BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2020. május 26. 20:13

A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.

A sporttal összefüggő költségvetési kiadások tekintetében némi spórolásra enged következtetni a kedden délelőtt benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslat. Hogy pontosan mely előirányzatok estek a vágás áldozatául, az egyelőre nem látható, mivel a kormány a korábbi évekkel ellentétben valamivel egyszerűbb formában állította össze a dokumentumot. Több előirányzatot összevontak, így részleteiben nem beazonosítható több konkrét tétel sem. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi válsághelyzet a sportcélú kiadások átgondolására késztette a kormány, mint azt az indoklásban meg is fogalmazzák:

"Számos, a gazdaság újraindítása szempontjából halasztható programra, például sportcélú előirányzatokra, állami vagyonnal kapcsolatos célokra az előző évinél kisebb forrást biztosít a tervezet".

A vágásnak azonban jó eséllyel nem estek áldozatul olyan fejlesztések és előirányzatok, melyek a következő 2-3 évben esedékes nemzetközi sportesemények (pl. a 2022-es kézilabda eb és a 2023-as atlétikai vb) és rendezvények megrendezését szolgálják. Mint azt néhány héttel ezelőtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter laptársunk kérdésére elárulta: ezen rendezvény megtartása Magyarország érdekét szolgálja és bíznak abban, hogy 2-3 év múlva már túl leszünk a járványhelyzeten.

A világversenyeken nem spórolna a kormány - a Nemzeti Atlétikai Központ Budapest a NAPUR Architect Kft. látványtervén A világversenyeken nem spórolna a kormány - a Nemzeti Atlétikai Központ Budapest a NAPUR Architect Kft. látványtervén

A most benyújtott költségvetési törvényjavaslat fejezet részében beazonosítható tételek alapján összesen 122 milliárd forintos előirányzatot kapott a sport ágazata. Ez az idei költségvetésben szereplő összegnél mintegy 50 milliárd forinttal kevesebb.

Az egyes tételek és előirányzatok alapján az jövő évi büdzsében a teljesség igénye nélkül nem szerepel már sem az Újpesti Torna Egyelet, sem a 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztésének támogatása, ugyanígy sem a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség, vagy a Kósa Lajoshoz kötődő Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sem kapott önálló jogcímet. Igaz, utóbbi kettő például idén alig egymilliárdos forrást jelentett, tehát az nem kizárt, hogy valamelyik összevont előirányzat alatt jövőre is megkapja a két szövetség a költségvetési támogatást.

Ugyanígy nincs nyoma kisebb stadion, uszoda, sportlétesítmény-fejlesztések forrásának sem a 2021-es büdzsében. Véleményünk szerint ezek lehetnek azok a sportcélú előirányzatok, melyeket a kormány a jelenlegi válsághelyzetre tekintettel megvágott. Ám ha a helyzet jövőre megengedi, erre külön rendeletekkel is biztosíthat forrást a kormány a költségvetési törvény módosítása nélkül

A jövő évi sporttal összefüggő előirányzatokat nézve az látszik, hogy - feltehetően az összevonások miatt is - sokkal kevesebb jogcím között oszlik meg a 122 milliárd forint, ami így egy-egy feladat esetében kiemelkedő forrást jelent. Ezek alapján jövőre a legtöbb forrás az autó-motorsportba mehet el, ennek támogatására ugyanis kicsivel több mint 36 milliárd forintot szán a kormány. Véleményünk szerint ez részben a fejlesztéseket fedezi, részben pedig a Hungaroring Sport Zrt. tőkeemelését, az elmúlt években ugyanis rendre jutott erre pénz a büdzséből.

A második legnagyobb összeg,

  • 20,3 milliárd forint a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggőfeladatok támogatására mehet (idén erre 22,2 milliárdot szánt a kormány).
  • 17,8 milliárd forint a versenysport és szakmai feladatok támogatását fedezi,
  • 13,3 milliárd pedig a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatására megy jövőre.
  • Jelentős összeget, 9,8 milliárdot szánt a kormány a sporteredmények, sportszakmai tevékenységek, sportteljesítmények elismerésére,
  • 8,5 milliárdot pedig egyedül a Magyar Labdarúgó Szövetség feladatainak támogatására szán a kormány 2021-ben.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az angol királyi ház rémálma – rács mögött a Moszad tisztje
Káncz Csaba | 2020. július 5. 18:45
Epstein volt üzlettársa szerint Maxwell „mindent tud” és „neveket fog feldobni az FBI-nak”.  Az amerikai ügyészek most felszólították András herceget, hogy működjön együtt az igazságszolgáltatással. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ősszel jöhet a fordulat a német gazdaságban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 5. 15:50
Rövidesen megáll a gazdasági visszaesés Németországban, és legkésőbb októbertől ismét elindul a növekedés - mondta a szövetségi kormány gazdasági minisztere egy vasárnapi lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály szerint a gazdaság és a védekezés is fontos
MTI | 2020. július 5. 11:31
A kormány a jövő évi költségvetéssel egyszerre kívánja fenntartani a koronavírus-járvány elleni védekezési készültséget és minden erővel segíteni a gazdasági növekedést - mondta a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorának nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mely katások járhatnak a legrosszabbul a szigorítással
Baka F. Zoltán | 2020. július 4. 12:03
Igaza lett Parragh Lászlónak, aki már tavaly belengette, hogy a médiának van miért aggódnia.
Makro / Külgazdaság Az amerikaiak nemzeti ünnepén szólt be Donald Trump
MTI | 2020. július 4. 09:30
Az "amerikai forradalom" eltörlésének szándékával vádolta a Black Lives Matter mozgalom támogatóit az Egyesült Államok elnöke péntek este a dél-dakotai Mount Rushmore mellett elmondott ünnepi beszédében, amellyel megkezdődött a július 4-i nemzeti ünnepi rendezvények sorozata. Donald Trump úgy fogalmazott: ennek a baloldali kulturális forradalomnak a célja az amerikai forradalom eltörlése.
Makro / Külgazdaság Egyre értékesebb az MNB aranytartaléka
Csabai Károly | 2020. július 4. 06:31
A sárga nemesfém drágulásának köszönhetően ma dollárban számolva közel félmilliárdot, euróban kimutatva pedig még ennél is többet fialt a jegybanknak a 2018 őszén jelentősen megnövelt készlet – derül ki Matolcsy György jegybankelnöknek egy parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.
Makro / Külgazdaság Fehér és fekete nacionalizmus: Trump alatt tör ki a polgárháború? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 20:01
A Fehér Ház elveszítheti a kontrollt az Egyesült Államokban zajló folyamatok felett, mondta el „A hét videója” rovatunkban Káncz Csaba.
Makro / Külgazdaság Csapatot cserél Macron: már meg is van az új kormányfő
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 3. 17:22
Emmanuel Macron hónapok óta kormányátalakításra készült. Most meglépte.
Makro / Külgazdaság Osztályozniuk kell a szüleiket az Erzsébet-táborozóknak
Kormos Olga | 2020. július 3. 15:59
A járványgörbe ellaposodásával beindultak a táborok, köztük az állami Erzsébet-táborok, ahol egy kicsit furcsa kérdőívet raknak a gyerekek elé, hogy töltsék ki. Egyes tanárok fel vannak háborodva, mások szerint hasznos adatok egy statisztikához, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint jogsértő.
Makro / Külgazdaság A török titkosszolgálat nagy akciója – szoros együttműködésben Iránnal
Káncz Csaba | 2020. július 3. 14:46
Teherán és Ankara több területen egyre szorosabban működik együtt, geostratégiai érdekeik hasonlóak. Megvizsgáljuk együttműködésüket Jemenben, Líbiában, a kurd kérdésben és Izrael kapcsán. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél