5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A háború kellős közepén lecserélte védelmi miniszterét Volodimir Zelenszkij. Olekszij Reznyikov menesztésére azután került sor, hogy minisztériumát számos korrupciós botrány rázta meg, az ukrán ellentámadás pedig lassan a döntő szakaszához érkezik.

Menesztette Volodimir Zelenszkij Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki csaknem két éve, 2021 novembere óta irányította a védelmi tárcát – azaz ő állt annak élén az orosz katonai agresszió kezdete, 2022. február óta eltelt idő alatt.

Küszöbön állt a távozása

„Azt gondolom, hogy a minisztériumnak új megközelítési módokra van szüksége, valamint összességében másfajta együttműködést igényel a katonákkal és a társadalommal” – fogalmazott az ukrán elnök vasárnap este, némileg rejtélyesen. 

A miniszter megerősítette, hogy már benyújtotta lemondó nyilatkozatát az ukrán parlamentnek.   

Nem meglepetés Reznyikov menesztése. Fotó: EPA/MYKOLA TYS
Nem meglepetés Reznyikov menesztése. Fotó: EPA/MYKOLA TYS

Utóda Rusztem Umerov lesz. Ukrán lapok már korábban is többször megszellőztették, hogy Reznyikov kirúgása a küszöbön áll, azaz Zelenszkij bejelentése korántsem jött váratlanul. 

Ezzel együtt az 57 éves politikus nem esett ki a hatalmi körökből, erre utal legalábbis, hogy már korábban beszélt az ukrán elnökkel egy új megbízatásról.

Ukrán sajtóértesülések szerint nagykövet lehet belőle Londonban, ahol jó kapcsolatokat épített ki magasrangú politikusokkal. Ez a poszt jelenleg betöltetlen.

De miért kellett pontosan mennie Reznyikovnak, és mi várható Umerovtól, aki mostanáig az állami vagyon privatizálását végző Állami Vagyonkezelő Ügynökséget vezette?

A most már csak egykori védelmi miniszter ismert személyiséggé vált hazájában a háború kezdete óta, miközben Nyugaton elismerést vívott ki magának.

Rendszeresen képviselte Ukrajnát a nyugati szövetségesekkel zajló egyeztetéseken, és a BBC szerint kulcsszerepet játszott a hadieszközökért folyó lobbizásban.

Reznyikov élen járt a minisztérium átalakításában, és így lefektette a jövőbeni NATO-tagság alapjait – közölte Jurij Sak ukrán védelmi tanácsadó a brit adóval. „Öröksége, hogy világszerte meggyőzte a védelmi minisztereket arról, a lehetetlen lehetséges” – mondta, arra utalva, hogy sikeresen lobbizott a külföldi kormányoknál fegyverekért.

Antikorrupciós offenzíva

De akkor miért kellett távoznia?

Elemzők emlékeztetnek arra, hogy menesztésére egy antikorrupciós intézkedéssorozat közepén kerül sor.   

Ahogy arról lapunk is beszámolt, augusztus végén hatalommal való visszaélés gyanúja miatt vádat emeltek a mezőgazdasági miniszterhelyettes és egy korábbi gazdasági miniszter ellen állami források 1,6 millió dollár értékű elsikkasztása ügyében. Zelenszkij pedig bejelentette, hogy büntetőjogi szempontból egyenlővé tenné a korrupciót a hazaárulással a rendkívüli állapot idejére.

A korrupció elleni küzdelem fokozása az egyik fő feltétele annak, hogy az EU megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az országgal. Múlt pénteken Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pedig arra biztatta az illetékes ukrán tisztviselőket, hogy folytassák a gyanús ügyek feltárását, „bárhová is vezetnek.” A nyugati nyomás a kormányon eredmények felmutatására tehát egyre növekedett.

Bár Reznyikovot nem vádolták meg korrupcióval, az általa vezetett minisztériumot számos ilyen botrány rázta meg. Korábban már távozni kényszerült a védelmi miniszterhelyettes, Vjacseszlav Sapovalov is, mert állítólag emelt áron szereztek be ellátmányt az ukrán hadseregnek. 

Helyi toborzó irodák tisztviselői pedig a gyanú szerint kenőpénzeket fogadtak el azoktól, akik a közbenjárásukkal akarták elkerülni a bevonulást, valamint sikkasztások történhettek kaszárnyák építésénél is. 

Reznyikov állítólag már helyettese botrányába is majdnem belebukott. Mindenesetre rendre visszautasította a vádakat, és ártatlanságát bizonygatva azt mondta, hogy „lelkiismerete teljesen tiszta.”

Fejlődésre mindenesetre van tér: Ukrajna a Transparency International 2022-es rangsorában a 116. helyen áll 180 ország közül – holtversenyben többek között Algériával, Mongóliával és Zambiával.

Szakértők szerint Reznyikov távozása nem hoz majd jelentős változást Ukrajna katonai stratégiájában, amelyet Valerij Zaluzsnij tábornok, az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoka felügyel.

A júniusban megindult ukrán ellentámadás a vártnál lassabban halad, és ukrán oldalon is súlyos áldozatokkal jár – amerikai becslések szerint 70 ezer ukrán katona vesztette életét és 110-120 ezer sebesült meg augusztus közepéig. (Orosz oldalon pedig ennél is nagyobbak a veszteségek.)

Ki az új miniszter? 

Ami az új honvédelmi minisztert illeti, a mindössze 41 éves Umerov krími tatár származású. Évek óta hangoztatja, hogy Ukrajnának vissza kell szerezni a 2014-ben Oroszország által önkényesen annektált Krím-félszigetet, valamint szerepet játszik a krími politikai és hadifoglyok cseréjében is.   

Rusztem Umerov fő feladata az ukrán hadsereg hátterének biztosítása lehet. Fotó: EPA/STR
Rusztem Umerov fő feladata az ukrán hadsereg hátterének biztosítása lehet. Fotó: EPA/STR

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint védelmi miniszterként elsősorban nem az ellenoffenzívával kell foglalkoznia – ennek felelősei a tábornokok és a hadsereg főparancsnokaként Zelenszkij –, hanem inkább a hadsereg finanszírozását, fegyverrel és munícióval történő ellátását kell biztosítania.

Umerov korábban egy amerikai vezetői program ösztöndíjasa, valamint vállalkozó és befektető is volt, és pénzügyi szakértőnek számít. 2019 és 2022 között képviselőként tevékenykedett az ukrán parlamentben, tavaly nevezték ki az Állami Vagyonkezelő élére. Jelölését honvédelmi miniszternek még a parlamentnek is meg kell szavaznia.            

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Műtétek érzéstelenítés nélkül: döbbenetes állapotokról beszélt egy Gázában szolgált orvos
Wéber Balázs | 2023. november 28. 11:14
A több gázai kórházban is szolgálatot teljesített londoni sebész szerint mészárlás történt a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Aggódnak a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:02
Javult valamelyest a fogyasztói hangulat Németországban, bár továbbra is inkább bizonytalanságot és aggodalmat tükröz. A lakosság vásárlási hajlandósága enyhén javult, a jövedelmi várakozásaikat viszont kissé visszafogták, a gazdasági helyzet megítélése pedig alapvetően nem változott a GfK gazdaságkutató intézet és a Nürnbergi Piaci Döntések Intézete (NIM) decemberre vonatkozó várakozásokról készült kedden publikált felmérése alapján.
Makro / Külgazdaság Netanjahu felelőssége az elszabadult erőszakhullámban
Káncz Csaba | 2023. november 28. 09:31
Az elszabaduló ciszjordániai erőszakhullám egyik fő oka a palesztin nemzeti követelésekkel szembeni elzárkózás politikája. Noha a Nyugat elítéli a telepesek és az izraeli biztonsági erők által elkövetett erőszakot, nem gyakorol tartós nemzetközi nyomást Izraelre. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Borzasztó adat érkezett a magyar gazdaságról
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 08:30
Két számjegyű mínuszban a beruházások Magyarországon. Több szektorban is 20-30 százalékos a hanyatlás. 
Makro / Külgazdaság Bizarr összefogás jöhet létre Putyin ellen
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:56
Az elemzők már azt találgatják, milyen újdonságot hozhat a jövő tavaszi oroszországi elnökválasztást megelőző politikai kampány, illetve meggyengülhet-e Vlagyimir Putyin államfő hatalma.
Makro / Külgazdaság Elég rossz hír jött a magyar fizetésekről és a minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 07:24
Az uniós mezőny hátsó felében kaptak helyet a magyar reálbérek, igaz, vannak még rosszabbul szereplő országok. 
Makro / Külgazdaság Mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 06:53
A magyar deviza a dollárral szemben nagyobb mértékben erősödött. 
Makro / Külgazdaság Egyre több embert veszítenek az oroszok - műkincseket kapott vissza Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 20:11
A hétfői már az orosz-ukrán háború 642. napja. Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb eseményei. 
Makro / Külgazdaság Újabb túszokat engedett szabadon a Hamász
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:33
Az elrabolt izraeliek hazaszállítása folyik.
Makro / Külgazdaság Megvan, meddig hosszabbítják meg a gázai tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:25
A hosszabbításért mindkét félre komoly nemzetközi nyomás irányult.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG