<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Kisebb csalódást okozott, de rövid távon nem lesz érdemi negatív hatása a Fitch Ratings bejelentésének - vélik az elemzők. A Buda-Cash Brókerház elemzője az év második felében, az Erste Bank szakértője 2015-ben lát esélyt az ország felminősítésére.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a várakozásokkal ellentétben nem lépett semmit Magyarország felminősítése ügyében, hanem megerősítette az államadós-osztályzatait stabil kilátással. Részletek >>>

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek azt mondta, kisebb csalódást okozott a hitelminősítő bejelentése, mivel ha felminősítést nem, de a kilátások javítását - vagyis azt, hogy stabilról pozitívvá válik az adósságbesorolás kilátása - elképzelhetőnek tartották.

Az elemző a kommentár két lényeges pontját emelte ki: az egyik megkérdőjelezte a növekedés fenntarthatóságát, a másik pedig az államadósság javításának szükségességére hívta fel a figyelmet. 

Véleménye szerint mivel az ország a nemzetközi folyamatok által vezérelt, ebből a szempontból az EKB csütörtöki monetáris enyhítésről szóló bejelentése sokkal fontosabb. A tartósan laza európai monetáris politika ugyanis teret nyithat további a forinterősödésnek és hozamcsökkenésnek.

Hiába reménykedtünk

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint azért maradt el a felminősítés, mert Magyarországon jelentős az államadósság és a hasonló besorolású országokénál kisebb ütemű a gazdasági növekedés.

Némi csalódás lehet, hogy a kilátások is maradtak stabilon, azokat nem változtatta pozitívra a Fitch, pedig ebben már sokan reménykedtek a piaci szereplők közül is - írta a szakértő, aki hozzátette, hogy a forint és az állampapírok piaca a többségi vélemény szerint belátható időn belüli felminősítést áraz.

Talán az év második felében jön a felminősítés?

A GDP-növekedés ütemével kapcsolatban Török Bálint kifejtette: a magyar bővülés a többi BB és BBB besorolású ország átlagánál kisebb, és bár az idei előrejelzést 2,7 százalékra emelte a Fitch, az ütem fenntarthatóságát kérdésesnek látják. Az egy főre jutó GDP viszont magasabb a fenti átlagnál, a magyar gazdaság erősen beágyazott Nyugat-Európába.

Magyarország hosszú lejáratú adósságának minősítése

Hitelminősítő Besorolás Kilátás
Moody's
Ba1 Negatív
Standard & Poor's
BB Stabil
Fitch Ratings
BB+
Stabil
Japan Credit Rating Agency BBB
Stabil
Rating and Investment
BBB- Stabil


Török Bálint szerint a fel- és leminősítés lehetősége egyensúlyban van a stabil kilátás alapján. Felminősítésre adhat okot az adósságállomány és a devizaarány további csökkenése, a külső eladósodottság folytatódó és fenntartható mérséklődése, valamint a javuló növekedési kilátások, ha az stabilabb gazdaságpolitika és javuló üzleti környezettel párosul. Úgy vélte, az év második felében lehet esély Magyarország felminősítésére.

Ugyanakkor leminősítést okozhat a szakértő szerint, ha az eladósodottságot növelően lazulna a költségvetési politika, vagy ha olyan gazdaságpolitikai lépések történnének, melyek rontanák az inflációs és forintárfolyam kilátásokat, és növelnék a makropénzügyi kockázatokat, illetve ha globális pénzügyi vagy geopolitikai sokk miatt súlyos recesszió következne be, vagy emiatt nem jutna forrásokhoz az ország.

Még várhatunk

Háda Bálint, a QUAESTOR pénzügyi tanácsadó vezető elemzője szerint is még várni kell arra, hogy a hitleminősítők javítsanak Magyarország besorolásán, a második negyedéves növekedési adatok megjelenéséig nem valószínű pozitív változás a hitelminősítésekben.

Háda úgy látja, amennyiben az első negyedéves GDP adatok által mutatott pozitív kép a továbbiakban sem változik, akkor már lehet arra következtetni, hogy tartós tendencia bontakozott ki, s csak ezután lehet várni a felminősítéseket.

Makro / Külgazdaság Fontos dolgot mondott Bahmutról Zelenszkij, lelőttek egy orosz vadászbombázót
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 20:25
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így spanol egymással a brit király és a német államfő
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:44
III. Károly megkezdte Berlinben első külföldi állami látogatását.
Makro / Külgazdaság 135 ezer hirosimai atombombán ül a világ
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 18:01
Világszerte nőtt tavaly a bevethető atomtöltetek száma, egyebek mellett Oroszország és Kína révén - közölte szerdán a Norvég Népi Segély (Norsk Folkehjelp) nevű norvég civil szervezet. A Nuclear Weapons Ban Monitor című jelentés szerint 2023-ban a kilenc hivatalosan és félhivatalosan atomfegyverrel rendelkező állam tulajdonában 9576 atomtöltet volt, ami "több mint 135 ezer hirosimai atombombának felel meg".
Makro / Külgazdaság Izrael mély biztonságpolitikai válságba zuhant
Káncz Csaba | 2023. március 29. 17:19
Netanjahu fauszti alkuja az ultraortodox radikálisokkal egy elképesztő hiba volt, Izrael történelmi válaszúthoz érkezett. Irán, a Hezbollah és a Hamász árgus szemekkel figyeli az izraeli belpolitikai és katonai válságot, és azt kíméletlenül ki fogja használni. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 68 évre emelnék a nyugdíjkorhatárt – több ezren vonultak a kormányhivatal elé
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 17:01
A rendezők tájékoztatása szerint több ezer ember tüntetett szerdán Prágában a cseh kormány nyugdíjreformja ellen.
Makro / Külgazdaság Magyarországon 13, Csehországban 7 százalék maradt az alapkamat
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:44
Nem módosította az eddigi 7 százalékos alapkamatot a cseh jegybanktanács  - közölte Petra Krmelová, a pénzintézet szóvivője szerdán Prágában. Az alapkamat tavaly június óta ezen a szinten van.
Makro / Külgazdaság Amerikai cégre cserélik a Roszatomot a cseh atomerőművek
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 16:14
A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai Westinghouse társaság szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben - közölte Ladislav Kríz, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij állami visszavonulót fúj a gazdaságban
Mester Nándor | 2023. március 29. 14:55
Eltűnnek a szénbányák, új alapokra helyezik és folytatják a privatizációt.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: Közép-Európa mindig pórul járt a Kelet-Nyugat konfliktussal
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 14:35
Az ukrajnai háború egyik legfőbb negatív következménye, hogy a világ újra a blokkosodás útjára lépett, ami élesen ellentétes az európai és a magyar érdekekkel, ehelyett párbeszédre, konnektivitásra lenne szükség - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben.
Makro / Külgazdaság Bepöccentek a svédek, mert megtorlással fenyeget az orosz nagykövet
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 13:16
A svéd külügyminisztérium bekérette Oroszország stockholmi nagykövetét az északi országok NATO-csatlakozása kapcsán tett fenyegető nyilatkozata miatt - közölte a tárca szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG