4p
Kisebb csalódást okozott, de rövid távon nem lesz érdemi negatív hatása a Fitch Ratings bejelentésének - vélik az elemzők. A Buda-Cash Brókerház elemzője az év második felében, az Erste Bank szakértője 2015-ben lát esélyt az ország felminősítésére.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a várakozásokkal ellentétben nem lépett semmit Magyarország felminősítése ügyében, hanem megerősítette az államadós-osztályzatait stabil kilátással. Részletek >>>

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek azt mondta, kisebb csalódást okozott a hitelminősítő bejelentése, mivel ha felminősítést nem, de a kilátások javítását - vagyis azt, hogy stabilról pozitívvá válik az adósságbesorolás kilátása - elképzelhetőnek tartották.

Az elemző a kommentár két lényeges pontját emelte ki: az egyik megkérdőjelezte a növekedés fenntarthatóságát, a másik pedig az államadósság javításának szükségességére hívta fel a figyelmet. 

Véleménye szerint mivel az ország a nemzetközi folyamatok által vezérelt, ebből a szempontból az EKB csütörtöki monetáris enyhítésről szóló bejelentése sokkal fontosabb. A tartósan laza európai monetáris politika ugyanis teret nyithat további a forinterősödésnek és hozamcsökkenésnek.

Hiába reménykedtünk

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint azért maradt el a felminősítés, mert Magyarországon jelentős az államadósság és a hasonló besorolású országokénál kisebb ütemű a gazdasági növekedés.

Némi csalódás lehet, hogy a kilátások is maradtak stabilon, azokat nem változtatta pozitívra a Fitch, pedig ebben már sokan reménykedtek a piaci szereplők közül is - írta a szakértő, aki hozzátette, hogy a forint és az állampapírok piaca a többségi vélemény szerint belátható időn belüli felminősítést áraz.

Talán az év második felében jön a felminősítés?

A GDP-növekedés ütemével kapcsolatban Török Bálint kifejtette: a magyar bővülés a többi BB és BBB besorolású ország átlagánál kisebb, és bár az idei előrejelzést 2,7 százalékra emelte a Fitch, az ütem fenntarthatóságát kérdésesnek látják. Az egy főre jutó GDP viszont magasabb a fenti átlagnál, a magyar gazdaság erősen beágyazott Nyugat-Európába.

Magyarország hosszú lejáratú adósságának minősítése

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's
Ba1 Negatív
Standard & Poor's
BB Stabil
Fitch Ratings
BB+
Stabil
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment
BBB- Stabil


Török Bálint szerint a fel- és leminősítés lehetősége egyensúlyban van a stabil kilátás alapján. Felminősítésre adhat okot az adósságállomány és a devizaarány további csökkenése, a külső eladósodottság folytatódó és fenntartható mérséklődése, valamint a javuló növekedési kilátások, ha az stabilabb gazdaságpolitika és javuló üzleti környezettel párosul. Úgy vélte, az év második felében lehet esély Magyarország felminősítésére.

Ugyanakkor leminősítést okozhat a szakértő szerint, ha az eladósodottságot növelően lazulna a költségvetési politika, vagy ha olyan gazdaságpolitikai lépések történnének, melyek rontanák az inflációs és forintárfolyam kilátásokat, és növelnék a makropénzügyi kockázatokat, illetve ha globális pénzügyi vagy geopolitikai sokk miatt súlyos recesszió következne be, vagy emiatt nem jutna forrásokhoz az ország.

Még várhatunk

Háda Bálint, a QUAESTOR pénzügyi tanácsadó vezető elemzője szerint is még várni kell arra, hogy a hitleminősítők javítsanak Magyarország besorolásán, a második negyedéves növekedési adatok megjelenéséig nem valószínű pozitív változás a hitelminősítésekben.

Háda úgy látja, amennyiben az első negyedéves GDP adatok által mutatott pozitív kép a továbbiakban sem változik, akkor már lehet arra következtetni, hogy tartós tendencia bontakozott ki, s csak ezután lehet várni a felminősítéseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG