BUX
36 800.36
+1.25%
+454.00
OTP
10 670.00
+2.11%
+220.00
MOL
1 997.00
+0.20%
+4.00
RICHTER
6 950.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
398.00
-0.38%
-1.00
 
2019. június 26. 16:30

Az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke Boris Johnson vagy Jeremy Hunt lesz – a jelölteket bemutató sorozatunk második részében Hunttal foglalkozunk. A jelenlegi külügyminiszter Johnsonhoz hasonlóan tapasztalt politikus, ugyanakkor riválisánál enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben. Bízik a kilépési megállapodás újratárgyalásában, és nem zárta ki a távozás dátumának újbóli kitolását.

"Kedves mafla": Jeremy Hunt egy kormányülés után június 18-án Londonban. EPA/ANDY RAIN

Theresa May brit miniszterelnök, a Konzervatív Párt vezére május végén jelentette be, hogy távozik a párt és a kormány éléről, mivel többszöri próbálkozásra sem tudta elfogadtatni a brit parlamenttel kormánya EU-val megkötött kilépési megállapodását.

Becsúszott a döntőbe

Múlt héten kiderült, hogy utóda Boris Johnson korábbi vagy Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszter lesz – nekik szavaztak ugyanis bizalmat a párt parlamenti képviselői a többfordulós választási procedúrában. A két állva maradt politikus közül a 160 ezres párttagság választja majd ki az új kormányfőt. A szavazás július hatodikán kezdődik, eredményhirdetés a július 22-i héten várható.

Míg a nagy esélyes Johnson részvétele a „döntőben” a kezdetektől fogva biztos volt, addig Hunt éppen csak kvalifikálta magát: az utolsó körben mindössze két szavazattal előzte meg Michael Gove környezetvédelmi minisztert.

A kedves mafla, akiből miniszter lett

Jeremy Hunt az úgynevezett egynemzet-konzervativizmus követője, ugyanakkor gazdasági és társadalmi kérdésekben liberális elveket vall. A Guardian szerint kollégái és közeli munkatársai nagyon kedves emberként, rendes pasasként írják le, de olyan is volt, aki nemes egyszerűséggel „megnyerő maflának” nevezte.

Nagyjából egyidős Johnsonnal, hozzá hasonlóan elitiskolákba járt, Oxfordban végzett, és már egyetemi évei alatt belevetette magát a politikába. 2005-ben parlamenti képviselővé választották, majd bekerült a későbbi konzervatív miniszterelnök, David Cameron árnyékkormányába. Miután Cameron 2010-ben megnyerte a választásokat, Hunt két miniszteri posztot is kapott: ő felelt a 2012-es londoni olimpia előkészítéséért, valamint ő vezette a kulturális, média- és sportügyi minisztériumot.

2012-ben az egészségügyi és szociális ügyekért felelős tárca élére került, és a May-kormányban is megőrizte posztját. 2018 nyarán azonban a Külügyminisztérium élére „igazolt”: ő lett Boris Johnson utóda, miután a Brexit-párti politikus lemondott May szerinte túlságosan puha kilépési stratégiája miatt.

Hunt tehát jelentős, kilenc éves miniszteri tapasztalattal rendelkezik.

Meggondolta magát Brexit-ügyben

A jelenlegi külügyminiszter a 2016-os Brexit-népszavazás előtt  – Boris Johnsonnal ellentétben – az ország EU-ban maradását támogatta, azt követően pedig újabb referendumot javasolt a Brüsszellel kötendő kilépési megállapodásról. 2017-ben viszont már azt mondta, hogy meggondolta magát az Európai Bizottság tárgyalásokon tanúsított arroganciája miatt, és ma már a távozásra szavazna.

2018 végén – már külügyminiszterként – ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli kilépés gazdaságilag óriási kihívást jelentene az országnak, és súlyosan károsítaná az uniós-brit kapcsolatokat: generációkra megváltoztatná a brit közvélemény Európával kapcsolatos attitűdjeit.

Elkerülné a no dealt

Hunt a napokban a BBC-nek adott interjúban kifejtette: bár megállapodás nélkül is kész lenne kiléptetni az országot az EU-ból, de csak abban az esetben, ha nem elérhető egy „jobb megállapodás”.

Hozzátette: az új miniszterelnök személyiségétől függ, hogy lehet-e új egyezséget kötni Brüsszellel. Nem zárta ki, hogy ismét kitolja a kilépés határidejét, amely jelenleg október 31.

Erősen kérdéses ugyanakkor, hogy van-e realitása Hunt tervének, azaz egy új megállapodásnak. Az EU ugyanis számos alkalommal jelezte, hogy nem hajlandó változtatni az egyezségen: az Egyesült Királyságnak el kell fogadnia azt, ha el akarja kerülni a no deal Brexitet. A brit parlament eddig háromszor dobta vissza a megállapodást.

Soft Brexit

Jeremy Hunt tehát enyhébb álláspontot képvisel Brexit-ügyben, mint Boris Johnson, aki a 2016-os kilépéspárti kampány egyik fő alakja volt, és már többször kijelentette, hogy október 31-én mindenképp, akár megállapodás nélkül is kivezeti országát az EU-ból.

(A Boris Johnsonról készült portrénkat itt olvashatják.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Már a járvány előtt visszaestek a beruházások
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:51
Állandó vita tárgya, hogy az uniós források nélkül milyen növekedésre lenne képes a magyar gazdaság. Az első negyedéves beruházási adatok ebből a szempontból is érdekesek.
Makro / Külgazdaság Koronavírus-hatás: 100 ezer áldozat, 40 millió munkanélküli az USA-ban
Wéber Balázs | 2020. május 28. 09:47
Százezer fölé nőtt az Egyesült Államokban a koronavírussal összefüggésben elhunytak száma. A járvány elleni védekezés ugyanakkor eddig csaknem 40 millió amerikai állásába került.
Makro / Külgazdaság Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:36
Más fontos vezetői megbízatás miatt távozik Nagy Márton - úgy tudjuk, elhagyja a Magyar Nemzeti Bankot.
Makro / Külgazdaság Átlépte a 400 ezres határt a bruttó átlagbér márciusban
Privátbankár.hu | 2020. május 28. 09:01
Egyfajta lélektani szintet lépett át a kereseti statisztika márciusban, a vállalkozásoknál regisztrált átlagos bruttó bér meghaladta a 400 ezer forintot is. 
Makro / Külgazdaság Elhárult az akadály, szurkolók előtt rendezik a Puskás-Fradit vasárnap
Baka F. Zoltán | 2020. május 28. 06:30
A kormány feloldotta a szabadtéri rendezvények látogatására vonatkozó tilalmat.
Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
hírlevél