<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.

A sporttal összefüggő költségvetési kiadások tekintetében némi spórolásra enged következtetni a kedden délelőtt benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslat. Hogy pontosan mely előirányzatok estek a vágás áldozatául, az egyelőre nem látható, mivel a kormány a korábbi évekkel ellentétben valamivel egyszerűbb formában állította össze a dokumentumot. Több előirányzatot összevontak, így részleteiben nem beazonosítható több konkrét tétel sem. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi válsághelyzet a sportcélú kiadások átgondolására késztette a kormány, mint azt az indoklásban meg is fogalmazzák:

"Számos, a gazdaság újraindítása szempontjából halasztható programra, például sportcélú előirányzatokra, állami vagyonnal kapcsolatos célokra az előző évinél kisebb forrást biztosít a tervezet".

A vágásnak azonban jó eséllyel nem estek áldozatul olyan fejlesztések és előirányzatok, melyek a következő 2-3 évben esedékes nemzetközi sportesemények (pl. a 2022-es kézilabda eb és a 2023-as atlétikai vb) és rendezvények megrendezését szolgálják. Mint azt néhány héttel ezelőtt Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter laptársunk kérdésére elárulta: ezen rendezvény megtartása Magyarország érdekét szolgálja és bíznak abban, hogy 2-3 év múlva már túl leszünk a járványhelyzeten.

A világversenyeken nem spórolna a kormány - a Nemzeti Atlétikai Központ Budapest a NAPUR Architect Kft. látványtervénA világversenyeken nem spórolna a kormány - a Nemzeti Atlétikai Központ Budapest a NAPUR Architect Kft. látványtervén

A most benyújtott költségvetési törvényjavaslat fejezet részében beazonosítható tételek alapján összesen 122 milliárd forintos előirányzatot kapott a sport ágazata. Ez az idei költségvetésben szereplő összegnél mintegy 50 milliárd forinttal kevesebb.

Az egyes tételek és előirányzatok alapján az jövő évi büdzsében a teljesség igénye nélkül nem szerepel már sem az Újpesti Torna Egyelet, sem a 16 kiemelt sportág sportlétesítmény-fejlesztésének támogatása, ugyanígy sem a Garancsi Istvánhoz köthető Magyar Természetjáró Szövetség, vagy a Kósa Lajoshoz kötődő Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség sem kapott önálló jogcímet. Igaz, utóbbi kettő például idén alig egymilliárdos forrást jelentett, tehát az nem kizárt, hogy valamelyik összevont előirányzat alatt jövőre is megkapja a két szövetség a költségvetési támogatást.

Ugyanígy nincs nyoma kisebb stadion, uszoda, sportlétesítmény-fejlesztések forrásának sem a 2021-es büdzsében. Véleményünk szerint ezek lehetnek azok a sportcélú előirányzatok, melyeket a kormány a jelenlegi válsághelyzetre tekintettel megvágott. Ám ha a helyzet jövőre megengedi, erre külön rendeletekkel is biztosíthat forrást a kormány a költségvetési törvény módosítása nélkül

A jövő évi sporttal összefüggő előirányzatokat nézve az látszik, hogy - feltehetően az összevonások miatt is - sokkal kevesebb jogcím között oszlik meg a 122 milliárd forint, ami így egy-egy feladat esetében kiemelkedő forrást jelent. Ezek alapján jövőre a legtöbb forrás az autó-motorsportba mehet el, ennek támogatására ugyanis kicsivel több mint 36 milliárd forintot szán a kormány. Véleményünk szerint ez részben a fejlesztéseket fedezi, részben pedig a Hungaroring Sport Zrt. tőkeemelését, az elmúlt években ugyanis rendre jutott erre pénz a büdzséből.

A második legnagyobb összeg,

  • 20,3 milliárd forint a sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggőfeladatok támogatására mehet (idén erre 22,2 milliárdot szánt a kormány).
  • 17,8 milliárd forint a versenysport és szakmai feladatok támogatását fedezi,
  • 13,3 milliárd pedig a Kiemelt Nemzetközi Sportesemény Stratégia és sportesemény pályázatok, valamint kiemelt hazai rendezésű sportesemények támogatására megy jövőre.
  • Jelentős összeget, 9,8 milliárdot szánt a kormány a sporteredmények, sportszakmai tevékenységek, sportteljesítmények elismerésére,
  • 8,5 milliárdot pedig egyedül a Magyar Labdarúgó Szövetség feladatainak támogatására szán a kormány 2021-ben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos