<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Putyin egyik legbizalmibb káderének ambiciózus terve több, egymásból következő projektre épül. A Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének 19 százalékát. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszország kiüti a fogát annak, aki megpróbál kiharapni belőle - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök tavasszal, a második világháborúban aratott győzelemről való megemlékezésen. Putyin anélkül, hogy konkrétumokba bocsátkozott volna, nehezményezte, hogy vannak, akik nyilvánosan kifogásolják, hogy Szibéria kincseit egyetlen ország birtokolja.

„Mindenki belénk akar harapni valahol, vagy valamit kiharapni belőlünk. De tudniuk kell azoknak, akik erre készülnek, hogy kiütjük a fogát mindenkinek, úgy, hogy ne tudjanak harapni. Ez nyilvánvaló. És ennek záloga a fegyveres erőink fejlesztése”

- mondta.

Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2021. szeptember 20-án. (Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK)Vlagyimir Putyin egy videókonferencián 2021. szeptember 20-án. (Fotó: EPA/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/ SPUTNIK)

Mivel azonban a Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének csaknem 19 százalékát, nyilvánvaló, hogy örökké nem lehet nukleáris fegyverekkel fenyegetőzni, más tervre is szükség van.

A terv részletei

A szeptember 2-4 között Vlagyivosztokban lezajlott „Hatodik Keleti Gazdasági Fórumon” egy olyan terv került bejelentésre, amely hosszú távú stratégiai kihatása lehet Oroszország jövőbeni fejlődésére. Szergej Sojgu védelmi miniszter – Putyin egyik legbizalmibb kádere - azt vázolta fel, hogy szükség lenne legalább három, de talán még inkább öt, egy-egy szférára specializálódott tudományos-ipari, gazdasági központ létrehozására, amelyek lendületet adhatnának Szibéria fejlődésének”.

Ezekben a városokban legalább 1-1 millió ember lakna, és ezek a metropoliszok nemcsak az orosz állampolgárok, hanem a FÁK országaiban lakó oroszok - egyben Szibéria fejlődése számára is - új lehetőségeket biztosítana. A Kreml elkötelezettségét mutatja, hogy szeptember 27-én Sojgut nevezték ki a teljes kelet-szibériai térség fejlesztési kormánybiztosának.

Sojgu rendkívül ambiciózus terve több, egymásból következő projektre épül. Először is Bratszk és Krasznojarszk között a nagyszabású ipari központ jönne létre, amely a ritkaföldfémek kibányászására és feldolgozására épülne. Másodszor, egy úgynevezett „Erdészeti és Építőanyag” klasztert hoznának létre a Leszoszibirszk (Krasznojarszki határterület) városa közelében.

hirdetés

Harmadszor, Kanszk (Krasznojarszki határterület) városa közelében egy olyan új klasztert hoznának létre, amely szén-vegyészeti termelésre, valamint különböző műanyagok feldolgozásra támaszkodna. Sojgu csak röviden tett említést a „Szibériai jelzálogról”, amely alacsony kamatozású hitelt biztosítana azon dolgozóknak és szakértőknek, akik hajlandóak lennének az új városokba költözni a Távol-Keleten.

Szakértői kérdőjelek

Ezeknek a projekteknek a megvalósításához nyilvánvalóan főként állami források bevonása lenne szükséges. De a szakértők többsége erős kétségeit fogalmazza meg Szibéria vonzerejével kapcsolatban a telepesek számára. Nevezetesen, a Szovjetunió felbomlása óta a szibériai és távol-keleti makrorégió – amely Oroszország teljes területének negyedét foglalja el – elvesztette népességének csaknem 19 százalékát. A jelenlegi népességszám 17 és 21 millió között van, Oroszország teljes népességének mintegy 11,6 százaléka.

Ráadásul az országban rendkívül alacsony a belső mobilitás és így Szibéria nem igazán bizonyulhat mágnesnek a képzett szakembereknek és családjaiknak. Az orosz szakértők inkább azt javasolják, hogy Moszkva a tervezett óriási összeget fordítsa a szibériai városok munkanélküliségi problémáinak kezelésére és a lerobbant infrastruktúra felpofozására.

Sojgu terve vihart kavart az orosz politikai osztályban, de a támogatók többségbe kerültek. Ők emlékeztetnek a szovjet korszakbeli új városokra az Urálban és Szibériában, legyen az Komszomolszk-on Amúr (jelenlegi népesség 240 ezer fő, Bratszk (230 ezer), Norilszk (181 ezer) és Magadan (90 ezer). Szintén a szovjet korszakra emlékeztetnek azok az egyre hangosabb javaslatok, miszerint a börtönök lakóit kellene felhasználni a veszélyes arktikus és szibériai megaprojektek kivitelezésére.

A kínai veszély

De arról se feledkezzünk el, hogy stratégiai távlatban az esetleg terjeszkedő Kína miatt is fontos lenne Szibéria benépesítése, gazdasági fejlesztése, fogalmazzunk úgy, belakása. A 2016-ban jóváhagyott földosztási program célja az „orosz Távol-Kelet” benépesítése és fejlesztése volt. Ehhez ingyen földterületet biztosít az állam, amelyet öt évig nem lehet eladni.

Kezdetben csak orosz állampolgár igényelhetett ingyenes földbirtokot, azonban egy évvel a projekt bevezetése után Putyin elnök azt javasolta, hogy terjesszék ki azokra a külföldi állampolgárokra is, akiknek felmenői orosz területeken születtek. A programban érintett körzetek közé tartozik az Amur terület, a Csukotka autonóm körzet, a Zsidó autonóm terület, a Habarovszki határterület, a Korják autonóm körzet, a Magadán terület, a Primorszkij határterület, a Sakha (Jakutföld) Köztársaság, a Szahalin terület, valamint Kamcsatka is.

Jelenleg Oroszország közel 200 millió hektár mezőgazdasági földterülettel rendelkezik, amelyből mintegy 30 millió állami tulajdonú és kihasználatlan. Van tehát miből osztani, főképp Szibériában és a Tengermelléken, amely régiók fejlődésének legfőbb akadálya az emberhiány. Persze, az emberek addig nem rohannak Szibériába, amíg az nem lesz számukra vonzó.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Makro / Külgazdaság Nem akármilyen hét áll előttünk: sok mindenről lehull a lepel
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 16:34
Több statisztika is megjelenik a jövő héten, közöttük a Privátbankár.hu friss Árkosár-felmérése, a novemberi infláció, az ipar októberi kibocsátása, a szálláshelyek októberi forgalma, a külkereskedelem októberi teljesítménye.
Makro / Külgazdaság Lerohanja-e Putyin Ukrajnát?
Káncz Csaba | 2021. december 5. 15:19
A keddi Biden-Putyin megbeszélésen Ukrajna mellett megvitatásra kerül Afganisztán, Irán, Líbia és Szíria kérdésköre is. Kielemezzük, hogy milyen tényezők befolyásolják most Putyin döntését Ukrajnával kapcsolatban. De mit gondol az orosz elemzők többsége? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mégis mire költi a pénzünket a kormány? Hiánypótló kiadvány készült
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 12:51
A kormány nem készít átfogó szemléltető anyagot a lakosság számára arról, mire, miből és mennyit költenek. Ezt a hiányt igyekezett pótolni a K-Monitor a közpénzek átláthatóságáért küzdő civil szervezetként. 
Makro / Külgazdaság Videó: Orbán Viktor bedobott egy húszezrest a perselybe
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 11:24
Facebook-videóból derül ki, hogy a miniszterelnök is kilátogatott az adventi vásárra a Bazilikához a hétvégén. Adakozott és mézskalácsot is díszített.
Makro / Külgazdaság Amerikai kémrepülő miatt riasztották az izraeli járatot - felszálttak az orosz vadászgépek
Privátbankár.hu | 2021. december 5. 08:43
Az oroszok azt állítják: két esetben is amerikai kémrepülők miatt kellett polgári gépeknek irányt változtatniuk.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós biznisz: miért francia vadászgépeket vett Horvátország?
Wagner Péter | 2021. december 5. 05:59
Emmanuel Macron francia elnök és Andrej Plenković horvát miniszterelnök múlt héten megállapodást írt alá 12 darab Dassault Rafale multifunkciós vadászgép vásárlásáról. Az üzlet a hosszú évek óta tartó horvát beszerzési erőfeszítésekre (és kudarcokra) tesz pontot, cserébe Zágráb egy potens repülővel oldotta meg az elkövetkező 20-30 év légierejének feladatait.
Makro / Külgazdaság Nálunk titok, Amerikában nyilvános - ennyit visznek haza a sztárszínészek
Elek Lenke | 2021. december 4. 17:21
Magyarországon egyelőre titok övezi, hogy melyik színész mennyit kap egy filmért, és hogy mekkora a vagyona. Az amerikaiak azonban szeretik mindezt tudni, és nyilvánosságra is hozzák a sztárok jövedelmét, olykor a gázsi nagyságát is. Az egyes magazinok listái között eltérések lehetnek. A helyezések egyben bizonyos fokú szakmai rangot is jelentenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor épp Varsóban védi meg Európát a többi konzervatív vezetővel
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 16:43
Konferenciáznak, ott van Marine Le Pen és Mateusz Morawiecki, de Matteo Salvini nem jött el.
Makro / Külgazdaság 18 omikronos utast találtak a holland hatóságok a Dél-afrikai Köztársaságból Hollandiába érkezett járatokon
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 13:56
A repülőgépek még múlt héten landoltak, így a tünetmentes fertőzöttek ma már el is hagyhatják a karantént.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló