<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A kínai jegybank ismét kamatot csökkentett, lehet, hogy az idén még egy sorozatnyi hasonló lépés következik. Mindenáron javítani szeretnék a gazdasági növekedést, ami áttételesen Magyarországig is elérhet.

A gazdaság élénkítése céljából a kínai központi bank 25 bázisponttal 5,35 százalékra csökkentette az alapkamatot vasárnaptól – jelentette be a jegybank szombaton. Ezzel egy időben az egyéves betéti kamatot ugyancsak 25 bázisponttal 2,5 százalékra viszik lejjebb – írja az MTI.

A kínai központi bank legutóbb november 24-én 40 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatot, a betéti kamatot pedig november 21-én 25 bázisponttal mérsékelte. Tavaly 7,4 százalékkal bővült a kínai gazdaság, ami 24 éve a legalacsonyabb éves növekedésnek számít. A mérsékeltebb növekedés oka egyebek mellett a lanyha ingatlanpiac, a kivitel akadozó bővülése és a befektetések lassulása.

A kínai központi bank nemrég közölt negyedéves monetáris politikai jelentése szerint az ország gazdasági növekedésének fenntartása érdekében időben meg fogják tenni a szükséges kiigazításokat, ha a körülmények változása ezt indokolja.

Az ázsiai ország központi bankja február elején húsz százalékról 19,50 százalékra mérsékelte a kötelező tartalékolási rátát a nagybankok számára, a kis- és közepes méretű pénzintézetek esetében pedig 16,5 százalékról 16 százalékra. Az intézkedés mintegy 100 milliárd jüant (1 jüan=43,06 forint) szabadíthat fel a tőkepiacokon, ennyivel nőhet a bankok likviditása. Így a pénzintézetek több pénzt hitelezhetnek, a kis- és középvállalkozások, építési projektek és egyéb gazdasági tevékenységek támogatáshoz juthatnak.

A kínai központi bank előzőleg 2012 májusában csökkentette a kötelező tartalékolás szintjét, akkor is 50 bázisponttal mindkét kategóriában.

A Bloomberg szerint a lépés azt fejezi ki, hogy fokozódnak a kétségek a kínai gazdaság teljesítménye körül, aminek oka az ingatlanpiaci visszaesés, a helyi önkormányzatok adóssága és a tőkekiáramlás. A kamatcsökkentéssel és a tartalékráta csökkentésével a kínai jegybank is beállít annak a 12 jegybanknak a sorába, amelyek az idén könnyítésekkel igyekeznek a gazdaság teljesítményét javítani. Az ilyen lépéseket megkönnyíti a nyersanyagárak esése is.

A hírügynökség kiemeli azt is, hogy a lépés időzítése érdekes, mert jövő héten lesz a Népi Kongresszus ülése Pekingben. Egy hongkongki szakértő szerint az idén további könnyítések sorozata várható.

Mint ismeretes, Nyugat-Európa és azon belül Németország gazdasága jelentős mértékben függ a kínai gazdaságtól, például a németek jelentős gépipari szállítók. Így ha a kínai gazdaság felpörög, az áttételesen nekik, sőt Magyarországnak is jó lehet. Ugyanakkor a kínai könnyítések egy másik hatása lehet, hogy olcsóbbá válik a kínai termelés, ami növelheti a kínai termékek konkurenciáját.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Örvénybe került Izrael és Irán – öngyilkos drón jött a kibertámadás után
Káncz Csaba | 2021. augusztus 2. 17:52
Az iráni dróntámadás oka egy július elején elkövetett, átfogó izraeli kibertámadás lehet, amely során lebénult a teljes iráni vasúti hálózat. A kibertérben végrehajtott támadások napjainkban bármikor fizikai erőszakká eszkalálódhatnak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevésnek tartja a piac az eddigi kamatemeléseket?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 14:52
Még kell egy kis ideig várni, hogy megtudjuk, lesz-e a hatása a jegybanki alapkamat megduplázásának. Addig viszont hosszú éveknek kell eltelnie, hogy kiderüljön, Budapest követheti-e rendezőként - egyedül vagy másokkal közösen - az olimpiai játékoknak vasárnapig helyt adó Tokiót a rendezők sorában. Ezek a kérdések foglalkoztatták munkatársunkat a Trend FM ma reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság 5,6 millió euróért megvette a magyar állam a Batthyány család okleveleit
MTI | 2021. augusztus 2. 14:29
520 dokumentumról van szó.
Makro / Külgazdaság Hirtelen megugrott a gépi lélegeztetésre szorulók száma Izraelben
MTI | 2021. augusztus 2. 12:37
Eddig két tucatnyian voltak, most már 42-en. Közben már egy hete minden nap kétezernél több új koronavírus-fertőzöttet azonosítanak.
Makro / Külgazdaság Kétszámjegyű volt a júniusi emelkedés az ipari termelői áraknál
MTI | 2021. augusztus 2. 12:20
Éves összevetésben összességében +11,6 százalék a dolgok állása.
Makro / Külgazdaság Betiltotta a korlátozások elleni tüntetéseket a berlini rendőrség
MTI | 2021. augusztus 2. 12:09
Három megmozdulást terveztek hétfőre a korona-korlátozások ellen.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: a jegybankelnök gyorsabban akar haladni, mint amire lehetőség van
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:22
Nagyinterjút adott az ATV-nek a pénzügyminiszter, és a karakterétől eltérően néha egészen csípős válaszokkal állt elő.
Makro / Külgazdaság Újabb rekordot dönt a benzinár
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 2. 11:03
A 95-ös oktánszánú üzemanyag literje szerdától átlagban bruttó 2 forinttal kerül többe. A gázolaj ára viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos