4p
Az amerikai haditengerészet a visszatérést készíti elő a stratégiai fekvésű szigetre, Izlandra. Az oroszok egy arktikus haditengerészeti bázison nagy erőkkel fejlesztik azon tengeralattjárókat és különleges felszíni hajókat, amelyek a mélytengeri hírszerzésre specializálódnak. Az amerikaiak visszatérése az izlandi belpolitikában komoly hullámokat keltene.

Az izlandi állam soha nem rendelkezett haderővel, de stratégiai helyzete miatt – félúton Norvégia és Kanada keleti partja között - a hidegháború kezdetén a NATO alapító tagja lett. Az USA egyik legnagyobb katonai bázisa Izlandon, Keflavíkban helyezkedett el 1951 és 2006 között. Ez a tengeri és légi támaszpont kulcsszerepet játszott a szovjet tengeralattjárók elleni védekezésben. A NATO 2008 óta rotálja vadászrepülő alakulatait Izlandon - a fogadó ország biztosítja a hátteret az ide települt harcászati repülőknek, amik a NATO integrált légvédelmi rendszerén belül látják el fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatukat (Quick Reaction Alert).

A szárazföldi anyahajó az Atlanti-óceánon

A Krím 2014-es elfoglalása óta viszont újra hideg szelek fújnak a NATO és Moszkva között. De még ebben a feszült hangulatban is komoly figyelmet keltett pár hónapja, hogy a 2018-as amerikai katonai költségvetésben „pár tucat millió dollárt” különítettek el a keflaviki bázis modernizációjára, amely azt is jelezheti, hogy Washington visszatérne a bázisra. Katonai megfigyelők szerint ugyanis az orosz tengeralattjárók mára észrevétlenül elérhetik az amerikai keleti partvidéket.

A szovjet időkkel ellentétben ma Moszkvának kisebb, de technikailag világszínvonalú flottája van. A NATO számára a korábban alkalmazott tengeri érzékelők és mikrofonok már nem elegendőek az orosz tengeralattjárók megfigyeléséhez. Az izlandi bázis lehetővé tenné a nagy hatótávolságú, Jet P-8 Poseidon típusú felderítő repülőgépek állomásoztatását a szigeten.

Erre szükség lehet, hiszen egy új tanulmány szerint a mélytengeri kábelek egyszerre létfontosságú, és egyben védtelen infrastruktúrát jelentenek Amerika és Európa között. Márpedig az adathordozó kábeleken naponta 15 millió pénzügyi tranzakció fut, 10 milliárd dolláros összértékben. Ellenséges tengeralattjárókkal viszonylag könnyű megrongálni ezeket a kábeleket, viszont a javításuk annál komplikáltabb.

Orosz mentőhajó két kém-tengeralattjáróval

Amerikai katonai forrásokra hivatkozva a norvég média jelenti, hogy az oroszok az Olenja Guba nevű arktikus haditengerészeti bázison nagy erőkkel fejlesztik azon tengeralattjárókat és különleges felszíni hajókat, amelyek a mélytengeri hírszerzésre specializálódnak. A katonai bázis közvetlenül az orosz vezérkar felügyelete alá tartozik. A cikk kiemeli a ’Jantar’ nevű hírszerző hajót, amelyet hivatalosan Moszkva mentőhajóként tart nyilván. Ezen a hajón két kisebb kém-tengeralattjáró is van, amely képes a mélytengeri kábelek megrongálásra vagy lehallgatására.

Káncz Csaba

Az amerikai állandó katonai jelenlét visszatérte viszont az izlandi belpolitikában komoly hullámokat keltene. Már csak azért is, mert a 2017 vége óta az a baloldali-Zöld miniszterelnök, Katrin Jakobsdottir van hatalmon, akinek a pártja nemcsak kimondottan pacifista, hanem egyenesen az ország NATO-ból való kilépését szorgalmazza. Jakobsdottir elismeri, hogy ez ügyben nincsen összhang a társadalomban, ezért a pártja adott esetben népszavazást kezdeményezne. De előbb most ellenőriznie kell, hogy egyáltalán illetékes-e a keflaviki bázis modernizációja ügyében. 1951 óta ugyanis Rejkjavik és Washington között szerződés szabályozza a védelmi együttműködést, amely nemcsak hogy hatályban van, hanem 2016-ban még kiegészítésre is került.

Káncz Csaba jegyzete.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG