<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy dél-svédországi kikötő lett a Dél-Amerikából Európába csempészett kokain átrakodó központja - figyelmeztetett a svéd vámhivatal, miután idén több nagyszabású szállítmányra csaptak le.

 "Svédország és Helsingborg kikötője lett az európai feketepiacra szállított dél-amerikai kokain átrakodó központja" - jelentette ki sajtótájékoztatóján Magnus Pettersson, a svéd vámhivatal nemzetközi és szervezett bűnözés elleni részlegének főügyésze.

Az év eleje óta a vámhivatal 867 kilogramm kokaint foglalt le ebben a kikötőben, szemben a 2022 folyamán egész Svédország területén elkobzott 822 kilogrammal. "Ez a mennyiség példa nélkül áll a svédországi bűnözés történelmében" - mondta a főügyész.

Az esetek többségében a kábítószert Dél-Amerikából, elsősorban Ecuadorból érkező, gyümölcs- és zöldségszállító konténereket szállító bérelt hajókon csempészték be az országba.

Helsingborg lett a kokain átrakodó központja. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Helsingborg lett a kokain átrakodó központja. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

A helsingborgi kikötőben nem volt kellőképpen rendszeres az ellenőrzés, és a kikötő biztonsága is hagyott kívánnivalót maga után, így alakult ott ki "a kokain szinte szabad áramlása" - mondta az ügyész.

A vámhivatal szerint a svéd és nemzetközi bűnözői hálózatok közreműködésével folyó csempészet felszámolása érdekében minden egyes, Dél-Amerikából érkező és Helsingborgon áthaladó hűtőkonténert ellenőrizni kellett volna.

Az elmúlt hónapokban a svéd hatóságok több bizonyítékot találtak arra, hogy a csempészek a kikötői övezetben rakodták ki az drogot, és különböző bűnjeleket is találtak.

További vámtiszteket vonultattak fel a kikötőbe, ennek ellenére kevés embert vettek őrizetbe, legutóbb decemberben két albán állampolgárt, akik 47 kilogramm kokaint vettek át.

Svédországban az elmúlt években elszaporodtak a lövöldözések és a pokolgépes merényletek, a kábítószercsempész bandák leszámolásai következtében.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG