<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.

Az augusztus eleji négynapos intenzív hadgyakorlatok, és a múlt heti kiterjesztett katonai manőverek lehetőséget nyújtanak a nyugati szövetségesek számára, hogy alaposan megvizsgálják azt a haditechnikát, amelyet Kína a jövőbeni esetleges invázió során használna, emellett megfigyelhetik a parancsnoki, irányítási és kommunikációs rendszereiket is – mondták el a Reutersnek helyi diplomaták és biztonsági elemzők.

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: DepositphotosAz Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: Depositphotos

A gyakorlatok a hírszerzés számára betekintést adtak abba, hogy Kína képes-e blokád alá vonni a szigetet egy esetleges invázió első lépéseként vagy alternatívájaként, amelyre utalhat, hogy Kína első alkalommal lőtt át ballisztikus rakétákat Tajvan fölött, valamint szimulált légi és tengeri támadásokat hajtott végre a keleti partvidéken lévő hajók ellen.

Ugyanakkor két amerikai katonai tisztviselő figyelmeztetett, hogy a gyakorlatok valószínűleg nem nyújtanak olyan mélyreható hírszerzési lehetőséget, mint más, kevésbé a figyelem középpontjában álló manőverek. Szerintük ugyanis nem valószínű, hogy Kína a legjobb taktikáit és stratégiáit mutatja be olyan gyakorlatok során, amelyekről tudja, hogy erősen figyelik. Hozzátették, hogy a Kína által használt rendszerek és rakéták többsége már ismert az Egyesült Államok és szövetségesei számára.

Collin Koh szingapúri biztonsági elemző szerint a gyakorlatok a fegyverek helyett inkább Kína megreformált keleti parancsnoksága, rakétaereje és a stratégiai támogató erők összehangolt működésének megfigyelésére kínáltak kiváló lehetőséget, melyhez az USA minden bizonnyal a hírszerzés teljes spektrumát felhasználta. Ezzel feltárhatja, hol vannak Kína sebezhető pontjai, ami segít a saját ellen- és zavaró rendszerei kialakításában.

Trevor Hollingsbee, a brit védelmi minisztérium korábbi haditengerészeti hírszerzési elemzője szerint a hírszerzés egyik fő célpontja a hajókon lévő politikai komisszárok szerepének kiderítése lesz – ez a nyugati hadseregekhez képest szokatlan kommunista párti ellenőrzési rendszer.

„Minden olyan bizonyítékot keresni fognak, amely arra utal, hogy a kínai hadihajókon politikai tisztet alkalmazó kettős parancsnoki rendszer káros és kihasználható a kínai harci hatékonyság ellen”

– mondta Hollingsbee a Reutersnek.

Hajók, tengeralattjárók, drónok

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Miközben ezek a hajók erős csapásmérő fenyegetést jelentenek, hatalmas megfigyelési képességgel is rendelkeznek mind az óceán felett, mind alatta.

Kevésbé feltűnően, de minden bizonnyal amerikai, japán és tajvani tengeralattjárók és fejlett felderítő repülőgépek is részt vettek a műveletben. A tengeralattjárók például képesek összegyűjteni egy hadihajó egyedi akusztikus „aláírását”, amely konfliktus esetén létfontosságú adat lehet.

Emellett speciális elektromágneses hírszerző eszközök vannak a térségben, köztük nagy teljesítményű amerikai RC-135S Cobra Ball repülőgépek és egy rakétafigyelő hajó. A Reuters által látott videofelvételek szerint Tajvan a kínai hadgyakorlatok alatt saját gyártású Albatross felderítő drónjait is bevetette.

Ellenfél nélkül könnyű

Bár a gyakorlatok azt mutatták, hogy Peking képes volt jól összehangolni katonai erejét a levegőben, a szárazföldön és a tengeren, a gyakorlatok csak korlátozottan árulnak el valamit, mivel nem volt aktív ellenfél. A dolgok könnyen mennek, amíg nem lőnek vissza

– mondta az egyik amerikai katonai tisztviselő.

A tisztek rámutattak Oroszország 2014-es krími és az elmúlt évek szíriai akcióira, amelyek lehetővé tették az Egyesült Államok számára, hogy megpróbálja felmérni Moszkva katonai képességeit. Az Egyesült Államok korábban úgy vélte, hogy az orosz erők két–három napon belül képesek lesznek bevenni Kijevet, de számításaik tévesnek bizonyultak.

Ennek fényében értékelendő a Pentagon azon – változatlanul érvényes – feltételezése is, hogy Kína katonailag még öt évig nem lesz képes egy sikeres tajvani inváziót végrehajtani.

Colin Kahl, amerikai védelmi miniszterhelyettes pedig kijelentette, hogy a kínai hadgyakorlatok ellenére az Egyesült Államok nem változtatott azon a véleményén, hogy Kína a következő két évben nem valószínű, hogy megpróbálná katonailag elfoglalni Tajvant.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszteli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő Magyarország oligarchásodása
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:20
Egyértelműen kiderült, hogy az Európai Parlament képviselői egyáltalán nem bíznak a magyar kormányban és nem hiszik el, hogy az uniós források megszerzése érdekében vállalt intézkedéseket végre is hajtják, írja a hvg.
Makro / Külgazdaság Aggasztó, amit az atomfegyverekkel tesznek az oroszok, tovább nyomulnak az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 06:59
Ukrajnak mind a keleti, mind pedig a déli frontvonalon sikereket ért el, ami különösen fájó lehet Putyinnak. Mindez ugyanis a négy ukrán megye elszakítását célzó színjátékot aláássa. Közben aggasztó hírek jelennek meg arról, hogyan mozgat az orosz hadsereg atomfegyvereket.
Makro / Külgazdaság "Nem fagyunk meg a politikátokért” – lépéskényszerbe került az EU
Wéber Balázs | 2022. október 4. 05:31
Gázársapkát egyelőre nem vezet be az EU, de a csillagászati energiaárakon nagy profitot elérő cégeket megadóztatja, a befolyt összegből pedig a fogyasztókat támogatja. A döntés már megszületett, a végrehajtás a tagállamok feladata. Brüsszel és a kormányok tehát próbálják kezelni az energia-drágulás okozta válságot – kérdés, hogy ez elég lesz a társadalmi elégedetlenség és az erősödő EU-szkeptikus mozgalmak féken tartására.   
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG