Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A TakarékBank az autóipari termelés felfutása, valamint a beruházások vártnál dinamikusabb növekedése miatt javította idei növekedési előrejelzését, így az előzőleg prognosztizált 2,2 százalék helyett 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést vár Magyarországon.
Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) szenior elemzője szerdán Budapesten a bank legfrissebb makrogazdasági előrejelzését ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiszélesedett a gazdasági növekedés bázisa. 

Előrejelzésük szerint az államháztartási hiány sem idén, sem jövőre nem haladja meg a 3 százalékot: 2014-ben 2,9, 2015-ben pedig 2,6 százalék lehet a deficit, míg az infláció idén átlagosan 0,8 százalék, jövőre 2,6 százalék lehet. 

A TakarékBank várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa márciusban még csökkenti a jegybanki alapkamatot, amely így 2,55 százalék lehet, de utána vége szakad a kamatcsökkentési ciklusnak, idén ősszel pedig kamatemelési sorozat kezdődhet, amelynek eredményeképpen 2014 végére 2,75-3 százalékra emelkedhet az alapkamat - ismertette a szakértő.

Geopolitikai kockázatok

Suppan Gergely kifejtette, a magyar gazdaság szempontjából támogató a külső környezet: mind Európában, mind Amerikában dinamizálódik a gazdasági növekedés, bár a feltörekvő gazdaságok lassuló növekedése, továbbá az éleződő geopolitikai konfliktusok nagy kockázatot jelentenek. A belső keresletet fogyasztási oldalról főként a növekedésnek induló reáljövedelmek és a munkaerő-piaci folyamatok javulása, beruházási oldalról pedig a bőségesen rendelkezésre álló külső és belső finanszírozási források élénkítik.

A TakarékBank szerint a tavaly megélénkülő növekedési dinamika idén, és részben 2015-ben is kitarthat, és a vártnál is kedvezőbb bővülési ütemeket eredményezhet, mivel számos jelentős új feldolgozóipari kapacitás mostanában kapcsol teljes fordulatszámra. A potenciális növekedést meghatározó tényezőkben - humántőke, üzleti környezet - még csak kisebb mértékű a javulás, így ahhoz, hogy a mostanában megélénkülő növekedés állandósulhasson, ezek fejlesztésében további lépésekre lesz szükség - mondta Suppan Gergely.

Mérsékelt infláció

2015-ben a növekedési ütem kissé lassulhat, mivel számos egyedi hatás, mint például az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) már nem jut szerephez, de az alapvető folyamatok szintjén tovább tarthat majd a javulás. A TakarékBank elemzői a lassulás ellenére 2015-ben is 2 százalékot meghaladó, 2,4 százalékos GDP-bővülést prognosztizálnak.

Az inflációs várakozásokkal kapcsolatban Suppan Gergely elmondta: az alacsony keresleti nyomást jól mutatja, hogy bár februárban kikerült a bázisból az egy évvel korábbi rezsicsökkentés hatása, mégis csak 0,1 százalékra emelkedett az infláció, és a maginfláció is 3 százalék alá került.

A TakarékBank szerint várhatóan továbbra is igen mérsékelt marad az infláció: lényegében a harmadik negyedév végéig nem fogja meghaladni az 1 százalékos mértéket, és év végére is csak 2 százalékig szökik fel.

Csökkenő pálya?

Alig egy hónapja jött ki az Európai Bizottság prognózisa: szerintük az adósságráta nőni fog - márpedig az alkotmány ezt nem engedné meg. Részletek >>

Suppan Gergely elmondta: a munkaerőpiac fő mutatóinak alakulását továbbra is az aktív állami foglalkoztatáspolitika és a szabályozási környezet változásai határozzák meg, de már a versenyszektor növekvő munkakereslete és a foglalkoztatási kilátások javulása is érzékelhető a számok mögött. A magánszektorbeli foglalkoztatás növekedése a közmunkaprogram intenzitásának esetleges csökkenése mellett is a munkanélküliségi ráta további visszaesését eredményezheti: a TakarékBank elemzői 2014-ben 9,7 százalékos, 2015-re pedig 9,5-9,6 százalék körüli éves átlagos értékre számítanak.

A szakértő kitért arra is, hogy 2013-ban továbbra is csökkenő pályán maradt a GDP-arányos államadósság, és a gyorsuló gazdasági növekedés az elkövetkező két év folyamán kedvezhet ennek a mutatónak is, így 2015 végére 77,5 százalék közelébe várható az államadósság a GDP arányában.

Enyhült a sebezhetőség

A külső finanszírozási képesség már a GDP 5 százalékát is jóval meghaladta tavaly, jelentősen enyhítve a magyar gazdaság sebezhetőségét. Idén pedig a 6 százalékos mérték sem kizárt, és még 2015-ben is csak kissé csökken a többlet - hangsúlyozta Suppan Gergely. Hozzáfűzte: a GDP-arányos bruttó külföldi adósság ugyan még magas marad, de évente stabilan 5-6 százalékponttal mérséklődik, így 2015 végére már alig haladja meg a 100 százalékot. A mindössze hat év alatt elért jelentős javulás (2009-ben ez a mutató még 150 százalék volt) vélhetően erősíti a befektetők bizalmát Magyarország iránt.

Oszlay András, a TakarékBank osztályvezetője Magyarország hitelminősítői besorolásával kapcsolatban kiemelte: bár Magyarország növekedési teljesítménye javuló, de nem kiugró a közép-kelet-európai térségben, legalábbis nem azokkal az országokkal szemben, amelyek Magyarországnál jobb minősítéssel rendelkeznek. Azon alapösszefüggés alapján, hogy ahol nagy az államadósság, ott átlagon felüli növekedésnek kell lennie a felminősítéshez, vagy fordítva, nem tűnik úgy, hogy a hitelminősítők a közlejövőben felminősítenék Magyarországot - fűzte hozzá.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csányi Sándor szerint azokra a cégekre kellene koncentrálni, amelyeknek nehézséget okoz az újraindítás
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 19:37
Többek között a gazdasági újraindítás lehetőségeiről, az OTP eredményeiről, valamint a magyar euró is beszélt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorának.
Makro / Külgazdaság Hivatalos: egyre jobban mélyül a szegénység Magyarországon
Székely Sarolta | 2021. május 12. 19:23
Súlyos problémára világít rá egy frissen megjelent adat a magyarországi szegénységgel kapcsolatban. A társadalom szegényebb rétegének helyzete évről-évre egyre kilátástalanabb, ők a gazdaság fejlődéséből és a bérek, jövedelmek növekedéséből semmit nem tapasztalnak gyakorlatilag. Ez a láthatóan leszakadó réteg az út szélén maradt - ez már könnyen kijelenthető az adatok tükrében.
Makro / Külgazdaság Az Európai Bizottságnál a magyar helyreállítási alap terve
MTI | 2021. május 12. 18:31
Az 5800 milliárd forintos keretből 2500 milliárdot hívnánk le.
Makro / Külgazdaság Júniusban kezdhetnek oltani a Szputnyikkal a szlovákok
MTI | 2021. május 12. 17:51
Megérkezett a jóváhagyás az oroszktól. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre gyilkosabb a harc a világ vakcinagyártói között
Káncz Csaba | 2021. május 12. 17:24
A Biden-kormányzat a vakcinagyártók szellemi jogainak feloldási javaslatával Kína alá fűtene. Berlin azon dolgozik, hogy a BioNTech cég az mRNS technológia terén a világ gravitációs központja legyen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság TASZ: ezekkel az eszközökkel akadályozzák a független sajtót
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 15:48
A független sajtó működéséről, illetve annak akadályoztatásáról készített ismét kutatást a Társadalom a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet, különös tekintettel a koronavírus-járvány hatásaira.
Makro / Külgazdaság A kormány miatt bukik a hatéves bérmegállapodás
Baka F. Zoltán | 2021. május 12. 14:37
Nem csökken 12 százalékra a szochó a 2022-es határidőre.
Makro / Külgazdaság Jobban nőhet a magyar gazdaság idén Brüsszel szerint, mint korábban várta
MTI | 2021. május 12. 14:10
Fél százalékponttal nagyobb növekedést prognosztizálnak 2021-re, mint tették azt februári előrejelzésünkben.
Makro / Külgazdaság NAV: adózni kell júliustól az EU-n kívül érkező olcsó áruk után
MTI | 2021. május 12. 12:53
Az e-kereskedelem európai uniós szabályozásában két lényeges változás lép életbe júliustól: megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége, de az áfafizetés egyszerűbbé válik - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Szennyvízadatok: úgy tűnik, a terasznyitás nem emelte meg a fertőzések számát
Privátbankár.hu | 2021. május 12. 12:25
Az Operatív törzs mai tájékoztatóján megtudhattuk, hogy holnap startol a 16-18 évesek oltási kampánya, a várandósok oltási ajánlásában pedig változás történt.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.