TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Biden klímaterve szerint az USA-nak 2050-ig 100 százalékban nettó zéró karbon kibocsátóvá kell válnia.  A demokrata elnökjelölt azt állítja, hogy neki nincsen különösebb külpolitika terve azon kívül, hogy "helyreállítsa az amerikai vezetést a világban". Káncz Csaba jegyzete.

Az Egyesült Államok nyugati partjain pusztító, példátlan intenzitású és kiterjedésű erdőtüzek mára beverekedték magukat az elnökválasztási kampány kiemelt témái közé. Trump elnök természetesen próbálja a rossz erdőgazdálkodást okolni a tüzekért, Joe Biden demokrata elnökjelölt pedig a maga részéről "klímagyújtogatónak" nevezi a Fehér Ház urát, amiért az nem hajlandó elismerni a globális felmelegedés szerepét a mostani katasztrófában.  

Biden klímaterve szerint az USA-nak 2050-ig 100 százalékban nettó zéró karbon kibocsátóvá kell válnia.  Azt is ígéri, hogy a zöld gazdaságra átállás több millió új állást fog létrehozni. A demokrata kormányzat természetesen visszatérne a Párizsi Klímamegállapodáshoz.

Nos, ezek a konkrét számszerüsített célok a kampányban jól hangzanak, mert begyűjthetik mind a környezetvédők, mind a kékgallérosok szavazatait, de Robert Stavins, a Harvard Kennedy School tanára szerint kormányra kerülve óhatatlanul olyan feszültségek keletkeznek a két tábor között, hogy a tervet borzasztó nehéz lenne végrehajtani. Az üvegházhatású gázok kibocsátása idén a világban a COVID-19 recesszió miatt mintegy 8 százalékkal fog esni – na, ezt a csökkenési ütemet kellene minden évben Bidennek tartani 2050-ig, ha az ígéretét tartani akarja!

Joe Biden és alelnök jelöltje Kamala Harris (Fotó: EPA / Adam Schultz) Joe Biden és alelnök jelöltje Kamala Harris (Fotó: EPA / Adam Schultz)

Ursula von der Leyen, az EU Bizottság elnöke szerdán az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését ígérte be 2030-ig – az 1990-es szinthez viszonyítva.  A politikai kihívás nagyságát itt is mutatja, hogy a cseh ipari és kereskedelmi miniszter tegnap már "irreálisnak" nevezte a tervet, egyben megjegyezve, hogy a Bizottság jobban tenné, ha előbb egyeztetné a céljait a tagállamokkal és abból vonna le következtetéseket.

Külpolitika Biden alatt

Biden azt állítja, hogy neki nincsen különösebb külpolitika terve azon kívül, hogy "helyreállítsa az amerikai vezetést a világban".  De az elnökjelöltet komoly meglepetések érhetik a COVID-19 járvány következtében megváltozott világban - kezdve mindjárt azzal, hogy a járvány kezelésének csődje miatt komolyan megroppant az USA tekintélye globálisan.  Washington Biden vezetésével minden bizonnyal visszalépne az Egészségügyi Világszervezetbe.  Arról már nem is szólva, hogy esetleg a Kereskedelmi Világszervezetbe is, hiszen az elmúlt napok fejleményei után esély van rá, hogy Trump még november 3-ai elnökválasztás előtt a WTO-ból is kivezeti országát.  

Közel-Kelet

Biden a múlt héten kiemelte egy interjújában, hogy elnökként nem vonná ki az amerikai csapatokat Afganisztánból, Szíriából és Iránból - mindezt annak ellenére, hogy az amerikai polgárok háromnegyede azonnal hazahívná a katonákat Afganisztánból és Irakból. Biden ezt egy nappal azután közölte, hogy a Pentagon bejelentette: az Irakban állomásozó amerikai csapatok számát még ebben a hónapban 5200-ról 3000-re csökkentik, az afgán kontingenst pedig november végéig vágják meg 8600 főről 4500 főre.  Biden visszatérne a nemzetközi iráni nukleáris megállapodáshoz (JCPOA), amelyből Trump egyoldalúan kilépett.

Eurázsiai tengely

Biden jóval keményebben lépne föl a putyini Oroszországgal szemben, mint Trump.  Kínával szemben a kemény kurzus fenntartását ígéri.  Akárcsak Trump, Biden "agresszív kikényszerítő lépéseket" fog tenni Kínával és minden olyan országgal szemben kereskedelmi téren, amelyeket deviza manipulátornak tart.  De Trumppal ellentétben ezt multilaterális szinten kívánja megtenni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump összefog a lengyelekkel és a románokkal – a nagy geopolitikai terv
Káncz Csaba | 2020. október 21. 13:45
A stratégiában Varsónak és Bukarestnek kiemelt szerep jut – nem véletlenül történtek meg az elmúlt években az amerikai rakétavédelmi bázisok telepítései ebben a két országban. Az egy hete elindított magyar–szlovén villamosenergetikai hálózatokat összekötő projekt is szerves része az észak-déli folyosónak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 75 milliós bírságot kapott a GVH-tól a Heineken
MTI | 2020. október 21. 10:17
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 75 millió forintra bírságolta a Heineken  Hungária Sörgyárak Zrt.-t - tájékoztatta a versenyhatóság közleményben az MTI-t szerdán.
Makro / Külgazdaság Nagyobb a kereslet, mint a kínálat influenzaoltásra
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:47
Orbán Viktor miniszterelnöknek már jutott a kormány által megrendelt 1,3 millió influenzaoltásból, de kérdés, hogy minden veszélyeztetett rétegnek is marad-e a soha nem tapasztalt nagy kereslet miatt.
Makro / Külgazdaság 48 magyar halt bele a koronavírusba
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 09:32
1423 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 50 180 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Akár 50 ezres ösztöndíjat is kaphatnak, akik ügyesen fociznak, kosaraznak, kézilabdáznak
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:34
Tovább alakul az állami sportakadémiai rendszer: ösztöndíjat vezetnek be és szabályozzák az átigazolásokat.
Makro / Külgazdaság Palkovics Lászlótól várják, hogy megkösse a 3 milliárd forintos csomagot Vidnyánszky Attilával
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 08:05
A kormány határozata értelmében 3 milliárd forintot kap az SZFE.
Makro / Külgazdaság Megint óriási pénzek mozdultak meg a költségvetésben - egy tárca nélküli miniszter a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 07:23
Összesen több mint 140 milliárd forintot rendezgetett át a költségvetésben a kormány a legfrissebb Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint. 
Makro / Külgazdaság Az inflációra figyel az MNB
Király Béla | 2020. október 20. 17:34
A jegybank kedden tartotta kamatdöntő ülését, ahol nem nyúltak a kamatokhoz. Értékelésében az MNB azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a világgazdaság helyreállításának sebessége körüli bizonytalanság továbbra is kiemelkedően magas.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-járvány: Netanjahu és az ultraortodoxok életveszélyes összejátszása
Káncz Csaba | 2020. október 20. 14:34
Az izraeli és az amerikai hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel kapcsolatban, akiknek vezetői figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. A fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök rá van utalva a vallásos pártok támogatására, ezért nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az MNB kamatdöntése
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 14:01
Ahogy azt előzetesen a piaci elemzők prognosztizálták, a jegybank változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak mértéke 0,6 százalék maradt.
Friss
hírlevél