3p
Bár Ausztrália a messzi távolból egy csendes és kiegyensúlyozott országnak tűnik, valójában izzik a geopolitikai feszültség a környezetében, pénzügyi rendszere pedig a beomlás szélén áll. A Nyugat a közelmúltban szorosabbra vonta hírszerzési együttműködését „a kínai befolyásolási műveletek és befektetések” ellen.

Ausztrália kezd a kísérleti terepe lenni egy olyan borús közeljövőnek, ahol a geostratégiai feszültségek felmorzsolják a tradicionális pártokat, a gigantikus adósságállomány pedig depresszióba taszítja a gazdaságot. Az elmúlt 11 évben az ország már 6 miniszterelnököt rúgott ki, miközben a Peking és Washington közötti rivalizálás egyre élesebbé és fojtogatóbbá válik az ország geopolitikai környezetében. A horizonton gigantikus pénzügyi viharfelhők gyülekeznek, hiszen az ausztrál gazdaság növekedését az ingatlan-buborék hajtotta, amelyet a nyersanyag-buborék fűtött, amelyet pedig végső soron a Kína-buborék támasztott meg.

A háztartások csillagászati eladósodottsága

Az ingatlanszektor megingása, amelynek nagysága meghaladja az ausztrál GDP négyszeresét, magával ránthatja a teljes gazdaságot. Márpedig az árak csökkenni kezdtek, szeptemberben már a 12-ik hónapja folyamatosan tart a lemorzsolódás. A bankok eközben túl későn próbálják szigorítani a jelzálog-hitelezést: 40 százalékát utasítják el a jelzálog hitelezési kérelmeknek, miközben ez az arány még tavaly csupán 5 százalék volt.

Vezető szakértők most 30-45 százalékos árzuhanástól óvnak, amely az országot egyenesen depresszióba lökné.

Mára az ausztrál háztartások eladósodottsága a világon az egyik legmagasabb szinten áll, elérve a 2.5 ezermilliárd dollárt, azaz a rendelkezésre álló háztartási bevételek mintegy 200 százalékát. Ez az arány 1991-ben még 75 százalék alatt tanyázott.

Az ausztrál militarizálódás élharcosa

Ahogyan a Trump-adminisztráció egyre élesebben konfrontálódik Kínával, úgy nő a (geo)politikai feszültség is Ausztráliában. Az ausztrál militarizálódás egyik élharcosa Paul Dibb volt védelmi államtitkár, a Stratégiai és Védelmi Tanulmányok Központjának igazgatója, aki követeli a katonai kapacitások masszív megerősítését egy esetleges Kína elleni konfrontáció esetére.

Káncz Csaba

Egy múlt havi írásában Dibb kiemeli, hogy ha berobban a kereskedelmi háború, akkor a világ nagy geopolitikai bizonytalanság korszakába lép. Amikor ez legutóbb megtörtént az 1930-as években, akkor annak szörnyű következményei lettek, Ausztrália vonatkozásában is.

Márpedig a Nyugat szorosabbra vonja együttműködését „a kínai befolyásolási műveletek és befektetések” ellen. A Reuters szivárogtatta ki pár napja, hogy az 1941-ben létrehozott angolszász globális elektronikai lehallgató hálózat mostantól hírszerzési adatokat oszt meg a kínai politikai „beavatkozásokról” Németországgal, Japánnal és kisebb mértékben Franciaországgal.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy Ausztrália nemzetbiztonsági okok miatt nem engedi a kínai Huawei indulását az 5G-s hálózat kiépítésének tenderén, ahogyan Washington ugyanezen megfontolások alapján tiltotta el a nagy kínai telekommunikációs szolgáltatót, a China Mobile-t, hogy az USA-ban szolgáltatást nyújtson.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG