9p

Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.

Egyre többet lehet arról olvasni-hallani, hogy a nyugati politikusok és a közvélemény egyre türelmetlenebb a nyár elejétől zajló ukrán ellentámadás sikertelensége miatt. De tényleg annyira sikertelen ez az ellentámadás?

Ha a visszafoglalt területeket nézzük, akkor mindenképp. Egészen elképesztő adat, hogy 2023-ban szeptember hónapig, tehát kilenc hónap véres küzdelme során összesen kicsit kevesebb, mint 1300 négyzetkilométer cserélt gazdát a körülbelül 600 ezer négyzetkilométer területű Ukrajnában. A mérleg ráadásul Oroszország felé billen. Főként a bahmuti csata nyomán az orosz erők most nagyjából 500 négyzetkilométerrel többet uralnak Ukrajnában, mint 2023. január 1-jén.

Összességében tehát Remarque nyomán azt lehetne mondani, hogy „Ukrajnában a helyzet változatlan”. De valóban az? Minden anyagi és véráldozat ellenére a frontok, és ezzel a konfliktus is befagyni látszik? Ne legyen kétségünk, ez jelen helyzetben Vlagyimir Putyin számára felérne egy győzelemmel. Ugyan a háborút a teljes Ukrajna feletti – valamilyen formájú – ellenőrzés megszerzéséért indította, az orosz haderő borzalmas veszteségei után Putyin már minden bizonnyal elfogadná, ha a megmaradt hódításait megtarthatná. Ne feledjük, az oroszok nagyjából Ukrajna ötödét továbbra is megszállva tartják – ezért is lenne elfogadhatatlan Zelenszkijék számára egy azonnali fegyverszünet és a status quo-t szentesítő megállapodás.

Változó célok

Azonban nem szabad az ukrán offenzíva eredményeit csupán a területi nyereségek alapján megítélni, még ha ez egy csábítóan kényelmes megoldás is, hiszen bár a front pontos helyzete nem mindig egyértelmű, azért a nagyobb településekről általában el lehet dönteni, melyik fél ellenőrzik azokat. Ezzel szemben a veszteségek, a két haderő általános állapota, illetve tartalékai tekintetében legfeljebb közelítő becslésekre, közvetett bizonyítékokra, harctéri beszámolókra, pletykákra és következtetésekre vagyunk utalva.

Csak hát a helyzet az, hogy – és ez már itt egy, a tényekre épülő, ám meg nem erősíthető feltételezés – az ukránok már jó ideje nem területek elfoglalására „hajtanak”, legalábbis nem elsősorban. Talán majd a háború vége után valamikor kiderülhet, hogy mi volt az eredeti ukrán haditerv az ellentámadás megindítása előtt. Ha azt gondolták – vagy esetleg a kézzel fogható eredményeket váró nyugati szövetségeseik nyomására azt állították –, hogy képesek lesznek néhány hét alatt átverekedni magukat a hónapokat alatt kiépített orosz aknamezőkön és a mélységben is kiépített védelmi állások rendszerein, akkor az súlyos félreismerése volt a helyzetnek. (Az ukrán erők nehézségeiről több cikkben is írtunk már, ebből egy a lenti dobozra kattintva olvasható.)

Mindenesetre az ellentámadás első időszaka óta az ukránoknak biztosan nem a minél gyorsabb előrenyomulás a céljuk. Hanem az orosz erők és képességek minél hatékonyabb pusztítása, minél kevesebb saját harci eszköz és katona feláldozásával. Félreértés ne essen, ez sem egy könnyen teljesíthető cél. Hadászati alapvetés, hogy egy offenzíva során a támadó fél veszteségei mindig jócskán meghaladják a védekező félét – legalábbis amíg nem sikerül mélységi áttörést végrehajtani és nagyobb csapategységeket bekeríteni, a védelmi vonalakat pedig hátulról-oldalról felgöngyölíteni.

Áttörés nem történt, a céljukat azonban elérték az ukránok. Az alábbi bejegyzéshez csatolt ábrákon a két haderő vizuálisan megerősített veszteségei vannak összegyűjtve 2023. június 1. és szeptember második fele között. Jól látható, hogy a gyalogsági csapatszállítók, illetve páncélozott csapatszállítók kategóriáján kívül az orosz veszteségek minden kategóriában messze az ukrán veszteségek felett vannak.

Az elesett vagy súlyosan megsebesült katonák számáról nem rendelkezünk ilyen adatokkal, és az időnként felröppenő, ilyen-olyan kiszivárgott jelentésekre, bennfentesek elkottyintásaira alapozott számok pedig túl nagy szórást mutatnak ahhoz, hogy el lehessen fogadni egy-egy számot a két oldal közelítő veszteségadatának.

Azonban az szinte biztos, hogy az arányok itt is az ukránoknak kedveznek. Az ukrán katonák átlagos kiképzettsége jobb, a tüzérségük most már a déli frontszakaszon egyértelmű fölényben van, a taktikájuk (éjszakai, kis egységekkel végrehajtott támadások, az orosz ellenlökések előli visszavonulás és azok tüzérségi támogatással történő visszaverése) is a kisebb veszteségekre van kihegyezve, ráadásul a nyugati harcjárművek is sokkal inkább úgy vannak tervezve, hogy megvédjék legénységük életét, mint a szovjet-orosz haditechnika.

Kimerülő tartalékok

Mint azt az orosz hadiiparról szóló cikkünkben is levezettük, az orosz hátország láthatóan nem képes pótolni a fronton elszenvedett eszközveszteségeket. Besorozható emberből még ugyan sok van Oroszországban, de a laktanyák, kiképzőtisztek száma korlátozott, így továbbra is egyre gyengébben kiképzett katonák fogják átvenni a harcképtelenné váltak helyét. (Újabb mozgósítási hullám is részben emiatt nem lesz a közeljövőben Oroszországban, az erőforrásokat a rendes éves sorozásban behívott újoncok is felemésztik a részletekért érdemes elolvasni Rácz András okfejtését az alábbi ajánlóra kattintva.)

Közben az ukránok egyre hatékonyabban támadják a Krímen átvezető orosz utánpótlási útvonalakat, illetve a fronton harcolóknak támogatást nyújtó orosz légierő, légvédelem és flotta képességeit is tudják rombolni.

Mindennek hatásai lassan-lassan azért a fronton is éreztetik a hatásaikat. Az elmúlt napokban a Robotinye környéki heves harcokban az oroszok az utolsó jól kiképzett légideszantos (VDV) egységeiket vetették be azért, hogy a módszeres ukrán előrenyomulást megállítsák, illetve felszámolják a védelmi állásaikban képződött „zsákot”. Tom Cooper szerint azonban ez az ellentámadási kísérlet teljes kudarcot vallott, és a harcokban két VDV-hadosztály három ezrede gyakorlatilag megsemmisült, maradványaik pedig – bár ez nem jellemző a VDV-egységekre – elmenekültek a csatatérről, miközben az ukránok néhány páncélozott jármű és néhány katona elvesztésével megúszták az összecsapást, mivel a munka dandárját a tüzérség végezte el.

Az elvesztett orosz elitalakulatok helyét zöldfülű mobikok (tapasztalatlan sorozott katonák) fogják elfoglalni, miközben az ukránok a múlt hét utolsó napjaiban Robitinye és Verbove környékén apokaliptikus léptékű tüzérségi össztüzet zúdítottak a megmaradt orosz állásokra. (Állítólag az orosz katonák el is nevezték ezt a területet a „halál háromszögének”.) A kiszivárgó hírek – ukrán részről persze teljes a titoktartás – szerint az ukránok három friss, nyugati eszközökkel felszerelt dandárt is erre a frontszakaszra vezényeltek, ezzel pedig lassan azért kialakulhat az az 5:1-hez  erőfölény, amelyet hadtudományi körökben egy sikeres áttörés feltételeként szokás meghatározni.

A túloldalon a megerősített orosz veszteségek között már egy 1944 és 1953 között gyártott D-44-es orosz löveg is feltűnt, mutatva hogy az orosz tüzérség veszteségei tényleg hatalmasak lehetnek. Cserébe az orosz légierő régóta nem látott aktivitást mutat szinte a teljes frontvonalon, a biztonságos távolságból elengedhető, félelmetes rombolásra képes 500 kilogrammos siklóbombákból is több csapódott be, de a front közeli és az ukrán hátországban végrehajtott dróncsapások intenzitását is növelték az oroszok. Ez is annak a jele lehet, hogy a fronton kritikus a helyzet, és az orosz hadvezetés időt akar nyerni arra, hogy megerősítse a védelmi vonalakon kialakult veszélyes szakaszokat. Az sem lehet véletlen, hogy éppen mostanában tűntek fel a fronton újra a Wagner zsoldoskatonái – az oroszoknak egyre nagyobb szüksége lehet harcedzett, jól kiképzett katonákra.

Persze tömeges orosz dezertálások vagy parancsmegtagadások nélkül az továbbra sem várható, hogy az állóháború hirtelen mozgóháborúvá változik, és néhány hét múlva az Azovi-tenger partján vagy a Krím útjain fognak dübörögni az ukrán Leopardok. De mostanra már kezdenek láthatóvá válni az első kudarcok óta alkalmazott ukrán taktika eredményei, és kezdenek körvonalazódni az orosz haderő teljesítőképességének korlátai. Egyes megszólalók szerint az ukránok Tokmak elfoglalását tűzték ki az offenzíva idén elérendő minimális céljának. Eddig úgy tűnhetett, hogy erre vajmi kevés esély van, különösen, ha a várhatóan hamarosan bekövetkező rossz időt, következésképpen a támadó műveleteket különösen megnehezítő sártengert, illetve az ukránok óvatosságát is számításba vettük. A mostani fejlemények alapján azonban érdemes lehet figyelni a híreket, mert lehet, hogy hamarosan a térképen is látható lesz, hogy az ukrán haderő immár megkérdőjelezhetetlenül fölénybe került ellenfelével szemben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Makro / Külgazdaság Odavágott Ficónak a szlovák államfő
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:06
A különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt.
Makro / Külgazdaság Sár, vér, robbanó drónok... és biciklik - nézze meg egyben az elmúlt napok legérdekesebb és legborzalmasabb háborús videóit
Litván Dániel | 2023. december 8. 14:55
Folyamatosan születnek a felvételek az ukrajnai frontokon és a frontoktól távolabb is, kiválogattuk az elmúlt napok leginkább figyelemreméltó képsorait közülük.
Makro / Külgazdaság Itt a PM hurrájelentése, jön az uniós pénz egy része
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 14:35
Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől – jelentette be Varga Mihály az ECOFIN ülés után Brüsszelben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG