4p
Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke Boris Johnson vagy Jeremy Hunt lesz – a jelölteket bemutató sorozatunk második részében Hunttal foglalkozunk. A jelenlegi külügyminiszter Johnsonhoz hasonlóan tapasztalt politikus, ugyanakkor riválisánál enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben. Bízik a kilépési megállapodás újratárgyalásában, és nem zárta ki a távozás dátumának újbóli kitolását.
"Kedves mafla": Jeremy Hunt egy kormányülés után június 18-án Londonban. EPA/ANDY RAIN

Theresa May brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére május végén jelentette be, hogy távozik a párt és a kormány éléről, mivel többszöri próbálkozásra sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel kormánya EU-val megkötött kilépési megállapodását.

Becsúszott a döntőbe

Múlt héten kiderült, hogy utóda Boris Johnson korábbi vagy Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter lesz – nekik szavaztak ugyanis bizalmat a párt parlamenti képviselői a többfordulós választási procedúrában. A két állva maradt politikus közül a 160 ezres párttagság választja majd ki az új kormányfőt. A szavazás július hatodikán kezdődik, eredményhirdetés a július 22-i héten várható.

Míg a nagy esélyes Johnson részvétele a „döntőben” a kezdetektől fogva biztos volt, addig Hunt éppen csak kvalifikálta magát: az utolsó körben mindössze két szavazattal előzte meg Michael Gove környezetvédelmi minisztert.

A kedves mafla, akiből miniszter lett

Jeremy Hunt az úgynevezett egynemzet-konzervativizmus követője, ugyanakkor gazdasági és társadalmi kérdésekben liberális elveket vall. A Guardian szerint kollégái és közeli munkatársai nagyon kedves emberként, rendes pasasként írják le, de olyan is volt, aki nemes egyszerűséggel „megnyerő maflának” nevezte.

Nagyjából egyidős Johnsonnal, hozzá hasonlóan elitiskolákba járt, Oxfordban végzett, és már egyetemi évei alatt belevetette magát a politikába. 2005-ben parlamenti képviselővé választották, majd bekerült a későbbi konzervatív miniszterelnök, David Cameron árnyékkormányába. Miután Cameron 2010-ben megnyerte a választásokat, Hunt két miniszteri posztot is kapott: ő felelt a 2012-es londoni olimpia előkészítéséért, valamint ő vezette a kulturális, média- és sportügyi minisztériumot.

2012-ben az egészségügyi és szociális ügyekért felelős tárca élére került, és a May-kormányban is megőrizte posztját. 2018 nyarán azonban a Külügyminisztérium élére „igazolt”: ő lett Boris Johnson utóda, miután a Brexit-párti politikus lemondott May szerinte túlságosan puha kilépési stratégiája miatt.

Hunt tehát jelentős, kilenc éves miniszteri tapasztalattal rendelkezik.

Meggondolta magát Brexit-ügyben

A jelenlegi külügyminiszter a 2016-os Brexit-népszavazás előtt  – Boris Johnsonnal ellentétben – az ország EU-ban maradását támogatta, azt követően pedig újabb referendumot javasolt a Brüsszellel kötendő kilépési megállapodásról. 2017-ben viszont már azt mondta, hogy meggondolta magát az Európai Bizottság tárgyalásokon tanúsított arroganciája miatt, és ma már a távozásra szavazna.

2018 végén – már külügyminiszterként – ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli kilépés gazdaságilag óriási kihívást jelentene az országnak, és súlyosan károsítaná az uniós-brit kapcsolatokat: generációkra megváltoztatná a brit közvélemény Európával kapcsolatos attitűdjeit.

Elkerülné a no dealt

Hunt a napokban a BBC-nek adott interjúban kifejtette: bár megállapodás nélkül is kész lenne kiléptetni az országot az EU-ból, de csak abban az esetben, ha nem elérhető egy „jobb megállapodás”.

Hozzátette: az új miniszterelnök személyiségétől függ, hogy lehet-e új egyezséget kötni Brüsszellel. Nem zárta ki, hogy ismét kitolja a kilépés határidejét, amely jelenleg október 31.

Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy van-e realitása Hunt tervének, azaz egy új megállapodásnak. Az EU ugyanis számos alkalommal jelezte, hogy nem hajlandó változtatni az egyezségen: az Egyesült Királyságnak el kell fogadnia azt, ha el akarja kerülni a no deal Brexitet. A brit parlament eddig háromszor dobta vissza a megállapodást.

Soft Brexit

Jeremy Hunt tehát enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben, mint Boris Johnson, aki a 2016-os kilépéspárti kampány egyik fő alakja volt, és már többször kijelentette, hogy október 31-én mindenképp, akár megállapodás nélkül is kivezeti országát az EU-ból.

(A Boris Johnsonról készült portrénkat itt olvashatják.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG