4p

Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.

Izrael visszarendelte madridi nagykövetét és behívatja Spanyolország Tel-Aviv-i nagykövetét a spanyol miniszterelnök legújabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet és a zsidó állam közötti háborúval kapcsolatos nyilatkozata miatt, adta hírül a The Guardian.

Pedro Sánchez a spanyol állami televízióban (TVE) ismételten elítélte a Hamász október 7-i terrortámadásait, ugyanakkor – Izraelre és Spanyolországra utalva – megjegyezte: „baráti országoknak tudniuk kell mondani egymásnak dolgokat.”

„Amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan”

„A kezdetektől fogva mondtuk, hogy amit a Hamász Izraelben tett, az abszolút kegyetlen és szörnyű”, jegyezte meg hozzátéve, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőnél tett múlt heti látogatása során 20 perces, „nagyon kemény” felvételt nézett végig a támadásról. És – tette hozzá – mindig kiálltak amellett is, hogy a Hamásznak az összes túszt feltételek nélkül szabadon kellene engednie.

„Ugyanakkor ugyanilyen erős meggyőződéssel meg kell mondanunk Izraelnek, hogy a nemzetközi humanitárius jog keretein belül kell cselekednie. A (Gázai övezetből érkező) képek és a megölt emberek – különösen fiúk és lányok – növekvő száma láttán őszintén kételkedem abban, hogy (az izraeli támadások) összhangban vannak a nemzetközi humanitárius joggal,” figyelmeztetett.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI
Pedro Sánchez spanyol kormányfő Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Kairóban 2023. november 24-én. Fotó: EPA/KHALED ELFIQI

Pedro Sánchez arra utalt, hogy – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által is elfogadott gázai közlések szerint – az izraeli légicsapások óriási civil áldozatokkal járnak a Gázai övezetben: a halálos áldozatok száma már mintegy 15 ezer, közülük 6 ezer gyerek. (A Hamász október 7-i terrortámadásaiban mintegy 1200-an haltak meg.)              

A spanyol kormányfő beszélt arról is, hogy a válság politikai megoldásához szükséges a palesztin állam elismerése. Szerinte Európa érdeke, hogy erkölcsi alapon kezelje a kérdést, mert „amit Gázában látunk, az elfogadhatatlan.”

Korábban jelezte, hogy országa hajlandó egyedül is elismerni a palesztin államot, ha az EU erre nem hajlandó egységesen.

Az izraeli válasz nem váratott sokáig: Benjámin Netanjahu szégyenletesnek nevezte a spanyol kormányfő nyilatkozatát, és a spanyol nagykövet berendelésére utasította Eli Cohen izraeli külügyminisztert. Cohen pedig sokkolónak nevezte Sánchez szavait, és visszahívta konzultációra az izraeli nagykövetet. Szerinte Izrael a nemzetközi jogot betartva cselekedett és fog cselekedni a jövőben is, valamint az összes túsz szabadon engedéséig és a Hamász elpusztításáig folytatni fogja a háborút. (A harcok egy hetes tűzszünet után ma folytatódtak.)

Diplomáciai háború

Pedro Sánchez már korábban is élesen bírálta az izraeli vezetést. "Teljesen elfogadhatatlan ártatlan civilek, köztük gyerekek ezreinek legyilkolása. Az erőszak csak még több erőszakhoz fog vezetni” – fogalmazott múlt pénteken a gázai-egyiptomi határnál lévő rafahi határátkelőnél, Alexander De Croo belga kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján, aki szintén szóvá tette a civil áldozatok magas számát. 

A spanyol kormányfő Netanjahu előtt pedig úgy fogalmazott, hogy a palesztin halálos áldozatok száma „tényleg tűrhetetlen.”

Válaszul az izraeli külügyminiszter akkor “hamis állításokkal” és “a terrorizmus támogatásával” vádolta meg a két kormányfőt.

Az EU-tagországok közül egyértelműen Spanyolország bírálja legerélyesebben Izrael gázai háborúját. A kormánykoalícióban részt vevő radikális baloldali párt, a Podemos főtitkára pedig még Sáncheznél is keményebben fogalmazott az elmúlt hetekben.

Ione Belarra etnikai tisztogatással és népirtással vádolja az izraeli vezetést és azt követeli, hogy függesszék fel a diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, vezessenek be vele szemben gazdasági szankciókat és fegyverembargót, Benjámin Netanjahut, aki szerinte háborús bűnös, pedig állítsák Nemzetközi Büntetőbíróság elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Emmanuel Macron: "Minden egyes szavam megfontolt és átgondolt"
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 16:52
Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön kijelentette, hogy az ukrajnai háborúban javasolt nyugati részvétellel kapcsolatos "minden egyes szava kimért, átgondolt és megfontolt" volt.
Makro / Külgazdaság Megfenyegették Navalnij halottszállítóit
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:53
Az Európai Parlament csütörtökön kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tehet mind bűnügyileg, mint politikailag Alekszej Navalnij ellenzéki vezető haláláról, amiért felelősségre kell vonni. Holnap temetik Navalnijt.
Makro / Külgazdaság 137 milliárd euró uniós forrás érkezik Lengyelországnak
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:29
Az Európai Bizottság csütörtökön hivatalosan is jóváhagyta korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak.
Makro / Külgazdaság Lengyelország saját szankciót vethet be Oroszország ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:02
Lengyelország megfontolja az orosz agrártermékek importtilalmának bevezetését - jelentette be Donald Tusk csütörtökön Varsóban, Evika Silina lett miniszterelnökkel tartott közös sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Egyiptom és Jordánia közleményt adott ki Izrael ma reggeli pusztító incidense után
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 14:45
Egyiptom és Jordánia elítéli a segélykérő palesztinok „szégyenletes bűntényének” és „brutális célba vételének” minősített eseményeket.
Makro / Külgazdaság Sri Lanka döntött az orosz és ukrán bevándorlókról
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 13:40
Srí Lanka úgy döntött, hogy nem ad ki ingyenes hosszú távú vízumot azoknak az orosz és ukrán állampolgároknak, akik az elmúlt két évben az Indiai-óceáni szigetországban éltek.
Makro / Külgazdaság Izraeli–palesztin konfliktus: felelősségre vonást sürget az ENSZ-főbiztos
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 12:58
A gázai háborúban harcoló felek mindegyike követett el háborús bűnöket az ENSZ emberi jogi főbiztosának csütörtöki nyilatkozata szerint, melyben egyúttal az elkövetők felelősségre vonását sürgette.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék valakinek nagyon a tyúkszemére léptek
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 10:27
A Magyar Nemzeti Bank 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre tiltott piaci manipulációnak minősülő tőzsdei kereskedése miatt. Az érintett tiltott módokon manipulálta a tőkepiacot, így adva félrevezető, hamis jelzést a befektetőknek több tőzsdei részvény valós piaci megítéléséről, keresletéről-kínálatáról. Az MNB tiltott piacbefolyásolás bűncselekményének gyanúja miatt feljelentést is tesz a Fővárosi Főügyészségen.
Makro / Külgazdaság Varsó kiutat mutat az elszigetelődött Budapest számára
Káncz Csaba | 2024. február 29. 09:31
A Varsóval kapcsolatos EU-s döntés fontos figyelmeztetés a blokk más kormányai számára is, amelyek a Jog és Igazságosság párt nyolcéves kormányzásához hasonlóan szembeszegültek a közös demokratikus normákkal. Ez elsősorban a magyar kormányt célozza meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tragikusak a demográfiai adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 09:06
2024 januárjában több mint 5 ezer fővel csökkent hazánk népessége a Központi Statisztikai Hivatal friss közlése szerint. A halálozások száma 1,1 százalékkal, a születéseké viszont 12 százalékkal esett vissza egy év alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG