5p
A TakarékBank az autóipari termelés felfutása, valamint a beruházások vártnál dinamikusabb növekedése miatt javította idei növekedési előrejelzését, így az előzőleg prognosztizált 2,2 százalék helyett 2,5 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülést vár Magyarországon.
Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) szenior elemzője szerdán Budapesten a bank legfrissebb makrogazdasági előrejelzését ismertető sajtótájékoztatón hangsúlyozta: kiszélesedett a gazdasági növekedés bázisa. 

Előrejelzésük szerint az államháztartási hiány sem idén, sem jövőre nem haladja meg a 3 százalékot: 2014-ben 2,9, 2015-ben pedig 2,6 százalék lehet a deficit, míg az infláció idén átlagosan 0,8 százalék, jövőre 2,6 százalék lehet. 

A TakarékBank várakozásai szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa márciusban még csökkenti a jegybanki alapkamatot, amely így 2,55 százalék lehet, de utána vége szakad a kamatcsökkentési ciklusnak, idén ősszel pedig kamatemelési sorozat kezdődhet, amelynek eredményeképpen 2014 végére 2,75-3 százalékra emelkedhet az alapkamat - ismertette a szakértő.

Geopolitikai kockázatok

Suppan Gergely kifejtette, a magyar gazdaság szempontjából támogató a külső környezet: mind Európában, mind Amerikában dinamizálódik a gazdasági növekedés, bár a feltörekvő gazdaságok lassuló növekedése, továbbá az éleződő geopolitikai konfliktusok nagy kockázatot jelentenek. A belső keresletet fogyasztási oldalról főként a növekedésnek induló reáljövedelmek és a munkaerő-piaci folyamatok javulása, beruházási oldalról pedig a bőségesen rendelkezésre álló külső és belső finanszírozási források élénkítik.

A TakarékBank szerint a tavaly megélénkülő növekedési dinamika idén, és részben 2015-ben is kitarthat, és a vártnál is kedvezőbb bővülési ütemeket eredményezhet, mivel számos jelentős új feldolgozóipari kapacitás mostanában kapcsol teljes fordulatszámra. A potenciális növekedést meghatározó tényezőkben - humántőke, üzleti környezet - még csak kisebb mértékű a javulás, így ahhoz, hogy a mostanában megélénkülő növekedés állandósulhasson, ezek fejlesztésében további lépésekre lesz szükség - mondta Suppan Gergely.

Mérsékelt infláció

2015-ben a növekedési ütem kissé lassulhat, mivel számos egyedi hatás, mint például az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) már nem jut szerephez, de az alapvető folyamatok szintjén tovább tarthat majd a javulás. A TakarékBank elemzői a lassulás ellenére 2015-ben is 2 százalékot meghaladó, 2,4 százalékos GDP-bővülést prognosztizálnak.

Az inflációs várakozásokkal kapcsolatban Suppan Gergely elmondta: az alacsony keresleti nyomást jól mutatja, hogy bár februárban kikerült a bázisból az egy évvel korábbi rezsicsökkentés hatása, mégis csak 0,1 százalékra emelkedett az infláció, és a maginfláció is 3 százalék alá került.

A TakarékBank szerint várhatóan továbbra is igen mérsékelt marad az infláció: lényegében a harmadik negyedév végéig nem fogja meghaladni az 1 százalékos mértéket, és év végére is csak 2 százalékig szökik fel.

Csökkenő pálya?

Alig egy hónapja jött ki az Európai Bizottság prognózisa: szerintük az adósságráta nőni fog - márpedig az alkotmány ezt nem engedné meg. Részletek >>

Suppan Gergely elmondta: a munkaerőpiac fő mutatóinak alakulását továbbra is az aktív állami foglalkoztatáspolitika és a szabályozási környezet változásai határozzák meg, de már a versenyszektor növekvő munkakereslete és a foglalkoztatási kilátások javulása is érzékelhető a számok mögött. A magánszektorbeli foglalkoztatás növekedése a közmunkaprogram intenzitásának esetleges csökkenése mellett is a munkanélküliségi ráta további visszaesését eredményezheti: a TakarékBank elemzői 2014-ben 9,7 százalékos, 2015-re pedig 9,5-9,6 százalék körüli éves átlagos értékre számítanak.

A szakértő kitért arra is, hogy 2013-ban továbbra is csökkenő pályán maradt a GDP-arányos államadósság, és a gyorsuló gazdasági növekedés az elkövetkező két év folyamán kedvezhet ennek a mutatónak is, így 2015 végére 77,5 százalék közelébe várható az államadósság a GDP arányában.

Enyhült a sebezhetőség

A külső finanszírozási képesség már a GDP 5 százalékát is jóval meghaladta tavaly, jelentősen enyhítve a magyar gazdaság sebezhetőségét. Idén pedig a 6 százalékos mérték sem kizárt, és még 2015-ben is csak kissé csökken a többlet - hangsúlyozta Suppan Gergely. Hozzáfűzte: a GDP-arányos bruttó külföldi adósság ugyan még magas marad, de évente stabilan 5-6 százalékponttal mérséklődik, így 2015 végére már alig haladja meg a 100 százalékot. A mindössze hat év alatt elért jelentős javulás (2009-ben ez a mutató még 150 százalék volt) vélhetően erősíti a befektetők bizalmát Magyarország iránt.

Oszlay András, a TakarékBank osztályvezetője Magyarország hitelminősítői besorolásával kapcsolatban kiemelte: bár Magyarország növekedési teljesítménye javuló, de nem kiugró a közép-kelet-európai térségben, legalábbis nem azokkal az országokkal szemben, amelyek Magyarországnál jobb minősítéssel rendelkeznek. Azon alapösszefüggés alapján, hogy ahol nagy az államadósság, ott átlagon felüli növekedésnek kell lennie a felminősítéshez, vagy fordítva, nem tűnik úgy, hogy a hitelminősítők a közlejövőben felminősítenék Magyarországot - fűzte hozzá.



LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG