ausztráliának három éven belül fel kell készülnie a Kína elleni háborúra. Szükség van nukleáris fegyverek állomásoztatására Észak-Ausztráliában, és felkészülni a tömeges katonai besorozásra, valamint az egész ország háborús alapokra helyezésére.

Peking nagyon dühös

Kínában a napokban lezárult a névleg a törvényhozás szerepét betöltő Országos Népi Gyűlés éves ülése, ahol Hszi Csin-ping elnök és pártfőtitkár kijelentette: az USA vezette nyugati országok Kína teljes körű feltartóztatására, körbezárására és elnyomására törekednek, ami példátlanul súlyos kihívást jelent az ország fejlődésére nézve.

Peking haragját táplálják azok a közelmúltbeli jelentések is, amelyek szerint az amerikai haditengerészet teljes körű szolgáltatást nyújtó tengeralattjáró-központot tervez Ausztráliában, amely a tengeralattjárók ázsiai és csendes-óceáni térségében történő telepítésének fő bázisa lehet. A Defense News a múlt héten közölte:

"Az amerikai haditengerészet egy tengeralattjáró-központot képzel el Ausztráliában, ahonnan a szolgálat felügyelheti az ázsiai-csendes-óceáni térségben folyó tenger alatti tevékenységek teljes körét, a hajógyártástól a javításon át a küldetésekig."

A kínai kommunista párt szócsöve eközben gúnyosan kineveti az ausztrál kormányzatot: „Az AUKUS-megállapodás valójában az USA nagy trükkje Ausztráliával kapcsolatban. Ez egyenértékű azzal, mintha felkérnénk Ausztráliát, hogy építsen nukleáris tengeralattjáró-bázist saját tengeralattjáróinak gyártására, de ami még fontosabb, az USA és Nagy-Britannia nukleáris tengeralattjáróinak karbantartására és biztosítására – és a több száz milliárd dolláros számlát magának Ausztráliának kell fizetnie.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Ma nemcsak Finnországban várják a szavazókat
Privátbankár.hu | 2023. április 2. 08:15
Előrehozott parlamenti választások kezdődtek vasárnap Bulgáriában, két év alatt ötödik alkalommal várják az embereket az urnákhoz.
Makro / Külgazdaság Bukik-e a bulikirálynő? Fontos választások lesznek ma Finnországban
Wéber Balázs | 2023. április 2. 05:44
Parlamenti választásokat tartanak ma az észak-európai országban. A kormányzó szociáldemokraták fej fej mellett állnak a konzervatívokkal és a nacionalistákkal – azaz nyitott kérdés, hogy megtarthatja-e posztját Sanna Marin, a feltörekvő nők generációjának vitatott példaképe.
Makro / Külgazdaság Rosszul áll az orosz vezérkari főnök szénája?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 19:01
Egy háborúellenes rajzot közzétevő lány édesapját börtönbüntetésre ítélték a közösségi médiában közzétett posztjai miatt.
Makro / Külgazdaság Az arab tavasz óta nem történt ilyen látogatás
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 17:40
Fejszál Mekdad szíriai külügyminisztert fogadta egyiptomi kollégája. A látogatás célja nem ismert, de lehet, előkészítik Szíria visszavételét az Arab Ligába.
Makro / Külgazdaság Nemzetközi katonai konfliktust generálhat Orbán Viktor péntek reggeli rádióbeszéde?
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 16:39
Anatolij Vasszerman, az orosz Állami Duma képviselője is reagált Orbán Viktor péntek reggeli rádiós beszélgetésére, melyben a kormányfő arról beszélt, nem sok választja el az Európai Uniót attól, hogy vezetői Ukrajnába küldendő békefenntartókról kezdjenek beszélni. A képviselő reméli, a magyar csapatok csak Kárpátaljára vonulnának be.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: „még élek, láthatják”
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 14:55
A katolikus egyházfőt hörghuruttal kezelték, szombaton tért vissza a klinikáról a Vatikánba. a tervek szerint jelen lesz a nagyheti szertartásokon, és személyesen mondaná el húsvéti üzenetét, valamint adná az Urbi et Orbi áldást.
Makro / Külgazdaság Kihúzta a gyufát a NOB-nál az ukrán kormány
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 12:56
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság mellett Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének vezetősége is a sportba történő beavatkozásnak minősítette, hogy az ukránok bojkottálják azokat a selejtezőket, ahol orosz és fehérorosz versenyzők is pályára lépnek.
Makro / Külgazdaság IMF-hitelt kapott Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:37
A 15,6 milliárd dolláros hitelprogram első üteme a pénzügyi stabilitást, a második a szerkezeti átalakítást és gazdasági növekedést célozza.
Makro / Külgazdaság Még a Kreml is beleremegett Orbán Viktor pénteki rádiós mondataiba
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 11:08
Moszkva rendkívül veszélyesnek tartja a békefenntartók bevetésének még a felvetését is.
Makro / Külgazdaság Lehet egyszámjegyű az infláció az év végére? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. április 1. 10:49
Legfrissebb adásunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly kollégánkkal, Vég Márton újságíróval beszélgetett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG