4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

A mai holland referendum nem Ukrajnáról szól, hanem az EU-val szembeni bizalmatlanságról. Ha a választók elutasítják az egyezményt, az egyben komoly PR-győzelem lenne Putyin elnök számára a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban, erősítené az európai eurószkeptikus mozgalmakat és hosszas magyarázkodásra kényszerítené a holland kormányzatot.
Szavazófülkét helyeznek el rotterdami szavazóhelyiségben 2016. április 5-én, az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés létrejöttéről Hollandiában tartandó népszavazás előtti napon. (MTI/ EPA/Robin Utrecht)

Az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról ma tartanak nem kötelező érvényű népszavazást Hollandiában. Tavaly ősszel három holland eurószkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy az országban referendumot írjanak ki a kérdésről. A legutóbbi felmérések fej-fej melletti küzdelmet jósolnak a két tábor között.

Kijev nem teljesített, sőt...

Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén és egy februári felmérés szerint a hollandok 53 százaléka szeretne egy brit típusú népszavazást az EU-s tagságról. Külön súlyt ad az eredménynek, hogy Hollandia éppen ebben a félévben az EU Tanácsának soros elnöke.

Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt még ratifikálnia kell az EU mind a 28 tagállamának. A társulási egyezménynek a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.

Kijev a társulási szerződésben átfogó reformokat ígért, amelyeket azonban nem hajtotta végre. Az ország súlyos recesszióban van, a kormány iránti bizalom rekord mélységekben, a Porosenkó elnök által ígért korrupció-ellenes kampány pedig teljesen megbukott. Ha mindez nem lenne elég, Porosenkó az elmúlt órákban belekeveredett a panamai offshore botrányba is és pozíciója megrendült.

Ahogyan az elmúlt időszakban a holland vezető sajtó hangsúlyozta, a 320 oldalas társulási egyezmény több helyen utal politikai és védelmi ügyekre. Többek között az egyezmény megemlíti a konfliktus-megelőzést, a válság-kezelést és katonai- valamint a műszaki együttműködést. Nem véletlen, hogy holland ellenzői szerint az egyezmény feleslegesen hozna be Európába egy erőszakos konfliktust („geopolitikai darázsfészket”) és jóváhagyást adna egy korrupt oligarchák által uralt ország pénzügyi támogatására.

Szkander lett Brüsszel és Moszkva között

Juncker EU Bizottsági elnök az elmúlt hetekben azzal próbálta elvenni a referendum élét, hogy hangsúlyozta, Ukrajna az elkövetkező 20-25 évben nem lesz sem az EU, sem a NATO tagja. Berk Koenders holland külügyminiszter pedig a napokban azzal emelte ki a népszavazás jelentőségét a választók számára, hogy szerinte az egyezmény elutasítása Európa destabilizálódásához vezetne.

Káncz Csaba

Moszkva kiemelten követi a holland fejleményeket és eközben nem mulasztja el kritizálni Brüsszelt. Maria Zakarova külügyi szóvivő kijelentette, miszerint „a holland népszavazás annak az EU külpolitikának a természetes következménye, amely nem veszi figyelembe a tagállamok közakaratát.” Nigel Farage UKIP elnök és eurószkeptikus EP képviselő is részt vett az egyezményt elutasítók kampányában és párhuzamot vont a holland és brit eurószkeptikusok szándékai között.

Valóban, ha a ma a választók elutasítják az egyezményt, az komoly PR-győzelem lenne Putyin elnök számára a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban, erősítené az európai eurószkeptikus mozgalmakat és hosszas magyarázkodásra kényszerítené a holland kormányzatot.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG