<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A The Economist részletes elemzést írt Magyarország és Kína kapcsolatáról, amiben kiemelték, hogy Orbán Viktor és Hszi Csin-ping Amerika-ellenességükben is kötődnek egymáshoz.

Az Európai Unióban a Kínával szembeni szkepticizmus egyre erősödő hangjaihoz szokott fülnek feltűnő a magyar diplomaták nyelvezete. Ők nem arról beszélnek, hogy „kockázatmentesíteni” kell a Kínával való kapcsolatokat, és „rendszerszintű riválisként” kell kezelni. A Magyarország és Kína közötti együttműködés „inkább lehetőségeket, mint kockázatokat” jelent − mondta Szijjártó Péter magyar külügyminiszter május 15-én Pekingben. Vang Ji, Kína külügyi vezetője azt közölte vele, hogy a két ország közötti kapcsolatok most a legjobbak az egész történelem során − írja az Index.hu a The Economistra elemzését szemlézve.  

Miközben Kína európai külpolitikájának képe az ukrajnai háborútól kezdve az ujgur emberi jogok megsértésén át a Tajvan körüli kínai erődemonstrációig terjedő ügyek miatt meglehetősen zord, Magyarország kitartó barátsága Kína − és Oroszország − iránt kiemelkedő.

Hszi Csin-ping, Kína elnöke erősen fókuszál Magyarországra.  Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Hszi Csin-ping, Kína elnöke erősen fókuszál Magyarországra. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Kína komoly hasznát látja az Európával való barátságnak. Az Európai Unió létfontosságú kereskedelmi partner. Magyarország azonban különleges. Orbán Viktor és Kína vezetője, Hszi Csin-ping világnézete sok közös vonást mutat. Mindketten tekintélyelvűek (bár különböző mértékben), tartanak az amerikai hatalomtól, és úgy vélik, hogy a Nyugat hanyatlóban van. Közös bennük az Oroszország iránti vonzalom, és Orbán Viktor üzleti világban mozgó barátai számára előnyösek lehetnek az autoriter rezsimekkel kötött üzletek − áll a The Economist írásáan.

Magyarország jó helyzetben van ahhoz, hogy Kína külpolitikai érdekeit szolgálja.

Az EU tagjaként vétójoga van a kül- és biztonságpolitikában. Ezt arra használta fel, hogy felhígítsa vagy meghiúsítsa a Kínát bíráló uniós nyilatkozatokat. Tagja a NATO-nak is, a katonai szövetségnek, amelyet Kína egyre nagyobb kételyekkel szemlél. Magyarország időnként hajlandónak mutatkozott arra, hogy ott is keresztbe tegyen ügyeknek, például amikor a közelmúltban támogatta Törökországot Svédország csatlakozásának megakadályozásában.

Kína meglátása szerint tehát egy kevesebb mint 10 millió lakosú országnak, amely az egyik legszegényebb az EU-ban, kiemelkedő szerepet kell játszania. 

Makro / Külgazdaság Felrobbantották a Dnyeper gátját, tízezreket kell kitelepíteni
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 20:06
Átszakadt a Dnyeper gátja Nova Kahovkánál, a háborúzó felek természetesen egymást vádolják, az ukrán kofrmány terrorcselekménynek ítéli a támadást. Prigozsin tovább támadja az orosz hadsereg vezetését, Kijev pedig további szankciókra szólította fel a nemzetközi közösséget. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság „A mi embereink pártolnak át“ – miért tarol a protesztpárt Németországban?
Wéber Balázs | 2023. június 6. 19:55
A második legnépszerűbb párttá vált az Alternatíva Németországért: a németek csaknem ötöde ma már rá adná voksát. Az AfD Kelet-Németországban hagyományosan erős, a jelenlegi kormány bénázása pedig országosan is a malmára hajtja a vizet. Nagyító alatt Németország legvitatottabb pártjának előretörése.
Makro / Külgazdaság Ukrán elnöki tanácsadó: egy orosz gépesített dandár robbanthatta fel a kahovkai vízerőművet
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:18
Előzetes információk szerint az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet - jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. 
Makro / Külgazdaság A GVH az élelmiszerinfláció mélyére néz
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 15:48
Július elsején indul az online árfigyelő adatbázis. A rendszer készen áll a tesztelésre. A kiskereskedelmi cégek mindenben támogatják a rendszer elindulását és megkezdik a teszteléshez szükséges adatok feltöltését, annak érdekében, hogy elindulhasson a rendszer július elsején.
Makro / Külgazdaság Elképesztő technikai áttörést hoz az ukrajnai háború
Káncz Csaba | 2023. június 6. 15:26
Ukrajnában a pilóta nélküli fegyverrendszerek egyre fontosabbá válnak a háborúban. Közben elképesztő tudású drónok jelennek meg sorra a világ geopolitikai törésvonalai mentén. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kijev: Oroszország terroristállam
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 13:44
Ukrajna terroristaállamnak nevezte Oroszországot az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bírósága (ICJ) meghallgatásán a Nova Kahovka-i víztározó gátja elleni robbantásos támadás miatt.
Makro / Külgazdaság A hazai cégek fele teljesen áthárítja az inflációt a vevőkre
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 12:29
Megviseli a nagyvállalatokat a 20 százalék feletti infláció, tízből kilenc cég működését befolyásolja negatívan – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi méréséből. Az infláció  nagymértékű emelkedését elsősorban költségcsökkentéssel és áremeléssel kompenzálják a cégek. Utóbbinál a vállalatok közel fele teljesen beépítette az infláció mértékét az áraiba.
Makro / Külgazdaság Már megint mi történik a gázárakkal?
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:59
Több mint 6 százalékos mínuszban a nemzetközi gázügyletek elszámolásakor irányadó TTF-típus jegyzése.
Makro / Külgazdaság Hullanak a német tankok Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 11:14
Több mint másfél ezer ukrán katonát, valamint 28 harckocsit, köztük nyolc német Leopard tankot és három francia AMX-10RC kerekes harckocsit semmisített meg az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők újabb támadásának visszaverése során a donyecki régió déli részén - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője keddre virradó éjjel.
Makro / Külgazdaság Új tervvel mentené meg az Amazonast Lula da Silva
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 10:46
Új tervet hirdetett az amazóniai illegális erdőirtások felszámolására Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG