<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ezt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tette egyértelművé egy mai konferencián. Így reagál az MNB a növekvő inflációs kockázatokra, amelyeket a ma reggeli friss KSH-adatok is jeleznek: a májusi fogyasztóiár-index ugyan az áprilisi 5,1 százalékosnál nem lett magasabb, de az MNB által kiemelten figyelt maginfláció 3,4 százalék lett, szemben az áprilisi 3,1 százalékkal.

Virág Barnabás három héttel ezelőtt lengette be a Reuters hírügynökségnek, hogy mivel a felfelé tartó inflációs kockázatok március óta fokozódnak, arra az MNB proaktívan fog reagálni, méghozzá kamatemeléssel. Kézenfekvőnek tűnt, hogy erre a lépésre a következő inflációs jelentés ismeretében keríthet sort a Monetáris Tanács, azaz a június 22-ei kamatdöntő ülésén. Bár voltak olyan hangok a piacon, miszerint a szigorítás már a tanács május végi ülésén megtörténhet, végül nem így lett.

Meglehet, azért sem, mert közben a forint jelentősen erősödni kezdett, a márciusban az euróval szemben még a 370-es történelmi mélypontot tesztelő hazai fizetőeszköz Virág szavaira a 350-es szint felé indult el, majd később még afölé is került. Ami egyúttal átmenetileg enyhítette az inflációs nyomást, azáltal, hogy az erősen importfüggő magyar gazdaság szereplőinek kevesebbet kell fizetniük a behozott termékekért, mindenekelőtt az olajért, amelyet tankolunk a járműveinkbe finomított formában.

Ez a kedvező hatás ugyanakkor a májusi inflációs adatban értelemszerűen még nem, vagy nem teljesen jelent meg. Utóbbi betoldás azért indokolt, mert azért az 5,2-5,5 százalékos ötödik havi fogyasztóiár-indexre szóló piaci várakozásokkal szemben a májusi infláció "csak" 5,1 százalék lett, azaz hajszálra ugyanannyi, mint az áprilisi. Vagyis legalább megállt az infláció növekedése - mondhatjuk.

Virág Barnabás szavai nyomán kitisztult a kép. Fotó: MTIVirág Barnabás szavai nyomán kitisztult a kép. Fotó: MTI

Ám a helyzet mégsem ennyire kedvező, sőt, ha lehet, még tovább romlott, mivel a szezonális hatásoktól megtisztított maginfláció az áprilisinál 0,3 százalékponttal magasabb lett májusban, 3,4 százalék. Márpedig ez az a mutató, amelyet kiemelten figyel az MNB. Ennek láttán tehát szinte biztossá vált a jegybank kamatemelése, amelyet aztán Virág Barnabás a KSH-adat megjelenését követően alig fél órával a Portfolio.hu konferenciáján meg is erősített.

hirdetés

Eszerint mivel a maginfláció emelkedése miatt az infláció hatása tartósnak tekinthető a magyar gazdaságban, az éves átlagos pénzromlás akár 4 százalék felett is lehet, az MNB a leghatározottabban, proaktívan lép fel az ellen. Szavaiból azt is megtudtuk, hogy erre mikor és milyen eszköz révén kerül sor.

Míg korábban voltak olyan piaci feltételezések, hogy a májusi inflációs adat ismeretében a jegybank igazgatósága már a csütörtöki, azaz holnap esedékes egynapos betéti tenderen kamatemelést hajt végre, a tavaly szeptember óta érvényes 0,75 százalékos rátánál magasabban befogadva a kereskedelmi bankok ajánlatait, az MNB alelnöke egyértelművé tette, hogy csak a legfrissebb inflációs jelentés ismeretében szigorítanak, s a 0,6 százalékos alapkamat emelésével kezdenek. Ezt az inflációs jelentést általában a Monetáris Tanács ülése előtt öt nappal véglegesítik, ez esetben tehát jövő csütörtökön, június 17-én. 

Az viszont biztosra vehető, hogy az alapkamat után az egyhetes betéti kamatot is feljebb viszik, mivel  nemcsak Virág a már említett május közepi interjújában, hanem nyolc nappal később a Monetáris Tanács is világossá tette, hogy fenn akarják tartani a két eszköz közötti kamatkülönbözetet. Márcsak azért is, mert az egyhetes betét effektív hatása a duplája az alapkamatnak, ha azt vesszük, hogy az előbbi mintegy 5 ezer, míg az utóbbi durván 2,5 ezer milliárd forint mozgását befolyásolja.

Érdekes, hogy a piac nem fogadta meglepetéssel sem a május inflációs adatot, sem az MNB-alelnök szavait - legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a forint árfolyama csak átmenetileg mozdult el. Bár az euróval szemben például Virág beszéde után a 348-as szintről 347,5-re erősödött, azt követően negyed 11 magasságában visszaállt az inflációs adat megjelenése előtti értékére.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva fontolóra vette nukleáris fegyverek telepítését Kubába és Venezuelába
Káncz Csaba | 2021. december 1. 15:08
Putyin szerint a Nyugat nem veszi tekintetbe a Moszkva által lefektetett „vörös vonalakat”. A Kreml-közeli agytröszt kiemeli, hogy orosz nukleáris fegyverek telepítése az USA határainak közelébe válasz lehet Washington hasonló akcióira az orosz határnál. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megerősítést kaptak Varga Mihályék Párizsból
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:48
6,9 százalékos magyar gazdasági növekedéssel számol 2021-ben a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) – áll a legfrissebb, mai napon publikált ’Economic Outlook’ című kiadványában. Az idei évre vonatkozó előrejelzés több mint 2 százalékponttal haladja meg a májusi OECD-prognózisban foglalt növekedési értéket. 2022-re 5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít a kiadvány.
Makro / Külgazdaság Mutatjuk a világ legdrágább városait - Budapest nincs köztük
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 14:31
Tel-Avivban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor ezen a mércén továbbra sincs a száz legdrágább város között - áll az egyik legnagyobb londoni gazdaságkutató intézet, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerdán ismertetett éves globális felmérésében 
Makro / Külgazdaság Vezércsere a HungaroControlnál
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 13:20
Távozik a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója. 
Makro / Külgazdaság Vészjósló adatok jöttek a hazai iparról
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:47
A nyersanyagok és az üzemanyagok áremelkedése is növeli a termelői árakat.
Makro / Külgazdaság Gigantikus áron indul a Csontváry-kép árverése
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 10:26
Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye a magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, ahol két külföldről hazatért műre, Schönberger Armand és Rippl-Rónai József egy-egy kiemelkedő festményére is lehet licitálni.
Makro / Külgazdaság Kifulladóban az oltási hét, majdnem 200 halott megint
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:20
Messze még a negyedik hullám teteje.
Makro / Külgazdaság Járvány előtti szinten a GDP
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 09:05
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2021 III. negyedévében 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez mérten 0,7, százalékkal emelkedett - közölte a KSH. 
Makro / Külgazdaság Minden ötödik gyógyszertárat sarokba szorít a kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 08:36
Nehezíti az internetes gyógyszerbeszerzést és -forgalmazást a kormányzat.
Makro / Külgazdaság Szlovénia végleg felfüggeszti az egyik oltást
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:16
A Janssen egyadagos oltásról van szó. A döntés oka, hogy összefüggés találtak egy haláleset és a vakcina használata között.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló