<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az eurázsiai tengely átfogó feltartóztatása magában foglal stratégiai súlyú új lépéseket Európában, Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten. Az amerikai agytröszt friss jelentése szerint Washington nem számíthat NATO szövetségeseinek segítségére egy esetleges katonai konfrontáció esetén Kínával.  Káncz Csaba jegyzete 

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Joe Biden hatalomra lépése után Washington szinte azonnal megkezdte az eurázsiai tengely átfogó feltartóztatását. Világos üzenet volt Moszkva felé, hogy felfüggesztésre került az amerikai csapatok kivonása Németországból és a Pentagon az elmúlt napokban B-1 típusú nehézbombázókat telepített Norvégiába.

Növelik az aktivitásukatNövelik az aktivitásukat

Nyilván nem amerikai jóváhagyás nélkül zárnak be Ukrajnában orosz-párti médiumokat, az elmúlt napokban pedig Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) szankciókat hozott a Moszkvához közelálló párt vezetője ellen „terrorizmus finanszírozásának” vádjával. Viktor Medvedcsuk és a Kreml kapcsolatáról legyen elég annyit kiemelni, hogy a lányának Putyin elnök a keresztapja.

Középpontban a NATO

A Kaukázusban Grúzia témája kerülhet sorra a következő NATO csúcson. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elmondta a múlt havi szenátusi meghallgatásán, hogy támogatja az ország meghívását a védelmi szervezetbe. Moldovában az új, Nyugat-barát miniszterelnök, Maia Sandu pedig kijelentette, hogy az országában állomásozó orosz csapatokat fel kell váltani egy civil megfigyelő misszióval. 

A múlt heti, kétnapos NATO miniszteri tanácskozás is fontos bejelentéseket hozott Washington részéről a Közel-Kelet vonatkozásában, amely egy stratégiai váltást jelez előre Moszkva és Peking irányában. Jens Stoltenberg NATO főtitkár bejelentette, hogy a szövetség katonai kontingensét Irakban a jelenlegi 500 főről 4 ezer főre növelik.

Mindeközben Afganisztánt érintően a talibánokkal Katarban aláírt tavalyi megállapodás arról szólt, hogy a NATO idén május elsejéig kivonja 10 ezer fős katonaságát. Márpedig Washingtonból a mai napig sem érkezett utasítást arra, hogy kezdjék el bezárni a katonai infrastruktúrákat, amelyeket két évtized alatt építettek föl. Minden jel szerint tehát az amerikai történelem leghosszabb háborúja Oroszország és Kína szomszédságában folytatódni fog.

Stoltenberg kijelentette a miniszteri tanácskozáson, hogy a 2010-ben kidolgozott NATO „Stratégiai Koncepciót” alapjaiban át kell dolgozni, hogy az tükrözze az orosz és kínai kihívást.  Az új stratégiát várhatón a szövetség idei csúcstalálkozóján fogadják el. Az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin pedig „üdvözölte a NATO szövetségesek azon felismerését, hogy Kína növekvő befolyása nemzetközi politikai kihívást jelent a transzatlanti biztonság számára”.

Kína korlátozott képességei

Ezek a közel-keleti és közép-ázsiai hírek Kína számára is felettébb nyugtalanítóak. A 10 legnagyobb kőolajszállító állam közül hat a Közel-Keleten található. Márpedig napjainkra Kína lett a világ legnagyobb kőolajimportőre, megelőzve az Egyesült Államokat. Az új nagyságrendek érzékeltetésre érdemes kiemelni, hogy 2019-ben az USA 1,03 milliárd dollár értékben importált kőolajat Szaúd-Arábiából, míg Kína 9,34 milliárd dollár értékben.

Márpedig Kína rendkívül korlátozott erőkivetítési képességgel rendelkezik a térségben. Ahogyan Krajcsír Lukács kifejti a nemrég megjelent Változó Világrend című tanulmánykötetben, sokáig nem is létezett olyan hivatalos dokumentum, amelyben összefoglalták volna a Közel-Kelettel kapcsolatos legfontosabb kínai prioritásokat. Erre egészen 2016-ig várni kellett, amikor az év elején a Kínai Kommunista Párt nyilvánosságra hozta történelmének első, kizárólag az arab országokkal foglalkozó China-Arab Policy Papert.

Ez a dokumentum létrehozta az ún. „1+2+3 kooperációs mintát”: ebben az 1-es a magot, vagyis az energetikát jelenti; a kettes az infrastruktúra fejlesztését és szállítási útvonalak (Új Selyemút, BRI) biztosítását képezi; a hármas szám alatt pedig a három áttörést értik, vagyis a nukleáris energiában, megújuló energiaforrásokban és űrkutatásban (ennek része, hogy már az egész Közel-Keleten átálltak a kínai BeiDou navigációs rendszerre) való együttműködést. Nem sokkal a bejelentés után Hszi Csin-ping elnök először utazott a Közel-Keletre, és több százmillió dollár értékű infrastrukturális, energetikai és kereskedelmi szerződéseket hozott tető alá Szaúd-Arábiával, Egyiptommal és Iránnal.

A CFR figyelmeztet

Az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) jó ütemérzékkel megjelentetett februári jelentése figyelmeztet arra, hogy Washington nem számíthat NATO szövetségeseinek segítségére egy esetleges katonai konfrontáció esetén Kínával. A jelentés kiemeli, hogy a technológiai ügyektől kezdve Hongkong kínai bánásmódjáig az amerikai szövetségesek vonakodtak Washingtont támogatni, amikor provokatívnak érezték a stílust, vagy komoly gazdasági árat kellett volna fizetni érte.

A jelentés leszögezi, hogy egy amerikai-kínai háború esetén Japán esetleg nem csatlakozik a harchoz, tekintve belpolitikáját és alkotmányos korlátait. A dolgozat figyelmeztet, hogy amerikaiak milliói veszthetik életüket az emberiség történelmének első nukleáris összecsapásában.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Trump szélsőségesei – a Capitolium támadói most 20 évet kaphatnak
Káncz Csaba | 2022. január 18. 18:41
Új fejlemény, hogy az Igazságügyi Minisztérium most több támadót a kormány megdöntésére tett összeesküvéssel vádol - ennek pedig 20 év a maximális büntetési tétele.  Két hete Alejandro Mayorkas, belbiztonsági miniszter az erőszakos szélsőségeseket az Egyesült Államokat fenyegető „legjelentősebb, terrorizmussal összefüggő veszélyének” nevezte.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megcsörrent a telefon: Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:31
Gratuláltak, áttekintettek, megbeszéltek. 
Makro / Külgazdaság Ennél nagyobb kockázat most nem fenyegeti Magyarországot
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:11
Globálisan a kiberkockázatok, míg Magyarországon a világjárvány kockázata az első számú üzleti fenyegetés 2022-ben az Allianz kockázati barométere szerint.
Makro / Külgazdaság Az új EP-elnökkel is meggyűlhet a baja az Orbán-kormánynak
Wéber Balázs | 2022. január 18. 15:47
Néppárti elnököt választottak ma az Európai Parlament élére. Roberta Metsola megválasztása gyakorlatilag egy 2019-es alku eredménye. Vezetésével az EP várhatóan ugyanolyan kritikus lesz az Orbán-kormánnyal szemben, mint eddig volt. Győri Enikő fideszes EP-képviselő ugyanakkor békülékeny hangnemet ütött meg az új elnökkel szemben.
Makro / Külgazdaság Nem reális, hogy Oroszország megszállja Ukrajnát a török elnök szerint 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:47
A térség már nem tud elfogadni háborút - mondta Recep Tayyip Erdogan. 
Makro / Külgazdaság Varga Mihály kiakadt az Európai Bizottságra 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 14:16
A pénzügyminiszter szerint Brüsszel politikai okok miatt késlelteti a helyreállítási forrásokat. 
Makro / Külgazdaság Megérkezett az újabb hullám: elszabadult a járvány Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 13:01
Egyre gyorsabban terjed az omikron, az országban egy hét alatt csaknem megduplázódott a fertőzésszám.
Makro / Külgazdaság Néppárti politikus lett az Európai Parlament új elnöke
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:29
A plenáris ülésen Roberta Metsolát választották meg a képviselők új elnöknek ma délelőtt.  
Makro / Külgazdaság A nap képe: ilyen az, amikor összefutunk Orbán Viktorral
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:13
A miniszterelnök a napokban Szolnokon járt, ahol éppen szembe jött vele a helyi polgármester.
Makro / Külgazdaság Kiugróan magas az új fertőzöttek aránya itthon, elhunyt 94 beteg
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 09:30
Magasan stagnál a napi halottak száma Magyarországon.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló