<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Moszkva az S-400-ok összeszerelésével most bejárást szerez egy neo-oszmán külpolitikai álmokat kergető NATO-tagállam hadiiparához. Az üzlet jelzi Törökország további távolodását a nyugati világtól, miközben Oroszország egyre stabilabban veti meg a lábát a Közel-Keleten. Lehetséges, hogy ezzel elérkeztünk a török NATO-tagság dicstelen végéhez.
Kép forrása: EPA

Július 25-én Erdogan elnök arról tájékoztatta a kormányzó AKP párt képviselőit, hogy országa aláírta az orosz S-400 Triumf légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról szóló szerződést. A 2,5 milliárd dollár értékű üzlet értelmében a törökök két üteg rakétát szereznének be 2018-ban Moszkvától, további két üteget pedig Anatóliában közösen szerelnének össze. A rendkívül modern légvédelmi rendszert ellenséges harci gépek, cirkálórakéták, valamint rövid- és középtávú rakéták elfogására lehet bevetni.

Ankara modern technológiát akar elsajátítani

A rakéták 400 kilométeres hatótávolsággal bírnak és akár 27 kilométeres magasságban képesek a célt megsemmisíteni. Egy S-400-as üteg egyszerre akár 300 célpontot tud figyelemmel kísérni. De a NATO-ban használt Patriot rakétákkal ellentétben az S-400-asnak nincsen ’ellenség-barát-felismerő rendszere’, így a revansista Erdogán akár olyan NATO partnerek ellen is bevetheti, mint a görög vadászgépek az Égei tenger fölött.

Ankara sokáig tárgyalt Washingtonnal is Patriot légvédelmi rakéták beszerzéséről, de az üzlet végül kútba esett. Az amerikaiak ugyanis nem voltak hajlandók belemenni a törökök által követelt együttműködésbe az összeszerelés területén, amely egyben technológia-transzfert is magával hordozott volna. Ankara 2013-ban már megegyezett a kínai állami CPMIEC hadüzemmel rakétaszállításról, de NATO ezt lefújta, mert nem szerette volna, ha a szövetségen kívüli hadmérnökök közvetlen betekintést nyernének a védelmi rendszerük működésébe és gyengeségeibe. A NATO akkori aggodalmai viszont a mostani orosz beszerzésnél legalább annyira jogosak, ha nem még fokozottabban. Erdogán szóvivője ráadásul hangsúlyozta is, hogy az S-400-ok beszerzése mindenekelőtt egy hosszútávú technológia-transzfer kezdete Moszkva és Ankara között.

Ez már az utolsó lépés?

Miután az orosz állami Roszatom már építi a törökök első atomerőművét, Moszkva az S-400-ok összeszerelésével most bejárást szerez egy neo-oszmán külpolitikai álmokat kergető NATO-tagállam hadiiparához. A Kreml joggal reménykedhet abban, hogy ezzel éket üt a NATO szervezetébe. Erdogán egyébként is régóta illegeti magát a júniusban nyolctagúra bővült Sanghaji Együttműködési Szervezet irányába, amely az eurázsiai hatalmak biztonságpolitikai szervezete.

Káncz Csaba

Ankara kapcsolata az európai NATO tagállamokkal már olyan mélyre zuhant, mint utoljára 43 éve Észak-Ciprus lerohanásakor. Washingtonnal hasonlóképpen, hiszen az amerikaiak nem hajlandók kiadni Fethullah Gülen hitszónokot, Erdogán ősellenségét. Ezen túlmenően pedig a szíriai válságban a Pentagon ragaszkodik a kurdokkal (YPG) történő együttműködéséhez, amelyet Ankara terrorszervezetnek tart. Erdogán fegyverüzlete a Moszkva elleni újabb amerikai szankciók és több száz amerikai diplomata kiutasításának fényében még groteszkebb és lehetséges, hogy ezzel lassan elérkeztünk a török NATO-tagság dicstelen végéhez.

Az S-400-ok megvásárlása ugyanis nemcsak katonai, hanem politikai szempontból is kiemelkedően releváns, hiszen ez jelzi Törökország további távolodását a nyugati világtól, miközben Oroszország egyre stabilabban veti meg a lábát a Közel-Keleten. Erdogán tehát akkor erősíti katonai együttműködését Moszvával, amikor annak kapcsolata a NATO-val a hidegháború óta nem látott mélypontra esett. Nem véletlen, hogy a török és a regionális politikai fejleményekkel számot vető Washington már tavaly kivonta atomfegyvereit a törökországi Incirlik légibázisról és azokat Románia déli részébe telepítette.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Beindult a szlovák oltáslottó
MTI | 2021. augusztus 2. 08:28
100 ezer eurót is lehet vele nyerni.
Makro / Külgazdaság Annyira durva az új-zélandi lakhatási válság, hogy a kormány emberi jogi vizsgálatot rendelt el
MTI | 2021. augusztus 2. 06:54
Az emelkedő lakásárak és bérleti díjak miatt a családok vészhelyzetbe kerültek. A kormány sokakat motelekben helyezett el, mivel nem áll rendelkezésre elegendő állami lakás sem.
Makro / Külgazdaság Több ezren tüntettek Berlinben korona-korlátozások ellen
MTI | 2021. augusztus 2. 06:31
Össze is csaptak a rendőrökkel, akik több száz tüntetőt vettek őrizetbe.
Makro / Külgazdaság Vízhiány robbantja be a Közel-Keletet
Káncz Csaba | 2021. augusztus 1. 18:06
A térség több országában a vízhiány az elmúlt hetekben zavargásokhoz és tüntetésekhez vezetett.  A volt iráni környezetvédelmi államtitkár szerint Irán és a Közel-Kelet nagy része gyakorlatilag „vízcsődben” van.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Los Angeles már vadul tervez és építkezik a saját olimpiájára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 1. 14:22
Még javában zajlik a tokiói olimpia, majd jön 2024-ben a párizsi, s csak hét év múlva lesz Los Angelesben, de a kaliforniai metropolisz már most elkezdte a felkészülést. Hatalmas projektekről döntöttek július legvégén.
Makro / Külgazdaság Kásler Miklós videóban állt ki Hosszú Katinka mellett
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 16:36
Beszélt továbbá a vakcinák hatékonyságáról, a harmadik oltás szükségességéről is. De az egészségügyiek mai demontrációjáról nem esett szó a több mint 8 perces videóban. 
Makro / Külgazdaság Nemváltó műtétről lehet szavazni, a károsanyag-kibocsátásról nem
Baka F. Zoltán | 2021. július 31. 13:30
A Nemzeti Választási Bizottság a kormány kérdéseit átengedte, öt másik kezdeményezést megakasztott. Viszont lehet népszavaztatni a tankötelezettség visszaállításáról 18 évre.
Makro / Külgazdaság A Fitch Ratings szerint 11 év után először nézhet szembe komoly kihívásokkal a Fidesz a jövő évi választáson
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 09:33
A hitelminősítő döntött Magyarország besorolásáról, a magyar kormány kiemelte a pozitív részeket. Mi bemutatjuk a kritikus megjegyzéseket is.
Makro / Külgazdaság Fontos! Már a Modernával is lehet oltani a 12 év felettiek
Privátbankár.hu | 2021. július 31. 08:50
Megjött az engedély, lépett a magyar hatóság.
Makro / Külgazdaság Augusztusban elered az uniós pénzeső – Magyarországnak még hónapokat kell várnia
Wéber Balázs | 2021. július 31. 05:47
Azok az országok, amelyek tervét jóváhagyta az EU, már augusztus elején hozzájuthatnak az uniós Helyreállítási Alap forrásaihoz. Magyarországnak még minimum két hónapot várnia kell, miután Brüsszel július közepéről szeptember végére halasztotta a döntést a magyar tervről. A késlekedés oka vitatott – a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint jelenleg nagy a magyar kormány kitettsége nemzetközi szinten.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos