3p

A több gázai kórházban is szolgálatot teljesített londoni sebész szerint Izrael szándékosan rombolta le a palesztin egészségügyi rendszert.

Az alábbi cikk a nyugalom megzavarására alkalmas. 

Ghassan Abu-Sittah 43 napot töltött az izraeli légicsapások által sújtott övezetben, és hat héten keresztül ingázott az ottani kórházak között, majd hazatérve tegnap Londonban tartott sajtótájékoztatót arról, amit átélt.

Az orvos a The Guardian szerint azt mondta: mészárlás bontakozott ki a szeme láttára. Egyúttal horrorisztikus jelenetekről számolt be az al-Ahri Arab és a Dar al-Shifa kórházakban, miután azok nem tudtak tovább működni az energia- és a gyógyszerhiány miatt.

Mint kifejtette, azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a sebesültek fele gyerek.

A kórházakba először főleg olyan sebesülteket hoztak, akik robbanásokban (rakétacsapások, bombázások) sérültek meg. Később azonban már egyre inkább olyan sebesülteket is kezeltek, akiknek sérüléseit orvlövészek és gyújtóbombák okozták – Izrael tagadja utóbbiak bevetését.

Ghassan Abu-Sittah foszforbombák használatára utaló égési sérüléseket is látott (a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szintén ezek bevetésével vádolta meg korábban az izraeli hadsereget).

Izrael azt állítja, hogy nem használtak ilyen bombákat.

Sebesült palesztin család a Nasser kórházban Khan Younisban egy izraeli légicsapás után 2023. november 15-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER
Sebesült palesztin család a Nasser kórházban Khan Younisban egy izraeli légicsapás után 2023. november 15-én. Fotó: EPA/MOHAMMED SABER

Az orvos szerint a gyógyszerkészletek apadása miatt “fájdalmas orvosi műveleteket” érzéstelenítés nélkül kellett elvégezniük egyes műtéteknél. A betegek egy részének sebét ecettel fertőtlenítették, egy részük sebeibe pedig kukacok ették be magukat.

Szerinte négy gyerekkórházat is támadás ért, az izraeli hadművelet egyik katonai célja pedig a palesztin egészségügyi rendszer és a modern élet lerombolása, összességében a Gázai övezet lakhatatlanná tétele.

Úgy véli, hogy Izrael valójában el akarja űzni az övezetből a palesztinokat, azaz folytatja a Nakbát – 1948-ban mintegy 700 ezer palesztin kényszerült otthona elhagyására.   

A Hamász október 7-i terrortámadásaiban több mint 1200 ember vesztette életét izraeli közlések szerint,  mintegy 240 embert túszul ejtettek. A túszok szabadon engedése a palesztin bebörtönzöttek szabadon engedéséért cserébe múlt pénteken kezdődött meg, és jelenleg is zajlik.

Az izraeli válaszcsapásokban eddig 14 500-an haltak meg gázai közlések szerint, közülük több mint 5000 gyerek. Emellett több ezer ember eltűnt, ők feltehetően a romok alatt vannak. Az övezetben jelenleg tűzszünet van érvényben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodásokra hajt - mire elég ez?
Bózsó Péter | 2024. március 5. 05:41
Ukrajna kiterjeszti szabadkereskedelmi megállapodását Kanadával, tárgyal az EU-val. Mekkora ennek a jelentősége?
Makro / Külgazdaság Döntő fontosságú adatokhoz jutottak az ukránok az oroszokról?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 19:37
Mutatjuk a hétfői nap legfontosabb történéseit.
Makro / Külgazdaság Moszkvát is elérhetné a német csodafegyver – az orosz média már német hidak bombázásáról beszél
Wéber Balázs | 2024. március 4. 19:11
Az egyik orosz titkosszolgálat lehallgatta, ahogy a német légierő vezetői azt latolgatják, le lehet-e rombolni a Taurusokkal a Krími hidat. A német robotrepülőgépekkel valószínűleg Moszkvát is el lehetne érni, ezért is ellenzi leszállításukat a német kancellár az ukrán hadsereg számára. Ennek ellenére az orosz állami média már német hidakkal szembeni ellencsapásokról beszél.
Makro / Külgazdaság Újabb trükkre készül az állami hivatal?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:31
Az elmúlt év kínjai után kellemes meglepetés volt a januári 3,8 százalékos éves inflációs ráta. Ám az örömbe némi üröm vegyült, mivel a hosszabb távú folyamatokat mutató maginfláció 6,1 százalék lett. Ráadásul kiderült, hogy az alacsony pénzromlás is úgy jött ki, hogy a KSH egy sajátos számítási metódus eredményeként nem vette figyelembe az üzemanyagáraknál a jövedékiadó-emelést. Most viszont már nincs mit tenni, a pénteken napvilágot látó februári adatban már szerepelnie kell annak hatásának, hogy a január 20-aihoz képest több mint 30 forinttal magasabbak lettek az üzemanyagárak. De mi várható az év hátralévő részében? Tartható lesz a 4 százalék alatti mérték? S meddig csökkenhet a jegybanki alapkamat, illetve megállítja-e valami a forintot abban, hogy ne kússzon megint a 400-as szint fölé? E kérdéseket is körüljárta a Trend FM hétfő délelőtti adásában főszerkesztőnk, Csabai Károly.
Makro / Külgazdaság Benyújtották a számlát az ukránok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:04
Kormányfőjük szerint idén legalább 37 milliárd dollár pénzügyi segítségre van szüksége az oroszok által megtámadott országnak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Svájcba utazhat tanácsért
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 16:31
Bár a helvétek inflációja a vártnál magasabb lett, az még így is csak a harmada a magyarnak.
Makro / Külgazdaság Az oroszok már fel is osztották Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 15:21
Magyarország megkapná Kárpátalját.
Makro / Külgazdaság Indul a "városi bányászás" korszaka
Buksza blog | 2024. március 4. 15:07
Azok az emberek, akik nem tudnak megválni tárgyaiktól, hajlamosak valamiféle kincsnek tekinteni kacatjaikat és ami az öreg elektronikai eszközöket illeti, nem is vannak nagyon távol ezzel a valóságtól.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő tényt kürtöltek világgá az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 14:44
Az idei első két hónapban 64 százalékkal nőtt a járműeladás az ukránokat megtámadott birodalomban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem akar közös határt az oroszokkal, de szívesen üzletel velük
Vég Márton | 2024. március 4. 14:26
A miniszterelnök arról is beszélt a gazdasági évnyitón, hogy most és a háború után is szívesen üzletelne az oroszokkal. A kormány nem tudott túl sok jó számmal büszkélkedni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG