<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A mai holland referendum nem Ukrajnáról szól, hanem az EU-val szembeni bizalmatlanságról. Ha a választók elutasítják az egyezményt, az egyben komoly PR-győzelem lenne Putyin elnök számára a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban, erősítené az európai eurószkeptikus mozgalmakat és hosszas magyarázkodásra kényszerítené a holland kormányzatot.
Szavazófülkét helyeznek el rotterdami szavazóhelyiségben 2016. április 5-én, az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés létrejöttéről Hollandiában tartandó népszavazás előtti napon. (MTI/ EPA/Robin Utrecht)

Az EU és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálásáról ma tartanak nem kötelező érvényű népszavazást Hollandiában. Tavaly ősszel három holland eurószkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy az országban referendumot írjanak ki a kérdésről. A legutóbbi felmérések fej-fej melletti küzdelmet jósolnak a két tábor között.

Kijev nem teljesített, sőt...

Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén és egy februári felmérés szerint a hollandok 53 százaléka szeretne egy brit típusú népszavazást az EU-s tagságról. Külön súlyt ad az eredménynek, hogy Hollandia éppen ebben a félévben az EU Tanácsának soros elnöke.

Bár az EU és Ukrajna között 2014-ben létrejött társulási szerződés részének számító szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén ideiglenesen életbe lépett, az egyezményt még ratifikálnia kell az EU mind a 28 tagállamának. A társulási egyezménynek a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja.

Kijev a társulási szerződésben átfogó reformokat ígért, amelyeket azonban nem hajtotta végre. Az ország súlyos recesszióban van, a kormány iránti bizalom rekord mélységekben, a Porosenkó elnök által ígért korrupció-ellenes kampány pedig teljesen megbukott. Ha mindez nem lenne elég, Porosenkó az elmúlt órákban belekeveredett a panamai offshore botrányba is és pozíciója megrendült.

Ahogyan az elmúlt időszakban a holland vezető sajtó hangsúlyozta, a 320 oldalas társulási egyezmény több helyen utal politikai és védelmi ügyekre. Többek között az egyezmény megemlíti a konfliktus-megelőzést, a válság-kezelést és katonai- valamint a műszaki együttműködést. Nem véletlen, hogy holland ellenzői szerint az egyezmény feleslegesen hozna be Európába egy erőszakos konfliktust („geopolitikai darázsfészket”) és jóváhagyást adna egy korrupt oligarchák által uralt ország pénzügyi támogatására.

hirdetés

Szkander lett Brüsszel és Moszkva között

Juncker EU Bizottsági elnök az elmúlt hetekben azzal próbálta elvenni a referendum élét, hogy hangsúlyozta, Ukrajna az elkövetkező 20-25 évben nem lesz sem az EU, sem a NATO tagja. Berk Koenders holland külügyminiszter pedig a napokban azzal emelte ki a népszavazás jelentőségét a választók számára, hogy szerinte az egyezmény elutasítása Európa destabilizálódásához vezetne.

Káncz Csaba

Moszkva kiemelten követi a holland fejleményeket és eközben nem mulasztja el kritizálni Brüsszelt. Maria Zakarova külügyi szóvivő kijelentette, miszerint „a holland népszavazás annak az EU külpolitikának a természetes következménye, amely nem veszi figyelembe a tagállamok közakaratát.” Nigel Farage UKIP elnök és eurószkeptikus EP képviselő is részt vett az egyezményt elutasítók kampányában és párhuzamot vont a holland és brit eurószkeptikusok szándékai között.

Valóban, ha a ma a választók elutasítják az egyezményt, az komoly PR-győzelem lenne Putyin elnök számára a Moszkva és Kijev közötti konfliktusban, erősítené az európai eurószkeptikus mozgalmakat és hosszas magyarázkodásra kényszerítené a holland kormányzatot.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét PCR-teszt kell az Angliába utazóknak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:50
Az életbe lépett új szabályozás alapján ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Makro / Külgazdaság Az Európai Unió egyes kormányai aláássák a média függetlenségét
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 06:15
Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum konferenciáján.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a németországi atombombákkal? Peking már gyanakodva néz Berlinre
Káncz Csaba | 2021. november 30. 05:34
Az új német kormány eltökéltnek tűnik, hogy a politikai viták ellenére a kiöregedő Tornado vadászgépek helyébe is nukleáris csapásmérésre alkalmas vadászgépeket szerezzen be 2022-ben. Pekinggel összevetve a dokumentum hangneme jóval szívélyesebb Moszkvával szemben. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló