<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Ha a mostani adatból indulunk ki, jövőre meglehet a 3 százalékos infláció.

Ahogy arról már korábban írtunk, a KSH legfrissebb adatai szerint novemberben 2,5 százalék volt a fogyasztói árak növekedése, míg a maginfláció ugyanebben az időszakban 2,7 százalékot tett ki. Előbbi 0,4 százalékos eltérést jelent az előző hónaphoz képest, míg a maginfláció nem változott. A változást elsősorban a tojás árának 23 százalékos emelkedése és az üzemanyagárak 5,9 százalékos drágulása okozta, tudta meg a Privátbankár.hu.

Az eredmény nem különösebben lepte meg az elemzőket, hiszen a piaci várakozások nagyjából belőtték ezt a várakozást. Az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője, Nyeste Orsolya elmondása szerint a bank 2,7 százalékos várakozásánál némileg alacsonyabb lett a mutató, az adat belső szerkezete megfelelt az előzetesen gondoltnak. Hozzátette: decemberben – döntően a bázishatásnak köszönhetően – ismét lassulásra számítanak majd az éves indexben, ami várhatóan 2,2-2,3 százalékra lassul majd. 2018-tól pedig egy lassú, fokozatos emelkedésre számítanak, és véleményük szerint az év második felében az infláció eléri majd a jegybank 3 százalékos középtávú célját.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzőjének véleménye szerint a meglepetést a dohánytermékek további emelkedése okozta novemberben, amit bőven ellensúlyozott a szolgáltatások árának vártnál nagyobb visszaesése, a többi termékkörben az áremelkedések – és egyes esetekben csökkenések – megfeleltek a várakozásoknak. A Takarékbanknál idén éves átlagban 2,4 százalékos inflációra számítanak, majd jövőre éves átlagban 2,7 százalék lehet az infláció.

Az ING vezető makrogazdasági elemzője, Virovácz Péter szerint az infláció a jegybank inflációs célja alatt tartózkodik, valamint a mostani folyamatokat látva az infláció emelkedése csupán átmeneti hatások következménye lehet. Mindezek alapján nem várják ők sem az MNB-től monetáris politikai reakciót a most megjelent adatra, így továbbra is laza marad a monetáris politika. Az ING várakozásai szerint az év utolsó hónapjában némileg csökkenhet az infláció, ezzel az év egészét tekintve 2,4 százalékos inflációt kalkulálnak, és bár jövőre emelkedhet az inflációs nyomás, az továbbra is elmaradhat a 3 százalékos jegybanki céltól.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hisztéria, Astoria! – Ötvenéves a Danubius
Elek Lenke | 2022. május 17. 20:39
Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.
Makro / Külgazdaság Nyolcvanharmadik napja tart a vérontás - az orosz-ukrán háború napi összefoglalója
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 19:11
Az ukrán vezérkar szerint Mariupol védői korunk hősei.
Makro / Külgazdaság Visszatért az élet Kijevbe, de sok a tönkrement vállalkozás
Mester Nándor | 2022. május 17. 18:49
Akadozik a közlekedés, kiirtják az orosz neveket a helyi metróból, kinyitott az állatkert. Pillanatképek az ukrán fővárosról, közel három hónappal a háború kitörése után.
Makro / Külgazdaság A védelmi szövetség történelmi lépése
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 17:28
Olaf Scholz: Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért.
Makro / Külgazdaság Nyolcan haltak meg az orosz légicsapásban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 16:47
Irina Verescsuk szerint folytatódik a mariupoli Azovsztalban lévő ukrán katonák kimentése.
Makro / Külgazdaság A nap képe: összeállt Putyin csapata, a keleti NATO
Wéber Balázs | 2022. május 17. 16:01
A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Többszáz ukrán fegyveres adhatta meg magát Azovsztalban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:59
Legalábbis ha hinni lehet az orosz hírforrásoknak, melyek szerint 16 ezer ukrán katonát bekerítettek a luhanszki régióban.
Makro / Külgazdaság Kit szolgál a magyar energiapolitika? Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:36
Kell-e orosz gáz? Kiváltható-e az orosz olaj? Milyen módon lehet csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésünket, reális forgatókönyv-e, hogy teljesen elszakadjunk Moszkvától és a szövetségeseinkkel együtt tartsunk? Egyebek mellett e kérdések megválaszolására is megkérjük Klasszis Klubunk május 26-i vendégét, Holoda Attilát energetikai szakértőt, aki a második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2022. május 26.
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:34
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Holoda Attila energetikai szakértőtől!
hírlevél
Ingatlantájoló