1p
Labdarúgás egy újabb sorsdöntő EU-csúcs árnyékában. Felállítottuk a maastrichti táblát, ahol nem elég pár bicikli csel a győzelemhez.

A PIIGS-országok közül csak Írország esett ki a jelenleg is zajló labdarúgó Európa-bajnokságról a csoportkör után, míg a fiskális fegyelem mintapéldáinak tekintett skandinávok már búcsúztak is. A mentőcsomag, úgy tűnik, plusz motivációt is jelent egyes válogatottaknak. Nem vicc.

A disznók
A válság kitörése után alkotott - meglehetősen sértő - mozaikszó a következő országok kezdőbetűjéből áll össze: Portugália, Olaszország, Írország, Görögország, Spanyolország. A pigs szó angol jelentése: disznók - az elnevezés arra utal, hogy ezek az országok nem tartották be a maastrichti kritériumokat, főleg ami az államadósság mértékét illeti, és ezzel tovább mélyítették a 2008-ban kitört nemzetközi válságot.

A krízis lehetséges megoldásai közül Németország egyértelműen a fiskális fegyelmet részesíti előnyben - naná, a német gazdaság eddig pörög, a többiek viszont nem veszik ezt jó néven, hiszen a takarékoskodás a gazdaság zsugorodásával jár együtt. A GDP felpörgetése viszont éppen hogy az adósságot emeli...

"Hozzad el nekünk Merkelt!"

Éppen ez a vita lesz a következő uniós csúcs főtémája, addig azonban még tart a foci Eb, vagyis a vitázó felek a focipályán is lejátszhatják ezt a "meccset". Nemcsak a gondolattal játszunk el, komoly dolgokról van itt szó!

A görög válogatott tagjai az Európa-bajnokság előtt odaálltak a pénzügyi mentőcsomagot szintén nemcsak hírből ismerő portugál szövetségi kapitányuk elé és annyit kértek tőle: "Hozd el nekünk Merkelt!". Santos kapitány komolyan vette a kérést, az ország válogatottja lehetetlen helyzetből jutott tovább épp a sorsdöntő, megismételt görög választások előtti napon, és a Nazionalelf ellen lép pályára a következő körben. A görögök úgy érzik, Németország gyámkodik felettük, ez pedig sérti az önérzetüket, a válogatott tagjai számára valóban plusz motivációt jelent, hogy pályára léphetnek a németek ellen, ráadásul akár ki is ejthetik őket.

Készülnek a görögök: Merkelt akarták, megkapták. Fotó: UEFAA fiskális fegyelemmel jellemezhető országok közül csak a németek jutottak tovább a csoportkörből, viszont ők az egyedüli még 100%-os csapat a tornán, három meccsből hármat nyertek, ráadásul a halálcsoportból jutottak tovább - tulajdonképpen mindenfajta megerőltetés nélkül.

Nézzük a csoportokat!

Mikor a válság elérte az EU-t és 2010-ben a huszonhetek recesszióba süllyedtek, az egyetlen ország, melynek gazdasága növekedést mutatott Lengyelország volt. A házigazda az utolsó csoportkörben bukta a továbbjutást, a deficit és az államadósság szintjét tekintve is náluk jobban álló csehek verték meg az azóta lemondott Smuda kapitány fiait. A lengyel GDP-t ugyanakkor meglökheti a kontinensviadal, a Forbes gazdasági hetilap becslései arra utalnak, hogy 2,1 százalékos többlet GDP-növekedés várható az Eb következtében a 2008-2020 közötti időszakba

A csoport

GDP Deficit1 Államadósság2
Csehország (6 pont)3 0% - 2,9% 41,2%
Görögország (4) -4,7%
- 7,4%
165,3%
Lengyelország (4) 2,7%
- 3,0%
56,3%
Oroszország (2) 4,5% - 1,3% 10%

1 Az EU-tagoknál a Bizottság tavaszi, 2012-es előrejelzését vesszük alapul, a nem EU-tagoknál a OECD valamint a Világbank prognózisait.
2 Az államadósságnál a 2011-es értékeket vesszük alapul (a GDP aranyában).
3Az Eb csoportkörei után megszerzett pontszám, az országokat a csoport végeredménye alapján listáztuk a táblázatokban.


 

B csoport
GDP Deficit Államadósság
Németország (9 pont) 0,7% - 0,9% 81,2%
Portugália (6) -3,3% - 4,7% 107,8%
Dánia (3) 1,1% - 4,1% 46,5%
Hollandia (0) - 0,9% - 4,6% 65,2%


Ha csak a fegyelem számított volna, a csoportkörből inkább a dánoknak kellett volna továbbmenniük a németek mellett. A hollandok sem állnak rosszul éppen, bár a deficit náluk "lesre futott", az előző években és jövőre is a 3%-os határ alatt lesz, csak idén ugrik ki ilyen magasra. A külpiacokra utalt Hollandia ugyanakkor megérzi a kereskedelmi partnerek válságát, az Oranje gyászos leszereplésével pedig valószínűleg a kereskedők sem járnak jól: egy ideig biztos kevesebb fogy majd a válogatott mezeiből, a világbajnoki ezüstérmes pont nélkül távozott a tornáról.

Addig nyújtózkodj, amíg... Fotó: UEFAA 2011 tavaszán 80 milliárd eurós mentőcsomaggal a csőd széléről visszarántott Portugália továbbra is nehézségekkel küszködik, de a hitel fejében tett vállalásainak nagyjából eleget tesz. Az államdósság így is 100% felett van, és az ország durva recesszió előtt áll - a focipályán jobban megy nekik.

Nézzük a disznóólt!

C csoport
GDP Deficit Államadósság
Spanyolország (7 pont) -1,8% - 6,5% 68,5%
Olaszország (5) - 1,4% - 2,0% 120,1%
Horvátország4 (4) 0,5% - 0,2% 40%
Írország (0) 0,5% - 8,3 108,2%

4 IMF-adatok.

A C jelű négyes az ól, vagy nyugodtan hívhatjuk PIGS-kvartettnek is, hiszen itt vannak a spanyolok, az olaszok és az írek is. Ezek a srácok aztán igazán tudhatnák, mi az a szolidarítás, a valóságban azonban mégsem kedvelhetik annyira egymást... A spanyolok nagyon közel kerültek ahhoz, hogy külső pénzügyi segítséget kérjenek (és ebbe nincs benne az a 100 milliárd euró, amit az ESM-ből kapnának a bankjaik feltőkésítésére...), az olaszok feje fölött is ott lebeg egy csomag, a két ország állampapírjaiból pedig korábban az EKB vásárolt nagy tételben, hogy lehűtse a hozamokat. Írország 2010 novemberében kapott egy 85 milliárd eurós mentőövet, ennek feltételeit most újratárgyalnák, miközben a spanyolokra mutogatnak, hogy bezzeg nekik nem kell súlyos árat fizetni a segítség fejében.
Azt azért az írek is érzik, hogy van vaj a fülük mögött, egy szurkolói csoport például úgy indult útnak az Eb-re, hogy a német kancellárnak üzent: "Angela Merkel azt hiszi, hogy dolgozunk".Az egyedüli, aki az általunk alapul vett mutatók szerint jól áll ebben a csoportban az az ország, amelyiket nem nyomja a maastrichti kritériumok súlya: a csatlakozás előtt álló horvátok államháztartási hiánya példásan alacsony, miközben az államdósság szintje 40% - pontosan annyi, amennyi 2008-ban volt Spanyolországé...

Magas államadósság? Cumi.

A fogadás szenvedélyének igen nagy kedvvel adózó olaszoknak csak ajánlani tudjuk, hogy a biztos nyereséghez elég, ha megteszik, az államadósságuk még egy ideig biztosan a GDP 120%-a körül lesz. Ez az érték Olaszország esetében tulajdonképpen "szokásosnak" is tekinthető, az adósság nagyjából négyötöde belföldi kézben van, ezért önmagában annak magas szintje nem növeli az ország kiszolgáltatottságát. A maastrichti elvárás ugyanakkor továbbra is 60%. Az olaszok tulajdonképpen eljátsszák, hogy felrúgták őket, miközben nem okoz nekik különösebb szívfájdalmat  a magas adósság, a kormány takarékossági programjába pedig szép lassan belenyugodtak az emberek.

 


A házigazda csoportjában: a magas államadósság előny!

D csoport
GDP Deficit Államadósság
Anglia5 (7 pont) 0,5% - 6,7% 85,7%
Franciaország (4) 0,5% - 4,5% 85,8%
Ukrajna (3) 3%6 - 5% 44,2
Svédország (3) 0,3% - 0,3 38,4%

5 Az Egyesült Királyságra vonatkozó adatok (Skócia és Wales nem jutott ki az Eb-re).
6 Az IMF tavaszi előrejelzésében 3%-ra vágta vissza a korábbi 4,8%-os növekedési prognózisát.Ha az adósságválsággal küzdő kontinens labdarúgó szövetsége a maastrichti kritériumok teljesülésének arányában plusz pontokat osztogatott volna a csoportkörben, jutalmazva azokat, akik maastrichti kritériumokat teljesítik, akkor a svédek és az ukránok már a legjobb nyolc között lennének, a valójában továbbjutó angolok és franciák pedig csomagolhatnának.

A szurkolói visszajelzések alapján Ukrajna jó házigazda volt eddig, ennél több jót elmondani nehéz az országról, hiszen vajmi keveset tudott teljesíteni az Eb-rendezés feltételei közül: nem véletlen, hogy a 16 induló válogatott közül csak 3 döntött úgy, keleti szomszédunknál lesz a szálláshelye (közülük pedig az egyik maga az ukrán válogatott volt...). Kevés szálloda, el nem készült szálláshelyek, autópályák, csillagászati árak és a szervezés körüli folyamatos botrányok miatt valószínűleg az ukrán gazdaság sem nyer majd annyit az Eb-vel, mint az előzetesen várták a rendezők. A turisták nagy része inkább Lengyelországot választja, Ukrajnában még a hazai csapat első meccsén sem volt teltház.

Nézzük a maastrichti táblázatot!

A csoportkörben elért eredményekhez hozzávesszük a maastrichti kritériumokat is, lássuk, így ki lennne az Európa-bajnok!

 

A csoport:
Csehország - 7 pont
Lengyelország - 5 pont

Ha a maastrichti kritériumok nem teljesítése miatt pontokat vonnánk le a résztvevőktől (figyelembe véve a 3,1%-os inflációs referenciaértéket is), és plusz ponttal jutalmaznánk, ha azoknak megfelelnek, akkor az A csoportból Csehország (7 pont) és a házigazda Lengyelország ment volna tovább (egyenlő pontállásnál az államadósság szintje dönt, akié kisebb, az megy tovább).

B csoport:
Németország - 11 pont
Portugália - 5 pont

A B jelű négyesből ugyanilyen metódus alapján a továbbjutók névsora nem változott volna, a portugálok jó sok pontot fociztak össze ugyanis, a németek így 11 ponttal végeznének az élen, míg a hollandok -1 ponttal zárnának (csak az infláció lesz 2012-ben referenciaszint alatt a Németalföldön).
Az 5 pontos portugálok mögött a dánok egy ponttal lemaradva így is csomagolhattak volna (az Eb-n csak egy meccset nyertek).

C csoport:
Horvátország - 7 pont
Spanyolország - 5 pont

Ugyanígy zárna a "disznók" között Írország is, de érdekes módon itt találjuk az európa-bajnoki mezőny egyik országát, mely mind a három maastrichti kritériumnak eleget tesz (összesen kettő ilyen van a 16 induló közül), ez pedig Horvátország, aki az így besöpört 3 plusz pontjával könnyedén vezethetné a csoportot. Egy-egy pont levonás után a spanyolok mennének tovább másodikként, akiket az olaszok követnének (5 pont).

D csoport:
Svédország - 6 pont
Anglia - 6 pont

A D csoportban van a másik "maastrichti telitalálat": Svédország, mely az így szerzett 3 plusz ponttal máris a csoport élén találja magát, mögöttük pedig az angolok mennek tovább 6 ponttal. A Sarkozy elnöksége alatt még szintén a fiskális szigor mellett kiálló franciák 3 ponttal kulloghatnának haza egy ilyen maastrichti elszámolás alapján, az ukránok pedig utolsók lennének 2 ponttal.

Fotó: UEFAAz infláció menti a fél mezőnyt

Ha a focit és a gazdaságot vesszük alapul Németország nyerné a kontinensviadalt, és Horvátországé lesz az ezüstérem. Bár az Európa-bajnokságon nem osztanak bronzérmet (nincs is bronzmeccs), a harmadik helyre képzeletbeli táblánkon a három 6 pontos csapat közül a svédek futnának be, mert nekik a legalacsonyabb az államadósságuk. A valóságban címvédő spanyolok csak a negyedik helyre lennének jók, az angolok pedig ötödikként végeznének.

A maastrichti táblákon amúgy a legtöbb válogatottat az mentette meg, hogy az inflációja a referencia alatt marad, ami jól mutatja, hogy kontinens szerte nagy probléma a hitelezés beszűkülése és a gyengélkedő fogyasztás.

Elgondolkodtató, hogy csupán két ország teljesíti az euróbevezetés kritériumait, ezek közül egyik sem eurózónatag, sőt, a horvátok még csak az uniónak sem tagjai...

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG