5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Volodimir Zelenszkij újabb korrupcióellenes terve egy szintre emelné a korrupciót a hazaárulással. Helyi civil szervezetek viszont úgy vélik, hogy az új szabályozás lehetőséget ad majd a hatalom számára kényes esetek eltussolására. Nagyító alatt ezúttal az ukrán korrupciós saga újabb fejezete.              

Első hallásra biztató bejelentést tett Volodimir Zelenszkij a korrupcióellenes küzdelemmel kapcsolatban egy televíziós interjúban vasárnap: azt javasolja majd az ukrán törvényhozásnak, hogy tegyék egyenlővé a korrupciót a hazaárulással a rendkívüli állapot idejére.

„Megértem, hogy ez nem maradhat így tartósan, de úgy gondolom, hogy a háború ideje alatt segíteni fog” – fogalmazott Ukrajna elnöke. – „Ha bizonyíték van (a korrupcióra), az adott személynek rács mögé kell kerülnie.”

Mint mondta, a javaslatot ezen a héten nyújtják be a parlamentnek, ugyanakkor nem biztos abban, hogy a törvényhozók támogatni fogják azt.

A bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy hatalommal való visszaélés gyanúja miatt vádat emeltek a mezőgazdasági miniszterhelyettes és egy korábbi gazdasági miniszter ellen állami források 1,6 millió dollár értékű elsikkasztása ügyében.

Mást mutat, mint amit csinál? Volodimir Zelenszkij egy 2023. augusztusi sajtótájékoztatón Kijevben. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK / POOL
Mást mutat, mint amit csinál? Volodimir Zelenszkij egy 2023. augusztusi sajtótájékoztatón Kijevben. Fotó: EPA/OLEG PETRASYUK / POOL

Csak szemfényvesztés? 

A Zelenszkij által belengetett változás azonban valójában nem feltétlenül szolgálja a korrupció leküzdését, sőt, épp azzal ellentétes célt szolgálhat.

Két magasrangú, a törvényjavaslatot ismerő ukrán tisztviselő ugyanis a Politicónak azt mondta: helyi korrupcióellenes szervezetek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a javaslat következtében a legsúlyosabb korrupciós esetek kikerülnek látókörükből, és átkerülnek az ukrán elnök irányítása alatt álló Ukrán Biztonsági Szolgálathoz (SBU).    

Az SBU-nak pedig – tették hozzá – potenciálisan lehetősége lesz arra, hogy eltussolja azokat az ügyeket, amelyekben magasrangú tisztviselők érintettek.

Hasonló véleményen van a Korrupcióellenes Akció Központ (Antac) nevű ukrán civil szervezet vezetője is.

„Azzal, hogy a korrupciót egyenlővé teszi a hazaárulással, Zelenszkij hivatala manipulálja az igazságra szomjazó közvéleményt” – jelentette ki Vitalij Shabunin a brüsszeli portálnak.

Ő szintén úgy véli, hogy Zelenszkij irodája a terv révén magasrangú tisztviselőket szeretne megvédeni a vádemelésektől, és egyúttal olyan eszközöket szeretne a kezébe kapni, amikkel lesújthat a (politikai) ellenfeleire.

"Az SBU ugyanazokat az eseteket vizsgálja majd ki, mint a NABU (Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Irodája), ami azt jelenti, hogy megsemmisítik a bizonyítékot az elnök hivatala számára kényes ügyekben. Tatarov ügye (az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese, aki ellen vesztegetés gyanújával indult vizsgálat 2020-ban) el lett temetve, miután átkerült az SBU-hoz a NABU-tól. Az elnöki hivatal ezt most gyakorlattá szeretné tenni” – figyelmeztetett Shabunin.

Újságírók és civil szervezetek egyre több, az orosz katonai invázió első hónapjaiban történt korrupciógyanús ügyre derítenek fényt, Zelenszkij szerint ugyanakkor ezeket az eseteket óvatosan kell kezelni.

„2022. február és március – Ukrajna ekkor a létéért küzdött. Az akkori korrupciós esetekkel kapcsolatban egyértelmű bizonyítékra van szükség. Ha van ilyen, a bűnöst a bíróságnak kell megbüntetnie, nem pedig a közvéleménynek”, mondta Zelenszkij egy televíziós interjúban.

Szerinte az, hogy a korrupciót egyenlővé teszik a hazaárulással,  nagyon komoly eszköz a korrupció megelőzésére.

Az Antac ezzel szemben úgy véli, hogy az új szabályozás az ukrán korrupcióellenes rendszer összeomlásához fog vezetni.

Van hova fejlődni

A korrupció elleni küzdelem erősítése mindenesetre azért is fontos lenne Kijev számára, mivel ez az egyik fő feltétele az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdésének.

Az EU összességében hétlépcsős terv teljesítését várja el az ukrán vezetéstől, amely ebből eddig két lépcsőt teljesített, mondta Olga Stefanishyna, Ukrajna európai és euroatlanti integrációért felelős miniszterelnök-helyettese egy augusztusi konferencián.

Szerinte ugyanakkor partnereik elismerik, hogy az ország óriási fejlődésen ment keresztül ezen a téren a háború kezdete óta. A politikus továbbra is bízik abban, hogy idén decemberben megindulnak a csatlakozási tárgyalások.

Volodimir Zelenszkij négy évvel ezelőtt részben azzal az ígérettel nyert választást, hogy felszámolja a korrupciót. Ezt az ukránok mellett a Nyugat is elvárja tőle, amely nem szeretné feneketlen kútba önteni a pénzét.

Tény, hogy az ukrán hatóságok idén már rács mögé juttatták a Legfelsőbb Bíróság elnökét egy koprrupciós ügy miatt, év elején pedig távozni kényszerült Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője és a védelmi miniszterhelyettes is, mert állítólag emelt áron szereztek be ellátmányt az ukrán hadseregnek. Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy egyes milliárdosok és politikusok egyelőre megúszták a felelősségre vonást.

Fejlődésre mindenesetre van tér: Ukrajna a Transparency International 2022-es rangsorában a 116. helyen áll 180 ország közül – holtversenyben többek között Algériával, Mongóliával és Zambiával.

A nagy kérdés most az, hogy Zelenszkij új törvényjavaslata javítana vagy rontana a helyzeten.   

A Nagyító többi cikkét itt olvashatják

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG