<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping február 4-én találkozik a pekingi olimpia megnyitóján, ahol széleskörű megbeszélésre is sor kerül. Ha megindulnak az orosz csapatok, akkor az nagy valószínűséggel belobbanthatja a tajvani konfliktust is. Káncz Csaba jegyzete

A 2017 decemberében publikált, jelenleg is hatályos amerikai Nemzetbiztonsági Stratégia egy anarchikus nemzetközi arénát jelenít meg, ahol minden szuverén állam a fegyveres erejére kell, hogy támaszkodjon a saját biztonsága érdekében. Az anyag Moszkvát és Pekinget revizionistának bélyegzi, mint amelyek veszélyeztetik az amerikai globális hegemóniát. A kínai hadsereg „ki akarja szorítani az USÁ-t az Indo-csendes-óceáni térségből”, míg Moszkva „vissza akarja állítani a nagyhatalmi státuszát és befolyási övezetet akar létrehozni a határai közelében.”

A Nyugat gyenge lapokkal játszik

Nos, mintha napjainkra meg is érkeztünk volna a dokumentum által felvázolt a világba. Miközben a Moszkva és a NATO közötti párbeszéd gyakorlatilag megrekedt, a Kreml már a Távol-Keletről is vezényel át csapatokat az ukrán határ mellé.

Az világossá vált, hogy a Nyugat és Moszkva közötti megegyezés számára napról-napra szűkül a mozgástér. Megválaszolatlan kérdés, hogy a Kreml akar-e egyáltalán stratégiai stabilitást, hacsak az nem a saját elvárásainak felel meg. Márpedig a Nyugat nem fogja engedni az európai biztonsági rendszer kettéhasítását NATO-tagokra az egyik oldalon és a Kreml politikai játékterévé vált gyenge, periferikus nemzetekre a másikon. 

Peking és Moszkva erősödő kapcsolatai egyre komolyabb kihívást jelentenek az USA által vezetett szövetség dominanciájára. Fotó: depositphotosPeking és Moszkva erősödő kapcsolatai egyre komolyabb kihívást jelentenek az USA által vezetett szövetség dominanciájára. Fotó: depositphotos

De megijeszti-e Putyint az az Egyesült Államok, amely most nem akar harcolni Európában és az az Európa, amely képtelen háborút vívni?! Avagy megijesztik-e a Kreml-t a Nyugat belengetett szankciói, miközben az EU gázimportjának 42 százaléka Oroszországból jön és miközben a nyugati politikusok rettegnek attól, hogy saját választóikat recesszióval kelljen szembesíteniük? A világgazdasági károk akkora csapást vihetnének be Biden elnöknek és a demokrata pártnak, hogy el is felejthetik a 2022 őszi félidős kongresszusi és a 2024-es elnökválasztási reményeiket.

Az eurázsiai tengely

A Nyugat politikai nyomásának növekedése ráadásul még közelebb tolja egymáshoz Moszkvát és Pekinget. A Kreml által kiváltott katonai válság Hszi Csin-ping elnök előnyére válik, mivel elvonja Washington figyelmét a tajvani kérdésről. De ha megindulnak az orosz csapatok, akkor az nagy valószínűséggel kiválthatja a tajvani konfliktus belobbanását is.

A Peking és Moszkva között erősödő kapcsolatok egyre komolyabb kihívást jelentenek az Egyesült Államok által vezetett szövetség dominanciájára. Márpedig – 2019 novembere óta először – Putyin és Hszi február 4-én találkozik a Pekingi Olimpia megnyitóján, ahol aztán széleskörű megbeszélésre is sor kerül. 

Kína és Oroszország között átfogó stratégiai partneri kapcsolat áll fenn, ám hivatalos szövetségben nem állnak egymással. 

Közös hadgyakorlatok sora

A két állam az elmúlt évben két közös hadgyakorlatot tartott. Egyrészt augusztusban a Kína északnyugati részén fekvő Ninghszia-Huj Autonóm Területen közös terrorellenes földi- és légi hadgyakorlatot bonyolítottak le.

Másrészt Oroszország és Kína október 14. és 17. között hajtott végre haditengerészeti gyakorlatot a Japán-tengeren, alig leplezetten az AUKUS-szerződésre adott válaszként. A tíz orosz és kínai hadihajóból álló raj áthajózott Japán két legnagyobb szigete, a Hokkaidó és a Honsú közötti tengerszoroson. 

Ez volt az első alkalom, hogy kínai és orosz hadihajók hajóztak keresztül a Cugaru-csatornán, amely a Japán-tengert köti össze a Csendes-óceánnal, és hivatalosan nemzetközi vizeknek számít. Moszkva egyre inkább tudatában van annak, hogy csendes-óceáni flottájának képességei fokozatosan elmaradnak a kínai haditengerészetéi mögött.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október 12-én jelentette ki a geopolitikailag egyre feszültebb térséggel kapcsolatban, hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság elidegeníthetetlen része, "és ezt a világ legtöbb országa is így látja." Ennek kapcsán érdemes azonban kiemelni, hogy Moszkva a Dél-kínai-tenger határvitáival kapcsolatban továbbra sem akarja egyik fél pártját sem fogni.

A tengely föllazítása

Az eurázsiai tengely aláásásához a Fehér Háznak meg kellene gyengítenie Moszkva elkötelezettségét Peking és Teherán irányába. Ez azonban eddig nem sikerült, éppen ellenkezőleg.

Holott Henry Kissinger, az amerikai geopolitika doyenje éppen ezt javasolta Donald Trumpnak 2018 nyarán, a finnországi tárgyalásai előtt. Mint ismeretes, Kissinger nemzetbiztonsági tanácsadóként 1971-ben Kínát választotta le a Szovjetunióról, Trumpnak pedig újra az eurázsiai tengely megtörésére tett javaslatot, de most Moszkvának tett engedményekkel.

Wess Mitchell, aki Trump alatt volt a külügyminisztérium Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára, tavaly szintén a tengely megbontására tett javaslatot, mondván, egy kétfrontos háború Moszkva és Peking ellen "valószínűleg meghaladná" az amerikai hadsereg képességeit. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló