<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
14p

Kína felemelkedése, szuperhatalommá válása a 21. század egyik legnagyobb kihívása, még akkor is, ha mostanában háttérbe szorítja a Ukrajna elleni orosz agresszió. Régen fordult elő, hogy egy új szuperhatalom emelkedett fel és kihívta párbajra a regnáló uralkodót. Kína pedig épp ezt teszi. Ez önmagában is hatalmas kihívás, hiszen a történelemben egy új szuperhatalom felemelkedése és integrálása a nemzetközi rendszerbe mindig egy nagy háború oka és/vagy következménye volt. A jelenlegi helyzetben ezt mindenáron el kell kerülni, hiszen a nukleáris fegyverekkel vívott háború az egész emberiség pusztulását eredményezheti.

Az egyébként is nehéz folyamatot bonyolítja, hogy Kína sok tekintetben eltér az eddigi szuperhatalmaktól. Kína nem euró-atlanti hatalom. Civilizációja nem a zsidó-keresztény kultúrára épül. Ráadásul a folyamat olyan időkben megy végbe, amikor maga a nemzetközi rendszer is gyökeresen átalakulóban van és a globalizáció, amelynek Kína az egyik legfontosabb szereplője, soha nem látott mérteket öltött. 

Ezzel a kihívással mindenképpen meg kell küzdenünk. Sőt: a kihívást lehetőséggé kell változtatnunk. Azaz Kínának a kialakuló nemzetközi rendszerbe úgy kell helyet találni, hogy az egy win-win szituáció legyen.

Ha nem lenne az orosz-ukrán háború, az egész világ Kína körül forogna. És így lenne helyes: nincs még egy olyan jelentőségű akkora kihívást és egyben lehetőséget hordozó jelenség ma a világban, mint Kína felemelkedése és integrációja. Ezzel távolról sem akarjuk lebecsülni a nagy globális kihívások jelentőségét, mint a például klímaváltozás, de azt gondoljuk, azok más jellegűek. Nem is beszélve arról, hogy Kína szerepe azoknak kezelésében is döntő jelentőségű.

Első megközelítésben azt vizsgáljuk meg, hogy egy szuperhatalommá váló – vagy máris az? – Kínának mi lehet a helye a nemzetközi gazdasági és biztonsági rendszerben.

Kína minden kétséget kizáróan különbözik azoktól a hatalmaktól, amelyek az elmúlt másfél-két évszázadban szuperhatalommá váltak. Ezeknek a hatalmaknak mindegyike az euró-atlanti kultúrkörből érkezett, így politikai és gazdasági szempontból is viszonylag könnyű volt beilleszkedése a létező nemzetközi rendszerbe. Ez Kínára nem, vagy csak nagyon korlátozottan igaz. Egyrészt azért, mert Kína egy más kultúrkörből érkezik hiszen nehéz lenne tagadni, hogy a kínai (ázsiai) civilizáció igen nagymértékben különbözik az euró-atlantitól. Ennek komoly hatása van Kína politikájára beleértve a politikai rendszert és az általunk általánosnak gondolt emberi jogokat, éppúgy, mint magát a demokráciát is. Rá kellene jönnünk, hogy ezt nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni. 

Másrészt viszont a helyzet annyiban is merőben más, hogy nem egy létező, és többé-kevésbé működő nemzetközi (biztonsági) rendszerbe kell integrálni Kínát, illetve integrálódni Kínának, mivel ez a rendszer a globalizáció és a vesztfáliai rendszer válsága, a poszt-vesztfáliai rendszer kialakulásának szülési fájdalmai miatt meglehetősen kialakulatlan. Kína beilleszkedése ezért többé-kevésbé olyan, mintha mozgó célpontra lőnénk.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG