<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az izraeli politikai osztály fauszti alkuja az ultraortodoxokkal elképesztő hiba volt, az ország válaszúthoz érkezett. Egy tanulmány szerint Izrael „vallásos állam” felé halad, miközben a lakosság aggódik, hogy országuk „zsidó típusú Iránná” válik.  Káncz Csaba jegyzete.

Káncz Csaba a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ellenzéki előválasztáson. A szerző nem tagja szerkesztőségünknek, külsősként publikál oldalainkon.

Március 23-án tartják Izraelben az általános választásokat, az elmúlt két évben már a negyediket. A belpolitikai feszültséghez és bizonytalansághoz nemcsak a fél lábbal a börtön küszöbén álló Netanjahu miniszterelnök járul hozzá, hanem az is, hogy az országban mára összeomlott a hagyományos jobb- és baloldal. 

Kiszivárgott háttérbeszélgetés szerint Netanjahu abban bízik, hogy a rendkívül sikeres COVID-19 oltási kampány eredményeképpen Likud pártja 40 helyet nyerhet a 120 tagú Knesszetben – míg tavaly márciusban még csak 36-ot sikerült. Netanjahu abban reménykedik, hogy a választás napjáig minden, 16 évesnél idősebb polgárt sikerül beoltani.

Az ultraortodox időzített bomba

Ugyanakkor mind az izraeli, mind az angol hatóságok tehetetlenek az ultraortodox zsidó közösségekkel (Haredim) kapcsolatban, akiknek vezetői jórészt figyelmen kívül hagyják a COVID-járványra vonatkozó előírásokat. Izrael lakosságának mintegy 12 százalékát teszik ki a Haredim-csoportok.

Több oka is van a Haredimek COVID-19 felülreprezentáltságának, így például a rendkívül nagy népsűrűség a közösségeikben. De a legfontosabb, hogy a vezetőik egyszerűen elutasítják azokat a védelmi szabályokat, amelyeket a kormányzat hoz a teljes népesség megvédésére.

Sokak szerint az izraeli kormány nem megfelelően kezelte a járványt (MTI/EPA)Sokak szerint az izraeli kormány nem megfelelően kezelte a járványt (MTI/EPA)

Mivel a börtön küszöbén álló Netanjahu rá van utalva a vallásos pártok támogatására a Knesszetben, ezért a kormányzat nem hoz drasztikus intézkedéseket az ultraortodoxok megrendszabályozására. Elemzőknek rá kellett ébredniük arra, hogy a miniszterelnök érdekei és a nemzeti érdekek nem esnek egybe, így csak a reménytelenül naivak reménykedhetnek kemény hatósági fellépésben.

A Haredim-népesség 1980-ban még csak a népesség 4 százalékát tette ki, de az elképesztő népszaporulatuk miatt 2040-re már várhatóan több mint 20 százalék lesz a részarányuk. 2065-re pedig az akkor 20 milliós Izraelben már várhatóan 6,5 millió lesz a számuk. Egy Haredim-asszonynak ugyanis átlagosan 7,1 gyermeke van - amely megegyezik Niger és Nigéria adataival.

Kulturkampf Izraelben 

Mint olyan sok országban a világon, Izraelben is kőkemény kultúrharc folyik napjainkban. Az izraeli népesség nagy része élesen kritizálja a Haredim-csoportok kiváltságait: különösen, hogy nem vesznek részt a katonai szolgálatban, ráadásul a Haredim-férfiak mintegy fele nem is dolgozik, hanem állami támogatásból élve folytat Tóra tanulmányokat. 

Mordehaj Kremnitzer vallástudós szerint már „hegemónikus kisebbségről” lehet beszélni a Haredimek esetében. A Haifa Egyetem tanulmánya megállapítja, hogy Izrael „vallásos állam” felé halad, miközben a lakosságban egyre terjed az aggodalom, hogy országuk „zsidó típusú Iránná” válik. 

A Haredimek térnyerése az izraeli belpolitikában egyelőre csupán közvetve hat a külpolitikára. Ennek egyik jele, hogy Izrael kapcsolata az amerikai zsidó közösséggel folyamatosan romlik, hiszen ez utóbbiak többnyire liberálisok és a reform szárnyhoz tartoznak. 

A Haredimek mindennapi életét alapvető ügyekben – házasság, szakma, modern technológiák – pár vezető rabbi, az úgynevezett poskim, vagyis döntéshozó irányítja. De ők döntenek tudományos kérdésekben is: például, hogy a dinoszaurusz kóser-e (nem), avagy a Haredim hihet-e a kopernikuszi rendszerben (igen). 

Ben David, az Institution for Socioeconomic Research intézet vezetője így fogalmaz:

A fejlett világban Izrael az egyetlen ország, amely nem követeli meg az alaptantervi oktatást az összes gyerektől. A Haredim-rendszerben alapvető tantárgyakat nem oktatnak a nyolcadik osztályig, és a tanítás színvonala igen alacsony. Ez megfosztja őket attól, hogy képesek legyenek beilleszkedni a modern, versenyen alapuló gazdaságba és a modern demokratikus társadalomba. (…)  A felsőoktatásban tanulók között a Haredim-férfiak aránya mindössze 30 százalék. Ami még nyugtalanítóbb: 76 százalékuk, valamint a diáklányok 53 százaléka nem fejezi be tanulmányait. A Haredimek által látogatott legtöbb egyetemen az oktatás alacsony színvonalú. A munkaképes korú ultraortodoxok mindössze 15 százaléka diplomás.

Ben David végkövetkeztetése: messzemenő és azonnali politikai döntésekre van szükség. 

Nem csupán gazdasági visszaesés vagy csőd fenyeget. Izrael helyzete ebben a veszélyes régióban megköveteli, hogy modern nyugati hadsereggel rendelkezzen, amit csak egy modern nyugati gazdaság képes fönntartani.  A minőségi oktatás az alapvető tantárgyak teljes körű oktatását követeli meg, hogy a Haredim-fiatalok a középiskola elvégzésekor készen álljanak a további tanulásra. Erre az első világbeli, nyugati gazdaság fenntartása céljából van szükség; ez Izrael létfeltétele.

A fauszti alku

Akkor már tudjuk, hogy óriási a baj, amikor a Times of Israel friss cikke is arról értekezik – Netanjahunak címezve –, hogy az ország fauszti alkuja a Haredimekkel egy elképesztő hiba volt és Izrael válaszúthoz érkezett. A Haredimek már olyan szinten zsarolják a nagy pártokat, amely teljesen aláássa Izrael hosszú távú társadalmi és gazdasági kilátásait.

A szerző kiemeli, hogy ultraortodoxok sorozatosan sértették meg a koronavírus járvány biztonsági előírásait, amellyel mindenkit veszélybe sodortak. Amikor legutóbb erőszakos cselekményekre került sor a törvényt csak betartatni akaró rendőrökkel szemben, az már mutatta, hogy milyen robbanásveszélyes lett a helyzet a leggyorsabban növekvő, sokszor törvénytelenül élő népcsoportnál – egyben az egész országban.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bukarest és nem Budapest - ülésezik a NATO
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 10:06
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete kétnapos értekezletén az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra való választ is megvitatják.
Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG