BUX
36 572.65
+1.35%
+487.00
OTP
10 590.00
+3.42%
+350.00
MOL
2 008.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 940.00
+0.51%
+35.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. május 7. 09:12

A globális pénzpiacok kevéssé vannak tisztában az USA biztonságpolitikai elszántságával Kína vonatkozásában. Az amerikai külügyminisztérium megkezdte egy Kínát feltartóztató stratégia kidolgozását annak mintájára, amelyet George Kennan, az amerikai hidegháborús külpolitika atyja dolgozott ki a Szovjetunió ellen 1947-ben. Káncz Csaba jegyzete.

Trump kitette a pisztolyt a tárgyalóasztalra a holnap folytatódó USA-Kína kereskedelmi tárgyalás előtt és ez hidegzuhanyként hatott a pénzpiacok szereplőire. Az eset feltárta, hogy a tőkepiacok milyen kevéssé vannak tisztában Washington biztonságpolitikai elszántságával Kína vonatkozásában. Ázsia vezető angol nyelvű lapja tegnap szintén mellélőtt, amikor arról értekezett, hogy Trump el akarja terelni a figyelmet a Mueller jelentésről és ezért vagdalkozik Venezuela, Irán és Kína irányába. Ez az értékelés bizony egy óriási tévedés.

Világos üzenetek

Márpedig a Pentagon az elmúlt napokban világos jeleket küldött Peking felé: az amerikai hegemóniát a tengereken nem veszélyeztetheti. Alig pár órával Trump vasárnapi tweetje után két amerikai romboló haladt át a Dél-kínai tenger vitatott vizein, felbőszítve Pekinget. A Pentagon múlt heti jelentése is világosan fogalmazott: Peking azért militarizálja a Dél-kínai-tengert, hogy elragadja a katonai dominanciát a régióban Washingtontól.

A múlt század elején a hétmérföldes léptekkel fejlődő Német Birodalom nyíltan megkérdőjelezte az Egyesült Királyság szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben kezdte el fejleszteni. A két hatalom összeütközése szinte elkerülhetetlen volt. Ehhez kísértetiesen hasonló napjaink felállása, amikor a hétmérföldes léptekkel fejlődő Kína nyíltan megkérdőjelezi az Egyesült Államok szupremáciáját a tengereken, és haditengerészetét nyaktörő ütemben fejleszti. A két hatalom összeütközése mára a ’fantazmagóriák’ világából bizony a ’lehetséges’ kategóriába csúszott.

Az új feltartóztató stratégia

Patrick Shanahan megbízott védelmi miniszter márciusi meghallgatásán a szenátus védelmi bizottsága előtt is Kínát nevezte meg az USA első számű veszélyforrásának és támogatást kért a Pentagon jövő évi rekord 718 milliárd dolláros költségvetéséhez. Első Pentagon állomány-értekezletén pedig így sorolta fel az amerikai haderő új politikai prioritásait: „Kína, Kína, Kína”. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is március elején látogatott a Fülöp-szigetek fővárosába és félreérthetetlen üzenetet küldött Pekingnek: ha bármilyen kínai támadás történik fülöp-szigeteki hajó-, avagy harci gép ellen, az amerikai katonai választ fog szülni.

Az amerikai külügyminisztérium eközben megkezdte egy átfogó Kínát feltartóztató stratégiájának kidolgozását annak mintájára, amelyet George Kennan, az amerikai hidegháborús külpolitika atyja dolgozott ki a Szovjetunió ellen 1947-ben. Először az amerikai történelemben a jelenlegi Kína-elleni koncepció célja „egy egészen más civilizáció elleni harc”, miközben az amerikai külügy Oroszországot egyszerűen csak egy „globális túlélőnek” tartja. De Kínát nemcsak gazdasági versenytársnak tekinti a washingtoni diplomácia, hanem „ideológiai versenytársnak” is, amely globális befolyásra törekszik. Ennek pedig gátat kell vetni és fel kell tartóztatni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
Makro / Külgazdaság Ennyi pénz jut jövőre az egészségügyre
Kormos Olga | 2020. május 27. 06:11
Összehasonlítottuk, hogy a kedden publikált 2021-es költségvetési tervezetben szereplő számok mennyiben különböznek az idei tervezett egészségügyi kiadásoktól és bevételektől. A könnyebb átláthatóság miatt pontokba szedtük a különbségeket.
Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
hírlevél