<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kijev sikeres ellenállása feltüzelte a tajvani lakosságot is, és ma már 70 százalékuk hajlandó fegyvert fogni az esetleges kínai megszállók ellen. Nő a közvélemény támogatása egy finnországi típusú „totális védelem” doktrína irányába is. Káncz Csaba jegyzete 

Joe Biden amerikai és Hiszi Csin-ping kínai elnök múlt pénteki telefonos megbeszélése mintha még inkább feltüzelte volna a kínai diplomáciát – mégpedig Oroszország védelmében. Biden közölte kínai kollégájával, hogy „következményei” lennének annak, ha Peking szállításokkal segítené az ukrán inváziót. Hszi pedig válaszként kijelentette a Fehér Ház urának, hogy a NATO országainak párbeszédet kellene folytatniuk Moszkvával. Peking aznap katonai üzenetet is küldött Washington és Tajpej felé, amelynek keretében egy anyahajója haladt át a Tajvani-szoroson.

Amerikai és kínai érdekek csapnak össze  Távol-Keleten. Fotó: pixabay.comAmerikai és kínai érdekek csapnak össze Távol-Keleten. Fotó: pixabay.com

Tegnap a kínai külügyminiszter szögezte le határozottan, hogy „Kína a történelem igaz oldalán áll az ukrán háború ügyében”. Vang Ji hozzátette: Kína soha nem fogad el semmilyen külső nyomásgyakorlást és visszautasítja az alaptalan vádaskodásokat. Múlt szombaton pedig a kínai külügyminiszter-helyettes jelentette ki egy pekingi biztonságpolitikai fórumon, hogy „az Oroszország elleni szankciók egyre felháborítóbbak”. Az államtitkár szerint ezek csak az átlag orosz polgárt sújtják, aláássák a világgazdaság működését, miközben „mindenfajta ok nélkül” a Nyugat lefoglalja az oroszok külföldi eszközeit. Hozzátette, hogy a NATO keleti terjeszkedése sarokba szorítja a nukleáris fegyverekkel felszerelt Oroszországot.

A tajvani kérdés

Moszkva ukrajnai inváziójával kétségtelenül megnőtt egy tajvani konfliktus esélye. A kommunista vezetés árgus szemekkel figyeli a Nyugat reakciót, várva bármifajta elbizonytalanodásra, illetve a gyengeség jelére, amely aztán lehetőséget adna Tajvan lerohanására – miközben Washingtont lekötik az európai fejlemények. 

Nem véletlen, hogy már egy nappal az ukrán invázió megkezdése után a kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times február 25-én hosszú szerkesztőségi állásfoglalásban fenyegette meg a tajvani vezetést. Feltárva a pekingi vezetés gondolkodásmódját, az írás leszögezte: "a tajvani kormány mélyen húzódó félelme kiújult, hogy az USA magára hagyja.” Az állásfoglalás szerint Tajpej nem ismeri föl, hogy a Washington Peking-ellenes játszmájában ő csak egy gyalog.

Az ukrán invázió és Kijev sikeres ellenállása feltüzelte a tajvani lakosságot, és ma már több, mint 70 százalékuk hajlandó lenne fegyvert fogni az esetleges kínai megszállók ellen – holott tavaly decemberben ez még csak 40 százalékon állt. Az orosz haderő logisztikai hiányosságait a tajvani stratégák is behatóan tanulmányozzák. Nő a közvélemény támogatása egy finnországi típusú „totális védelem” doktrína irányába is, amely lehetővé teszi csaknem a teljes lakosság hozzájárulását egy esetleges háború erőfeszítéseihez. 

Japán beszáll a játszmába

A Tajpej körüli egyre forróbb biztonságpolitikai helyzet Tokió számára sem érdektelen.Tajvan esetleges pekingi kézre kerülése esetén Japán tengeri szállítási útvonalai feletti ellenőrzést átvenné a kommunista óriás. A történelmi gyökerek is mélyre nyúlnak, hiszen Tajvan a Japán Birodalom része volt 1895 és 1945 között. Ennek kapcsán Japán tavaly nyáron nyilvánosságra hozott védelmi fehér könyve Kínát és Észak-Koreát nevezi meg biztonsági veszélyforrásnak Japán és a nemzetközi rend számára. 

„Egyre nagyobb a katonai feszültség Tajvan körül, illetve erősödik a technológiai rivalizáció Kína és az Egyesült Államok közt, mindez pedig veszélyezteti a békét és a stabilitást a Kelet-ázsiai térségben. Fontos, hogy közeli figyelemmel kísérjük a szituációt egy krízis-érzettel, most jobban, mint bármikor korábban. Különösen, ahogy a technológiai területen való verseny egyre intenzívebbé válik” – írják a hivatalos katonai dokumentumban.

Tajvan kérdése több vonatkozásban is foglalkoztatja Tokiót: először is a földrajzi közelség és Tajvan stratégiai elhelyezkedése okán. Másodszor az a tény, hogy az Egyesült Államok – Japán szövetségese – Tajvan biztonsági védhatalma.Harmadszor: Kína agresszív fegyverkezése és térségbeli fellépése a japán stratégákat folyamatos kihívások elé állítja. Negyedszer: a japán önvédelmi erők (SDF) bevethetőségét még mindig a második világháború utáni – amerikaiak által írt – békealkotmány szabályozza, amely jelentősen korlátozza a csapatok esetleges bevethetőségét.

Közeli szomszéd

Bár Tokió és Tajpej között 2000 kilométer a távolság, de a legnyugatabbi, lakott japán szigetcsoport – a Jonaguni – csak 100 kilométerre helyezkedik el Tajvan keleti partjaitól. Nem véletlen, hogy Tokió idén tavasszal 5-600 fővel rakétaegységeket állított föl egy, a Kelet-kínai-tenger határán fekvő szigetcsoportra. A Jonaguni szigetcsoportra pedig 2023 tavaszáig elektronikus hadviseléssel foglalkozó egységet telepítenek. 

A francia érdekek

Legutóbb, éppen egy hónapja Francois Le Drian francia külügyminiszter figyelmeztetett arra, hogy „a Tajvani-szoros stabilitása kulcsfontosságú a teljes régió biztonságának szempontjából”. Hozzátette, hogy Párizs „kész cselekedni a szoros biztonsága érdekében”.

Francia stratégák már Obama elnök új Ázsia-stratégiájának (Pivot to Asia) 2011-es bejelentésekor elkezdtek dolgozni Párizs új ázsiai biztonságpolitikáján. Ebben az új stratégiában Kínának kiemelt szerepe van. Pekinget ugyanis komoly versenytársnak tekintik a franciák Afrikában is, ahol Párizs a mai napig hagyományosan kiemelt politikai és katonai befolyással bír. 2011 óta Párizs több katonai intervenciót hajtott végre olyan afrikai rezsimek ellen – így Líbiában, Elefántcsontparton és a Közép-afrikai Köztársaságban – amelyek rohamosan fejlesztették kapcsolataikat Pekinggel, súlyosan sértve ezzel az évszázados francia érdekeket.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG