<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Berlin sokáig hezitált, végül beadta a derekát. Ukrajna többfajta, támadásra is képes harckocsikat kap szövetségeseitől.

A német kormány döntött arról, hogy Leopard 2A6 típusú harckocsikat bocsát Ukrajna rendelkezésére, és engedélyezi, hogy szövetségesei is ugyanezt tegyék, közölte ma délelőtt Steffen Hebestreit német kormányszóvivő a tegnap este már kiszivárgott hírekkel összhangban. A döntést Olaf Scholz kancellár jelentette be ma a kormányülésen.

Németország első lépésben 14 darab Leopardot ad majd Kijevnek munícióval együtt, valamint kiképzi az ukrán katonákat a használatukra. Scholz szerint a döntés követi azt az eddigi elvet, miszerint erejükhöz mérten támogatják Ukrajnát, valamint nemzetközi szintű "szoros egyeztetés és koordináció után" cselekednek.    

Olaf Scholz sokáig mérlegelt, végül szövetségeseivel közösen lépett. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN
Olaf Scholz sokáig mérlegelt, végül szövetségeseivel közösen lépett. Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

A német Die Welt által idézett források szerint Kijev összesen mintegy 100 darabot kaphat a német gyártású tankból 12 országtól, többek között Lengyelországtól, Finnországtól, Spanyolországtól, Hollandiától és Dániától.

Ezzel párhuzamosan az Egyesült Államok sajtóhírek szerint mintegy 30 Abrams, Nagy-Britannia pedig 14 Challenger 2 harckocsit küld majd az ukrán hadseregnek.

Az újabb német katonai támogatásra tehát egy széles nemzetközi összefogás keretében kerül sor. Scholz már korábban világossá tette, hogy csak közösen, a szövetségeseivel összhangban fog cselekedni. Ez történt most meg: Berlin Washingtonnal közösen „emelt a téten”, és jelentette be támadásra is képes harckocsik szállítását.    

A német kormány már korábban ígéretet tett 40 darab páncélozott szállító harcjármű (Marder lánctalpas) szállítására, amelyek elsősorban a gyalogság szállítására szolgálnak.

A világ legjobb harckocsijaként emlegetett Leopard viszont más szintet képvisel: olyan nagy tűzerejű tankról van szó, amellyel szakértők szerint az ukrán hadsereg már képes lehet offenzíva indítására az orosz erők ellen.

Moszkva korábban figyelmeztetett: "erősebb fegyverekkel való megtorláshoz” fog vezetni, ha Ukrajnát támadófegyverekkel látják el.

Arról, hogy miért várt a kancellár hónapokat a döntéssel, és milyen politikai szempontok alapján határoz Ukrajna katonai támogatásáról, itt írtunk:     

Arról pedig, hogy pontosan mekkora haszna lehet a Leopardoknak, és milyen kihívások vannak katonailag, itt olvashatnak:

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG