TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az alapkamat változatlan maradt, a márciusi Inflációs Jelentés azonban már pontosabb képet fest az idei évről.

Változatlanul hagyta a kamatokat a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülésén, így a 3 hónapos betéti kamat változatlanul 0,9 százalék, az egynapos betéti kamat pedig -0,15 százalék. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: A jegyzőkönyv szövegezése továbbra is laza hangvételű maradhat, amiben a Monetáris Tanács megint hangsúlyozhatja, hogy a tagok többsége még hosszú ideig fenn akarja tartani a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet és az ösztönző pénzügyi kondíciókat.

Ürmössy Gergely szerint idén nem változnak sem a jegybanki, sem a bankközi kamatok, a jelenlegi várakozások alapján 2019 második félévében indulhat el legkorábban a magyar bankközi kamatok emelkedése – ez azonban nagyban függ a hazai és nemzetközi inflációs folyamatoktól, valamint az Európai Központi Bank monetáris politikájától is.

Vannak még lazító eszközök

A Takarékbank elemzője szerint a közelmúltban a jegybank nem szokványos eszközökkel kívánta finomhangolni a monetáris politikát. Ennek egyik legfontosabb eszköze a 3 hónapos betétállomány szűkítése volt, hogy a kereskedelmi bankok a jegybank eszközeinek igénybe vétele helyett a reálgazdaságot finanszírozzák, ill. állampapírokat vásároljanak. Ennek hatására mélypontra süllyedtek bankközi kamatlábak, illetve a rövid lejáratú referenciahozamok.

Megbírságolták az egyik bankot – kulcsinfókat hallgattak el

Nem nézi jó szemmel az MNB, ha az ügyfelek tájékoztatásával szórakoznak. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Suppan Gergely elmondta: a monetáris tanács 2017 szeptemberében 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos betét 2017 év végétől fennálló állományát, de bővítette a swapeszközök állományát is, hogy a lazító hatás minél hamarabb érvényesüljön. Az MNB emellett egy célzott programot is indít, amelynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol.  Hozzátette: bár a jegybank legutóbbi előrejelzése szerint 2019 közepétől tartósan elérhető a 3 százalékos inflációs cél, mégis kiemelte, hogy a Monetáris Tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem, ha az infláció tartósan elmarad a céltól.

Márciusban lehetnek még érdekességek

Az Equilor elemzésében azt írja: az európai eszközvásárlási program szeptember végéig van érvényben, havi 30 milliárd eurós keretösszeggel. Az általános piaci várakozás alapján októbertől kivezethetik a programot, de ezt követően hosszú ideig 0 százalék maradna az alapkamat. A Fed ezzel szemben várhatóan március 21-i ülésén kamatot emel. A munkaerőpiaci folyamatok továbbra is kedvezőek, folytatódhat a pozitív trend, ugyanakkor a gazdasági növekedés üteme továbbra is mérsékelt. Nem világos még, hogy az idei évben összesen 2-3 vagy 4 ilyen lépés várható, az ezzel kapcsolatos bizonytalanság a magyar jegybank kommunikációjában is érezhető.

Jelentősebb eseményekre tehát márciusban kerülhet sor, az akkor megjelenő Inflációs Jelentés új jegybanki előrejelzései ugyanis világosabb képet festhetnek az idei évről. A belső folyamatokat illetően 2017-ben Magyarországon a maginfláció az MNB előrejelzésnél alacsonyabban alakult, jól látható, hogy a feszes munkaerőpiaci helyzet és a magasabb bérek sem emelték a szolgáltatószektor, sem a tartós fogyasztási cikkek árait. Hozzátették: 2018 nagy kérdése, hogy ez a helyzet megváltozik-e, ekkor a vártnál korábban is elérhetjük az árstabilitásnak megfelelő, MNB által kitűzött 3 százalékos értéket.

A márciusi ülésen már a januári intézkedések első hatásait is értékeli a jegybank, itt ugyanis már láthatóvá válik, ilyen hosszabb távú hatást lehet elérni a hosszabb lejáratú hozamok esetében, illetve hogy a hozamgörbe alakja hogyan módosul a feltétel nélküli kamatcsere-eszköz hatására. A hozamgörbe meredekségének csökkentése az MNB céljai szerint elősegíti az éven túl rögzített kamatozású hitelek arányának növekedését, hozzájárulva a pénzügyi stabilitás javulásához. Az MNB jelenlegi monetáris politikája alapvetően forintgyengítő, de a stabil fundamentumok (folyó fizetési és külkereskedelmi többlet, csökkenő adósságpálya, javuló hitelminősítői megítélés) ellensúlyozzák a hatást – tették hozzá az elemzésben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél